Mahkemelerin yoğun iş yükünü azaltmak amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından kurulan ve 'Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'na göre faaliyet gösteren Antalya'daki arabulucular, platform çatısı altında birleşti. Bu yıl kasım ayında kurulan Antalya Arabulucular Platformu üyeleri, Antalya Tenis İhtisas ve Spor Kulubü'nde (ATİK) basın toplantısı düzenledi. Platform adına açıklama yapan Mehmet Seçkin Arkan, amaçlarının arabuluculuğun ne olduğunu anlatmak ve halkı bu konuda bilgilendirmek olduğunu söyledi.
TOPLUMSAL BARIŞ AÇISINDAN ÖNEMLİ
Mahkemelerin yoğun iş yükü nedeniyle davaların kısa sürede çözümlenemediğini ifade eden Mehmet Seçkin Arkan, tarafların taleplerini mahkeme sürecinde dile getirmelerinin mümkün olmadığını, geciken adaletin tarafları memnun etmediğini vurguladı. Bütün dünyada yaşanan bu sorunun önüne geçmek amacıyla yapılan alternatif çözüm arayışları sonucu arabuluculuğun ortaya çıktığını belirten Mehmet Seçkin Arkan, şöyle konuştu:
"Arabuluculuk son 40 yıldır başta ABD olmak üzere AB ülkelerinde uygulanan ve mahkemelerin yükünü azaltan alternatif bir çözümdür. Mahkemelerdeki kararlar tarafları tatmin etmediği gibi, yeni husumetlere de yol açabilmektedir. Arabulucuk, tarafların kendi hukukunu ve kurallarını yaratması ve sürece etkin bir şekilde katılmasını temin açısından; tahkim, uzlaştırma, müzakere gibi diğer alternatif çözümlerden ayrılmakta ve toplumsal barışa hizmet açısından daha büyük önem taşımaktadır" dedi.
AMAÇ ARABULUCULUK KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRMEK
Arabuluculuk kurumunun Türkiye'de de 22 Haziran 2013 tarihinde yürürlüğe giren Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu doğrultusunda hayata geçirildiğini aktaran Mehmet Seçkin Arkan, Türkiye çapında 5 yıllık deneyimi bulunan ve sertifika programına katılan hukukçular arasından yazılı ve sözlü sınavları kazananların arabulucu olduğunu anlattı. Antalya'da bu görevi üstlenen 44 arabulucu olarak bir platform çatısı altında örgütlenmeyi uygun bulduklarını dile getiren Arkan, şöyle devam etti:
"Zaten kültürel genlerimizde bulunan ve halkımızın yabancı olmadığı sulh olma, rızalaşma, helalleşme gibi dostane çözümleri hukuksal bir zemine oturan arabuluculuk kurumunun topluma tanıtılması için böyle bir birliktelik oluşturduk. Amacımız; mahkemeler, odalar, kurumlar ve çeşitli sivil toplum kuruluşları nezdinde girişimlerde bulunmak, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi ve diğer kurumlara önerilerde bulunmak ve arabuluculuk kültürünün gelişmesine yardımcı olmaktır."
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)