Türkiye Talasami Federasyonu'nun Güllük'teki Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısına Federasyon Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan ile kongreye ev sahipliği yapan Rixos Oteller Grubu Lares Park Genel Müdürü Cüneyt Kuru katıldı. 'Akdeniz anemisi' olarak da bilinen talasemi hastalığı ile ilgili dünyanın en önemli kongresi olan TIF 2011'e ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Canatan, 59 ülkeden gelen insanlara Antalya'nın tanıtılmasının da ayrı bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Duran Canatan, 2006 yılında Dubai'de 29 ülkenin katıldığı, 2008 yılında Singapur'da 30 ülkenin katıldığı kongrelerde hiçbir sosyal paylaşım olmamasına rağmen Türkiye'de yapılan kongrede katılan ülke sayısının 59 ve katılımcının da 1300 olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Canatan, "Kongrede hastalıkla ilgili son yenilikleri içeren zengin bilimsel programlar yanında sosyal programlar da çok zengin geçti. 4 gün süren ve 18 sempozyum, 7 bildiri, 3 poster oturumu, 2 workshop ve 4 satellit toplantı olmak üzere 34 bilimsel oturumun yapıldığı kongrede program dışında kalan zaman, davetliler için tam bir şölene dönüştü. Misafirlerimize Türk kültüründen de örnekler sunduk. Bununla ilgili de çok fazla tebrik aldık" diye konuştu.
Kongrede, talasemi hastalığının tedavisinde gelecek 10 yıla ışık tutacak sonuçlara ulaşıldığını belirten Prof. Dr. Duran Canatan, şunları söyledi:
"Toplantılardaki mesaj, talasemide daha ileriye adımlar olduğundan, bu kongrenin hastaları, aileleri, talasemi konusunda çalışan teknisyen, hemşire, hekim ve bilim adamlarını bir adım ileriye taşıdığını gördük. Özellikle kök hücre nakli, gen düzenlenmesi ve tedavisi ile yaşam stili uygulamaları konuları üzerinde duruldu. Toplantıda görüşülen ana başlıklar ise kan nakli ve sorunları, demir yükü ve atımı, kalp ve damar anormallikleri, endokrin sorunları, karaciğer sorunları, üreme ve gebelik sorunları, psikososyal destek, orak hücre hastalığı, diğer hemoglobin bozuklukları, talasemi intermedya, alfa telasemi sendromu, bilgi teknolojileri, tanı ve izleme teknikleri ve kronik hastalık modeli politikaları oldu. Tüm bu anabaşlık maddeleri ile ilgili yenilikler masaya yatırıldı."
AGC BAŞKANI YENİ: DESTEK VERDİK
Toplantıya katılan Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, Dünya Talasemi Kongresi'ne cemiyet olarak verdikleri desteği anlattı.
Mevlüt Yeni, Adem Tolunay Talasemi ve Kan Merkezi'nin tam kapasite çalışmasını beklediklerini, merkezin AKHAV'ın bünyesi ve kontrolünde çalışması gerektiğini kaydetti.
Yeni, ''Merkezin yarım çalışması bizi üzüyor. Bu hem hayırsever Adem Tolunay'a, hem de Duran Hoca'nın emeğine saygısızlık oluyor. Merkezin yarım çalışması sağlık alanında atılan adımlara yakışmıyor. Konu sağlık olunca kişisel davranmadan, her şeyi bırakıp koşmamız gerekiyor'' diye konuştu.
Canatan, daha sonra Dünya Talasemi Kongresi'ne destek veren Antaya Gazeteciler Cemiyeti, ATAV ve AESOB yöneticilerine plaket verdi.