Narin'in mezarı yapıldı
Narin'in mezarı yapıldı
İYİ Parti Antalya'da bayrak değişimi
İYİ Parti Antalya'da bayrak değişimi
Uzman çavuş, kazada hayatını kaybetti
Uzman çavuş, kazada hayatını kaybetti
Ahu Tuğba'nın kızı Anjelik'ten 'otopsi' isyanı
Ahu Tuğba'nın kızı Anjelik'ten 'otopsi' isyanı
13 Haziran 2011 Pazartesi - 14:16

Antalyalı gazeteciler ne yazdı

Antalya’daki seçim sonucu yerel gazetelerin yazarları tarafından yorumlandı. İşte Akdeniz Beyaz ve Antalya Ekspres’in 4 yazarının bugünkü gazetelerinde yer alan yorumları:

Antalyalı gazeteciler ne yazdı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

AHMET DÖKDÖK (Akdeniz Beyaz)
 
 
Kıvırtmayalım!
 
Evet Türk toplumunda çok güzel sözler vardır. Bunlardan biri de "Bükemediğin bileği öpeceksin"
Evet Ak Parti'nin bileğini hiçbir parti bükemedi. Öyleyse yarışanlar bu bileği öpmeli.
            Erken yazı
Ben bu yazıyı sandıkların yüzde 50'si açıldığında yazıyorum. Yüzde 100'lük sonucun değişmeyeceğini söyleyebilirim. Seçim atmosferinin ısındığı son 1 aydır, tahminimi soranlara da, köşemdeki yorumlarımda da, 5-5-3 diye konuşup yazmış, 1 fazlalık milletvekilini çalışanın, enken toparlananın, küslükleri erken barışa döndürenlerin alacağını dile getirdim. Ve en düzgün listenin, kavgasız listenin AKP'nin olduğunu belirtip, CHP'de müthiş bir liste kavgası, kırgınlığı olduğunu anlatmıştım. Sonuçta erken barışı ve bütünleşmeyi sağlayan, ki bu başarı tamamen Menderes Türel'in başarısıdır, Ak Parti fazlalık bir milletvekilini almayı bildi. Ak Parti Antalya 'dan zaferle çıktı. CHP ise Deniz Baykal ismine rağmen mağlup oldu. Bence Deniz Baykal artı sosyal demokrat taban artı merkezde 3 dev belediye başkanı üstünlükleri konduğunda CHP en az 7 almalıydı. Bu durumda zafer AKP'nin, yenilgi CHP'nin ve Deniz Baykal'ındır. Varlığını koruyan parti ise MHP olmuştur.
Doğruyu kabul etmek
Seçim sonuçlarıyla ilgili kimse kıvırtmasın. Ben de dahil hepimiz AKP'nin üstünlüğünü kabul etmek durumundayız. Türkiye halkı bunu böyle belirledi. Demek ki bu halkı hiç birimiz tanımıyoruz. Ben yorumlarımda Antalya'da 6 CHP - 5 AKP ve 3 MHP yazanlardanım. Halkın tercihi küçük oran da da olsa beni yanılttı.
Evet AKP iktidardır, hem de iyi bir milletvekili sayısıyla. Önce tarafsız kimlik taşıdığımı yazan ben Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı alkışlıyorum. Antalya cephesinde moralini hiç bozmadan yoluna devam eden, tüm saldırılara yanıt verdiği gibi meydanlarda da kitleleri peşinden sürükleyen Menderes Türel'i kutluyorum.
Elbette Ak Parti İl Başkanı Mustafa Köse'nin nezdinde tüm İl ve ilçe yönetimlerini de kutluyorum. Kıvırtmadan, bu seçime hile karışmıştır gibi hayallerin içinde haklılık payı aramaya çalışmadan, bu halkın Ak Parti'yi seçtiğini kabullenmemiz gerekiyor. Halkın tercihine de şapka çıkarmak biz yarı aydınların veya aydın olduğunu sananların görevi olmalıdır. Bunları yazarken, Antalya'nın mağduriyetinin azalacağına olan inancımı da dile getirmek istiyorum. Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış Ak Partili Menderes Türel'in TBMM'ye gitmesi, belediyenin yönetimlerine karşı tavırlı olsa dahi, Antalya'ya gerekli desteği vereceğinin işaretidir. Türel Antalya'yı seven bir Antalya doğumlu TC vatandaşıdır. Antalya aşığı olduğunu bilenlerden olduğum için gerekli yatırımlara destek vereceğine olan inancım sonsuzdur. Hazır seçimi kazanmış, milletvekili ve bakan havasına girmemiş olan Menderes Türel'e öncelikli bir sözüm vardır. O da: Antalya'ya yakışır bir stadı yapımıdır.
Tüm kazananları kutlar, başarılar diler, Antalya'ya gerekeni yapmalarını seçmen adınatalep ederim.
 
