Eski sevgili dehşet saçtı
Eski sevgili dehşet saçtı
Turunç Masa 10 yaşında
Turunç Masa 10 yaşında
RTÜK de harekete geçti: Yasa dışı bahis reklamlarına inceleme
RTÜK de harekete geçti: Yasa dışı bahis reklamlarına inceleme
Yalı Çapkını dizisinde flaş ayrılık
Yalı Çapkını dizisinde flaş ayrılık
16 Temmuz 2022 Cumartesi - 08:06

Ayvalık Zeytinyağı alırken nelere dikkat etmeliyiz, bu yazımızda bunu ele aldık

Ayvalık Zeytinyağı alırken nelere dikkat edilmelidir?

Ayvalık Zeytinyağı alırken nelere dikkat etmeliyiz, bu yazımızda bunu ele aldık
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bu yazıyı merak edip okumaya karar verdiğinize göre size, zeytinyağının sağlık için ne kadar önemli bir gıda maddesi olduğunu, sadece yemeklere lezzet versin diye kullanılmaması gerektiğini, bu sebeple de Kaliteli-İyi-Gerçek Sızma zeytinyağını seçerken Neden! dikkat etmeniz gerektiğini uzun uzun anlatmamıza gerek olmadığını düşünüyoruz.

Ama bilmeyenler için zeytinyağının faydaları yazımızı okumalarını önemle tavsiye ederiz.

O zaman biz de size zeytinyağı alırken nelere dikkat etmelisiniz bunu detaylı bir şekilde anlatalım.

Zeytinyağı seçimi yaparken bunlara mutlaka dikkat edin!

  • Etiketi olmayan yada olup ta işletme kayıt-no , telefon, adres vb bilgiler bulunmayan ambalajlı ürünleri almayın. Özellikle köylüdür, dürüsttür, doğaldır diyerek pet şişelerde satılan zeytinyağlarından bedava bile olsa uzak durun. Araştırmalarda sızma zeytinyağının pet ambalajları birleştirici özellik taşıyan kimyasalları çözdüğü, bu kimyasalların sızma zeytinyağına geçtiği ve insan sağlığına zararlı olduğu anlaşılmıştır.
  • Zeytinyağı mutlaka koyu renkli cam şişe de olmalıdır. Şeffaf cam şişeler, güneş ışığını geçirdikleri için zeytinyağının bozulmasına neden olmaktadır. Özellikle pet ambalajlı ürünlerden uzak durun. Büyük hacimli zeytinyağlarında ise Bag in Box musluklu ambalajda zeytinyağlarını tercih edin.
  • Ürün ambalajının kapağının mutlaka contalı ve vidalı olmasına dikkat ediniz, mantar ve plastik kapaklı ambalajları almayınız. Mantar ve plastik kapaklı şişeler hava alır ve içerisine hava (oksijen) giren sızma zeytinyağı oksidasyonla bozulur.
  • Ambalaj üzerinde Hasat Tarihi-Dolum Tarihi-Son Tüketim Tarihi ne dikkat edin. Ciddi üreticiler ürünlerinin kalitesinden emin oldukları için tüm bu detayları vermekten çekinmezler. Hasat tarihinden (dolum değil) 12 ay geçmiş zeytinyağları artık taze değildir. Yeni hasadı bekleyip taze sıkılmış zeytinyağını tercih edin.
  • Zeytinyağını mutlaka tadına bakarak satın alın. Tadına bakamadığınız yada koklayamadığınız zeytinyağını kesinlikle almayın. İyi üretilmiş ve korunmuş bir zeytinyağı ilk 12 ay boyunca tazeliğini koruyabilir ve kokladığınızda taze kesilmiş çim kokuları alırsınız. Bu nedenle size tadım olanağı sunabilecek butik üretici dükkanlarını veya etkinlik standlarını tercih edin.

Satıcının Gerçek bir Üretici olduğundan Al-Sat yapan bir tüccar olmadığından emin olun. Sertifikalarını varsa ulusal veya uluslararası yarışmalardan aldığı ödülleri araştırın.

