Konya Adil Karaağaç Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 3'üncü sınıf öğrencileri Salih Şahin ve Mevlüt Dülgeroğlu, TÜBİTAK tarafından düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması'na 'Kork Benden' projesiyle katıldı. Emniyet birimlerinin toplumsal olaylara müdahale sırasında kullandığı biber gazının insan sağlığına son derece zararlı olduğu kanısına varmalarının ardından alternatif arayışına giren iki öğrenci, doğal göz yaşartıcı ve caydırıcı etkisi olan soğan gazını üretti.
Antalya'da düzenlenen yarışmaya katılan öğrencilerden 16 yaşındaki Mevlüt Dülgeroğlu, güvenlik amaçlı bir sprey geliştirmeye karar verdiklerini anlattı. Yaptıkları çalışmada soğanın içinde bulunan uçucu 'alinaz' enzimini kullandıklarını belirten Dülgeroğlu, "Yüzde 5'lik tuzlu su çözeltisi içinde soğanı keserek alinaz enziminin tutulmasını sağladık. Daha sonra bunu sprey kutusunda topladık. Alinaz enzimi korneanın üzerindeki sinirleri harekete geçirerek gözlerin yaşarmasını sağlıyor. Aynı zamanda da korneayı temizliyor. Etkisi ise 5 dakika sürüyor" dedi.
Dülgeroğlu, hazırladıkları soğan gazının biber gazı ile aynı yakıcı etki gösterdiğini söyledi.
Proje arkadaşı 16 yaşındaki Salih Şahin ise "Zararsız doğal çözüm elde etmeyi hedefledik. Emniyet yetkilerinin çok işine yarayacak bir buluş olduğunu düşünüyorum. Korkuturken iyilik de yapmış olacaklar" ifadelerini kullandı.
İNSANLIĞI İLGİLENDİRİYOR
Öğrencilerinin ortaya çıkardığı projenin 'kimya' dalında yarışmasına rağmen aynı zamanda biber gazına göre zararsız olması nedeniyle sosyal bir proje de olduğunu aktaran öğretmen Muammer Gökmen, "Kontrolsüzce ve etkileri bilinmeden kullanılan biber gazına karşı yerli soğandan üretilmiş tamamen doğal göz yaşartıcı sprey ile öğrencilerim 'Kork Benden' dedi. Tüm insanlığı ilgilendiren bir projeye imza attıkları için son derece mutluyum" diye konuştu.