 
 
ERDOĞAN KAHYA: (Akdeniz Beyaz)
 
Hangi parti değil demokrasi kazandı
 
Çok hareketli geçen propaganda döneminin ardından sandığa giden 50 milyonun üzerindeki seçmen tercihini yaptı. Milli irade; kırmadan, dökmeden, kavgasız, gürültüsüz oluştu. En önemlisi ise hangi siyasi parti değil, demokrasi kazandı. İnsanlar oy kullanabilmenin ve de seçebilmenin zevkini yaşadılar. Sonuçlar ne olursa olsun, bu satırlar yazılırken gerçekten Türkiye’de demokrasi’nin var oluşunu sessiz ve sakin de olsa yaşadık.
Bu seçimde ilk kez tahta yerine şeffaf, sert plastikten sandıklar ve mühür yerine de üzerinde “Evet” yazan kaşeler kullanıldı.
Sabahın erken saatlerinde sandık başlarındaki kalabalık ve heyecan, kuyruklar oluşmasına yol açtı, ancak ilerleyen saatlerde bu heyecan yerini sakinliğe bıraktı, kent merkezinde katılım, kırsala göre yüksek oldu.
Sandıkların açıldığı ilk dakikalarda Doğu ve Güneydoğu ile Anadolu’da AKP yüzde 50’nin üzerinde oy toplarken, CHP’de oy oranının yüzde 20’ler, MHP’de ise yüzde 12’ler civarında olması iktidar partisinde erken kutlamalara yol açtı.
 
Yeni CHP olgusu neden tutmadı
İlk dakikalarda alınan sonuçlara göre oy kaybına uğraması beklenen Ak Parti’de tam tersi oy artışının yaşanması, Baykal’sız yeni CHP’nin ise oy patlaması yapması beklenirken Ak Parti’nin çok gerilerinde kalması, MHP’de yüzde 18’ler beklenirken adeta baraj sıkıntısı yaşaması siyaset bilimcileri bile şaşkına çevirdi.
Bütün bu sonuçlar yeni CHP’nin bazı kesimler tarafından birinci parti olması beklenirken; bu durumu akıllara Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim sürecindeki vaatlerinin inandırıcı bulunmaması gerçeğini ortaya koydu. Bütün bunlara rağmen Baykal dönemine göre, ya da bir önceki seçime göre CHP’nin oyundaki artışı da yeni CHP anlayışına ve Kılıçdaroğlu’na bağlamak lazım…
 
Antalya’da durum
Baykal’ın liste başı olduğu ve tüm 14 kişilik listeyi de Baykal’ın yaptığı Antalya’da bile ilk dakikalarda Ak Parti’nin birinci parti görünmesi yine herkesi şaşkına çevirdi. Ancak CHP’nin bu başarısızlığının sebepleri Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın kendi ağzıyla söylediği gibi, “Şayet Antalya’da bir başarısızlık olursa bunun sebebi başta ilk teşkilatı, sonra listeyi yapanlar (Baykal) ve sonra da bizim yani belediyelerin hatasıdır” dediği gibidir.
“Ben bu işi bilirim” ukalalığı yapmak istemiyorum ama, daha temayül yoklamalarının yapıldığı dönemde Antalya’da AK Parti’nin birinci parti olacağını yazmıştım. O kadar disiplinli çalışıyorlardı ki, teşkilat ile Menderes Türel arasında süren gizli kavganın dışında hiçbir sorunları yoktu. Başbakan Recep Tayip Erdoğan bu gizli kavgayı da teşkilattan iki ismi, eski il Başkanı ve eski Kadın Kolları Başkanını listede seçilebilir noktalara koyarak tereyağından kıl çeker gibi çözdü ve birlik beraberliği yeniden kurdu.
Oysa CHP’de listeler açıklandığı tarihten itibaren kavgalar başladı. Genel merkezin listede olmasını istediği başta bazı parti meclisi üyeleri ve Antalya’da sevilen bazı isimler aday adayı olmalarına rağmen listelerde yer bulamadılar. Baykal, birleştirici değil, parti teşkilatını kızdıran bir liste yaptı ve genel merkeze emrivaki yaparak kabul ettirdi. “Yiğidi öldür hakkını ver” seçim süreci boyunca en çok çalışan aday yine deniz Baykal oldu. Antalya’yı karış karış gezdi ve oy istedi. Ancak kendisini yönlendiren ve programlarını yapan il teşkilatı zaman zaman kendisini yanılttı. CHP’li Belediyelerde başkanların kavgaları işin tuzu biberi oldu, listenin dördüncü sırasındaki adayla ilgili tüm kadınları kızdıran mahkeme kararları ise bomba etkisi yaptı. Bütün bunları üst üste koyduğumda dilim varmıyor ama, halkın onca güvenine ve de Kılıçdaroğlu sempatisine rağmen CHP Antalya’da adeta kazanmak istemedi.
Hafta içinde bu sonuçlar çok tartışılacaktır ama, bana göre durum budur…
Demokrasi adına, özgürlükler adına, bu ülkenin bağımsızlığı bve bölünmez bütünlüğü adına hayırlı olsun…
 