Coğrafi İşaret satın alacağınız ürünün kalitesini garanti eder

  • Endüstriyel üretim yapan Market Markalarını değil, Yerel-Kayıtlı-Üretici Zeytin-Zeytinyağcıları tercih edin. Bunlar arasında Coğrafi İşarete sahip olanları önceliğinize alın. Çünkü Coğrafi İşaret size o ürünün Kimyasal ve Duyusal olarak Gerçek ve Kaliteli bir ürün olduğunu ve o yöreye ait olduğunu tesciller.
  • Kaliteli bir zeytinyağı nasıl üretilir başlıklı yazımızı mutlaka okuyun, buradaki kriterleri sağlayıp sağlamadığını satıcı yada üreticiden sorarak cevap almaya çalışın. Böylece en azından sizin bu konuya hakim olduğunuzu anlayacak ve sizi kandırmaya çalışmayacaktır.
  • Zeytinyağını hangi amaçla kullanacağınıza karar verin ve ona göre zeytinyağı seçimi yapın.
  • Zeytinyağı +4 oC altında donma yapar ve bu durum normaldir. Ancak her donma yapan yağ iyi demek değildir. Sakın unutmayın.
  • Zeytinyağı taze tüketilmelidir, ambalaj açıldığı zaman bozulmaya başlayacağından dolayı az tüketiyorsanız küçük ambalajları tercih edin. Evinize 5 Lt üzerinde zeytinyağı almayın. Hazır Ayvalık ' a gelmişken şuradan 10 teneke 5Lt alalım demeyin. Siz açmasanız bile o tenekedeki zeytinyağlarının bozulmasına neden olabilirsiniz. Bizim gibi korumanız mümkün olmayabilir. En iyisi siz zeytinyağınız bittikçe sipariş verin gelsin (tabiki korumalı tanklarda ve iklimlendirmeli depolarda azotla bekletilen zeytinyağı olduğundan eminseniz).
  • Zeytinyağını karanlık, serin ve rutubetsiz bir ortamda saklayın, tezgah altlarında sabun deterjan vb. ürünlerin yanına koymayınız. Sızma zeytinyağı kokuları çok çabuk bünyesine alır ve hapseder,saklama sıcaklığı 18C – 22C derece arasında olmalıdır.
  • Filtresiz Zeytinyağları, bozulmaya çok yatkındır. Bu tip yağları hasat mevsimi (ekim-aralık) sonrası en geç mart-nisan aylarına kadar tazeliğinden eminseniz alın. Aksi halde uzun süre rafta beleyen filtresiz yağların bozuk olma ihtimali yüksektir.
  • Özellikle Soğuk Sıkım Zeytinyağı olmasına dikkat edin.
  • Zeytinyağı fiyatları, kalitenin kısmen belirleyicisidir. Ucuz zeytinyağı almayın…
  • Zeytinyağınızı aşağıdaki düşmanlarından mutlaka koruyun;
    • Işık
    • Hava
    • Sıcaklık
    • Su veya nem

Saygılarımızla

Lovida Aile Tarım İşletmesi Ayvalık

 

Etiketler:
 
Cumhuriyet Meydanı'nda Böcek'e 'Yuh' çekildi
 
Sünnette çatışma; 3 ölü, 5 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YÖK'ten 7 Mehmet Gastronomi Fakültesi için onay bekleniyor
Antalya’nın tanınmış restoranı 7 Mehmet 110 kişilik personeliyle sadece ...
Antalya yemekleri tanıtıldı
KUŞAKTAN Kuşağa Antalyalılar Derneği'nin destek verdiği yöresel yemeklerin ...
ANTGİAD'dan üyelere kaynaşma yemeği
ANTALYA Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD) üyeleri, akşam yemeğinde bir araya geldi.
 
Sri Lanka lezzetleri Antalya’da
Dünyanın en egzotik ülkelerinden biri olan Sri Lanka, çok farklı baharatlarla ...
Aşçılık ve Gastronomi öğrencileri YÖREX'te
ALANYA Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi Aşçılık, Gastronomi ve Mutfak ...
Uysal: Coğrafi işaretler, gençler için eğitim çalışması
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler ...
 
Tarihi Rize Kavurması
Özellikle Rize bölgesine münhasır olan bu yemeğin tarihi 1900’lü yıllara ...
O artık Antalya'nın böreği...
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya gastronomi ...
Tekirdağ'a özgü lezzet 'Velimeşe bozası' coğrafi işaret aldı
TEKİRDAĞ'ın Ergene ilçesinde üretilen Velimeşe bozası, coğrafi işaret ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva