'Nöbet sonrası izin istiyoruz', 'Çalışma saatleri azaltılsın', 'Angaryalar son bulsun' sloganları atan araştırma görevlileri, acil servis önüne kadar yürüdü.
Burada araştırma görevlileri adına basın açıklamasını okuyan Aslı Bilekdemir, "Bizler Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Görevlileri olarak yaşadığımız sorunları aktarmak ve çözüm bulmak için buradayız" dedi. Bilekdemir, "Şu bir gerçektir ki sağlık hizmeti ancak sağlıklı hekimlerce verilmelidir. Ancak yasalarda belirtilen haftalık çalışma saati 40 olmasına karşın bizler, haftada 100 saati bulan süreçlerde çalıştırılmaktayız. Bu çarpıklığın en önemli nedenlerinden biri şüphesiz ki nöbet ertesi izin hakkımızın olmayışıdır" diye konuştu.
Kesintisiz 33 saat çalışan bir insanın hata yapmayacağı garantisini hiç kimsenin veremeyeceğini vurgulayan Bilekdemir, "Bizler ne bu şekilde uzun süre çalışarak insanlıktan çıkmak ne de böylesine yorgun, uykusuz ve hata yapmaya müsaitken, hastamıza müdahale etmek istiyoruz. Serviste, ameliyathanede, acil serviste, anjiografide ve bulunduğumuz her yerde göz kapaklarımıza karşı savaşırken hata yapmaktan korkuyoruz. Çünkü bizim hatamız sizin ölüm nedeniniz olabilir. Bu yüzden nöbet sonrası izin yalnızca hekim hakkı değil, aynı zamanda insan hakkıdır" diye konuştu.
ÇOK HASTAYA DEĞİL, AYRINTILI BAKMAK İSTİYORUZ
Bilekdemir, konuşmasının devamında şunları kaydetti:
"Bizler hekimiz ve hekimlik yapmak istiyoruz. Zaten insaniyet dışı olan çalışma tempomuzda rapor çıkarmak, fatura takibi yapmak gibi sekreterya işlerinin sırtımıza yüklenmesinden oldukça rahatsızız. Gerekli personel açığı kapatılarak bu sorunumuzun giderilmesini istiyoruz. Bizler eğitim almak üzere çalışan araştırma görevlileri olarak varız. Polikliniklerde hasta bakmak da eğitimimizin bir parçasıdır. Ancak birçok poliklinikte bir hekim tarafından günde 80'e varan sayıda hasta değerlendirilmektir. Eğitim çok hasta bakmak değil, ayrıntılı, nitelikli hasta bakmaktır. Bu kadar yoğun hasta bakmakta iken eğitim saatlerimiz de öğle aralarına sıkıştırılmaktadır. Yemek yemek ve dinlenmek için ayrılan süremiz bile elimizden alınmaktadır. Eğitimimizin uygun mesai saatlerinde olmasını istiyoruz. Öğlen aralarında yarı uyur vaziyette, 'öğleden sonra hastalarımızı nasıl yetiştireceğiz' kaygısı ile eğitim almak istemiyoruz. Hakkımız ve burada bulunma amacımız olan eğitimi en nitelikli şekilde talep ediyoruz."
ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNİN TALEPLERİ
Aslı Bilekdemir, araştırma görevlilerinin taleplerini ise şöyle sıraladı:
"Biz haftalık çalışma süresinin en fazla 55 saat gibi insani düzeylere çekilmesini ve nöbet sonrası izin hakkımızı istiyoruz. Bu sorunların temel nedeni olan araştırma görevlisi eksiğinin hızlı bir şekilde giderilmesini ve iki-üç kişilik işi bir kişinin yapmasının önüne geçilmesini istiyoruz. Günlük 40-80 arasında olan hasta sayısının 15-20'ye düşürülmesini istiyoruz. Görev tanımımızın net olarak yapılmasını ve kurullarda oy hakkına sahip olmayı istiyoruz. Bir kısım ustalarımızdan kişilik haklarımızı rencide edici tavırlarını sonlandırmalarını istiyoruz. İnsani şartlarda, kolay ulaşılabilir, kaliteli yemek istiyoruz. Mezuniyet öncesi eğitimin sorunlarının çözülmesini istiyoruz. Temel tıp bölümlerinde istihdam sorununun çözülmesini istiyoruz."
Araştırma görevlilerine, bazı öğretim üyeleri ile çevredekiler de destek verdi.