 
MEHMET  TALAY  (Antalya Ekspres)

Antalya için hayırlı olsun
“Saat: 18.30”
 
Bu yazıyı yazdığımda Antalya’da kullanılan oyların yüzde 36’sı belli olmuştu.
Bu oylara göre AK Parti yüzde 39, CHP yüzde 34, MHP yüzde 20 civarındaydı.
Çok büyük bir olasılıkla AK Parti Antalya’da 1. parti durumunda.”
 
“Bu şekilde sonuçlandığında AK Parti 6, CHP 5, MHP 3 milletvekili çıkaracaklar.”
 
Bu sonuç çok normal…
Bunun böyle olacağını belki binlerce kez yazdık, söyledik.
Ve ne yazdıysam, ne söylediysem aynen gerçekleşti…
 
Özellikle dedik ki;
“1-2009 Yerel Seçim sonuçları sizleri yanılmasın. Başkan Akaydın’ın aldığı yüzde 41,5 oyu CHP’nin hanesine yazmayın. Çünkü AK aydın’ın aldığı oylar, CHP’nin aldığı oylardan yüzde 8,5 daha fazla ve bu fazlalık “Türel’den memnun olmayan merkez sağ oylardır.”
 
“2- Bu seçim, genel seçimdir. Yani verilen oylar “siyasidir.” Bu nedenle Akaydın’a verilen merkez sağ oylar, bu seçimde büyük bir olasılıkla AK Partiye gidecektir. CHP, merkez sağ seçmenin –siyaseten- oyunu alamaz.”
 
“3- Her şeye rağmen Mustafa Akaydın, önemli bir siyasi aktördür. Kendisine verilen ve CHP’li olmayan seçmenlerle CHP’lilerden daha iyi ilişkileri vardır. Bu faktörü göz ardı etmeden Akaydın’dan seçim sürecinde olabildiğince fazla yararlanın, demiştik.”
 
Ancak gerek Deniz Baykal, gerek CHP il ve ilçe yönetimleri, gerekse Evcilmen ve Böcek sürekli Akaydın’ı parti çalışmalarında hep dışarıda tutmaya özen gösterdiler.
 
CHP’nin bu tutumları sonucunda aslında alınan yüzde 34 oy yine de başarı sayılır.
 
MHP’de ise oy artışını görüyoruz.
Bunda elbette “ülkücü reislerin, kaset olayları sonunda sahaya inmeleri” bunda çok ciddi etkili olmuştur.
Neden sahaya indiniz, tepkinizi neden geriye aldınız, diye sorduğumda “istifa eden 10 Genel Merkez yöneticisi bu partide ülkücülerin önünü kesen kişilerdi. Şimdi engel kalmadığından partiye sahip çıkmamız gerekir” demişlerdi.
Ve dediklerini yaparak başarıyı elde ettiler.
 
AK Partiye gelince…
Fazla söylenecek bir şey yok…
Gencecik bir İl Başkanı öncülüğünde ve herhangi bir “aday listesi tartışması” yaşamadan seçimlere asıldılar ve istediklerini elde ettiler.
“Başta İl Başkanı Köse ile AK Parti İl Teşkilatını, Bakan Gönül’ü, Çavuşoğlu’nu, Türel’i, Badak’ı, Samani’yi ve Enç’i kutluyorum…”
Keza, CHP’den ve MHP’den seçilen milletvekillerini de kutluyor, önümüzdeki yasama döneminde Antalya için hayırlı işler yapmalarını diliyorum…
 
 
 
HAŞMET  ÖYKEN  (Antalya Ekspres)

Hesaplar tuttu
Hep böyle olmuştur. Saatler beşi vurup sandıklar kapandığında telefonlarımız çalmaya başlar.
Bizim okuyucularımız, ilk sandıktan alınan ilk sonucun hem kentin hem de Türkiye’nin sonucu olacağını bilir.
Öyle de oldu.
Siyaseti yakından takip eden bir turizmci arkadaşımıza ‘Açılan ilk sandıkta yüzde 5’in üzerinde bir fark var, MHP Antalya’da varım diyor, Türkiye genelinde baraj sorunu olmaz’ dedim.
‘Ya bu doğal bir sonuç CHP’nin o kadar farkı olur Antalya’da!..’ diye yanıtladı.
Farkı yaratanın Ak Parti olduğunu söyleyince, önce duraksadı, sonra; ‘Daha değişir durum’ dedi.
Saatler 18.30’u gösterdiğinde yaklaşık bir buçuk saattir ellerindeki verileri tutan televizyonlar yüzdeleri verdi. Antalya’nın ilk sandığı ile Türkiye’nin durumu farklı değildi.
Ak Parti yüzde 50’nin üzerinde, CHP yüzde 30’larda, MHP yüzde 12’lerdeydi.
Antalya’da ise oy dağılımı Ak Parti yüzde 39.4, CHP 33.6 olarak açıklandı….
 
Aslında son haftaya Antalya, CHP’nin rüzgarı ile girdi. Kılıçdaroğlunun coşkulu mitingi CHP’lileri gözlerini diktikleri bir vekilliği alırız noktasına getirdi.
Oysa Antalya’yı daha objektif gözlemleyen bizler bu esen rüzgarın durumu çok değiştirmeyeceğini biliyorduk.
‘Ya herrro ya merro’ başlıklı köşe yazımda şöyle demiştim;
‘Partiler son hafta da o tek milletvekili için yapacaklar aslında mücadelelerini.
CHP’ye bu tek vekil konusunda şans verenlerin sayısı oldukça az.
Nedeni ise, hem en kritik yerde bulunan beşinci sıra adayı Arif Bulut’un listeyi sürüklemede sıkıntı yaşadığı. Hem de altıncı sıra adayı Hakan Şimşek’in bilinmezliği…
CHP bu sıkıntıyı aşamazken, Ak Parti altı milletvekilde daha şanslı görünüyor.
Beşinci sıra adayı Hüseyin Samani, eski mesai arkadaşı 6. sıradaki Gökçen Enç’in şansını artırıyor. Enç’in şansı da işte burada başlıyor….’
Demek ki iyi koklamışız Antalyadaki siyasi havayı.
 
Hem sıkıntılı liste hem de bir küs bir barışık CHP’nin altıncı milletvekilini Başkent’e götürme şansı çok zayıftı. Bir de hesap yapanlar, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın aldığı oyları kendi partilerinin oyları gibi saydılar.
Yanlış hesap sandık sayılınca ortaya çıktı.
MHP’de Kemal Çelik bir kez daha mağlup oldu.
Olmayınca olmuyor.
Ak Parti milletvekili sayısını bir artırdı, CHP ve MHP yerini korudu.
Hayırlı olsun herkese…

 
11 siyasi parti yüzde 1'in altında kaldı
 
Restoran sahibi işçisini vurdu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da AKP neden kazandı CHP ve MHP niye kaybetti ?
12 Haziran seçimleri Antalya’da hangi partiye ne mesaj verdi, bu sonuçlar ...
Oy vermeye gidenlerin otobüsü devrildi
Antalya- Konya karayolunda, seçim otobüsünün çelik bariyer üzerine devrilmesi ...
AK Parti Antalya'da büyük sevinç
Yerel seçimde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı şaşırtan sonuçla Antalya ...
 
Fransa okçulukta Türkiye ayağı şampiyonu
Uluslararası Okçuluk Federasyonu (FITA) tarafından düzenlenen dünya kupasının ...
Tutuklu albay Antalya’dan seçilemedi
Cumhuriyetçi Güçbirliği’nin desteklediği Ergenekon sanığı tutuklu Albay ...
Antalya’da sağanak yağmur hayatı olumsuz etkiledi
Antalya'da akşam saatlerinde aniden başlayan sağanak yağmur, hayatı olumsuz etkiledi.
 
Sandık başında gözaltı
Antalya'da hakkında yakalama kararı bulunan ve oy kullanmaya gelen 216 ...
Oy kullanmaya ambulansla getirildi
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde geçirdiği trafik kazası sonucu felç geçiren ...
Engelliler yine seçim mağduru
Milyonlarca seçmenin Türkiye'nin yeni milletvekillerini belirleyeceği ...
 
Dursun Gündoğdu
İktidar partisine yakışıyor mu?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Avrupa’yı kurtarmak istiyor
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ferit Demir gazeteciliği
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Nedir bu yaşadıklarımız?
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül ayı sağlık konularıyla ilgili dikkatli olmanız gereken bir ay. Ayın ilk haftasında sorumluluklarınız, çalışma ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva