Bilindiği gibi yerel seçimlerde siyasal eğilimler kadar, belki de ondan fazla, yerel özellikler, adayın kimliği, vb. konular oy verme eğilimini önemli ölçüde etkiler. Ancak, 30 Mart seçimlerinde seçmenin yerel yöneticilerini seçerken, diğer seçimlere oranla, siyasal eğilimlerinin daha fazla belirleyici olduğu saptaması bu seçimlerin en önemli sonuçlarından birisidir. Siyasal eğilimlerin daha fazla öne çıkmasının 3 temel sebebi bulunmaktadır.
- %50 - %50 stratejisi: 12 yıllık AKP iktidarının, ülkeyi %50 - %50 bölme ve kendisine oy vermeyen %50’yi yok sayma stratejisidir ki, bu bilinçlidir bir politikadır. Bu politika ile AKP, kendi seçmen kitlesini konsolide ederek AKP’ye oy verme davranışını bir aidiyet algısına dönüştürmüştür.
- 17 ve 25 Aralık soruşturmaları: 17 ve 25 Aralık soruşturmaları, AKP cephesinden “%50 - %50” politikasına hizmet ederken, diğer cephede ise, iktidara karşı tepkileri örgütlemek ve yükseltmek için bugüne kadarki en meşru zemin sağlanmıştır.
- Büyükşehir Yasası’nda meydana gelen değişiklikler: Büyükşehir yasasında yapılan değişikle, Büyükşehir Belediyesi kapsamında, o ilin merkezde bulunan ilçeleri tanımlanırken, yapılan değişiklik ile o ilde bulunan bütün ilçeler büyükşehir için oy kullanır hale gelmiştir. Bu da, ilin merkezi ile organik ilişkisi olmayan seçmenlerin de Büyükşehir için oy kullanmalarını sağlamış, Büyükşehir seçimlerinde bütün dengeleri değiştirmiştir.
Antalya, seçim sürecinde ulusal bazda en fazla tartışılan illerden birisi oldu. Sahil bandında ağırlığı olan CHP ile Antalya’yı kazanarak moral değer artırmak isteyen AKP’nin mücadelesi ilgi çekici bir süreçti.
Bununla birlikte, CHP’nin aday belirleme sürecinde yapmış olduğu tercihler de Antalya’yı tartışmaların odağına yerleştirdi.
MHP ise, belirli bir tabana sahip olduğu Antalya’da kendisini gösterebilmek için 30 Mart seçimlerini fırsat olarak gördü.
Peki 30 Mart seçimlerinin Antalya için sonuçları nelerdir? Bu sonuçlarda hangi dinamikler etkili olmuştur? AKP, Yeni Büyükşehir Yasası’ndan istediği verimi alabildi mi? CHP’nin aday belirleme stratejisi nasıl sonuç verdi? Merkez yönetimlerde gerçekleştirilemeyen Büyükşehirde CHP, İlçe Belediyelerinde MHP ittifakı karşılık buldu mu?
Bütün bu soruların yanıtlarını bu incelemede bulmaya çalışacağız.
İncelemede kullandığımız veriler, 2009 Yerel Seçimler, 2011 Genel Seçimler ve 2014 Yerel seçimler olmak üzere tamamı ile YSK’nın açıkladığı sandık sonuçlarıdır.
2014 seçimlerinde, değişen Bütünşehir yasasından dolayı 2009 yerel seçimlerindeki sonuçlar her yerde sistematik olarak kullanılmaya elverişli olmadığı için ağırlıklı olarak “Belediye Meclisi” oy sonuçlarını baz aldık. Zaman zaman da “Belediye Başkanlık Seçim” sonuçlarına başvurduk.
Umuyoruz bu çalışmamız, gerek Antalya’da bulunan siyasi partiler, gerekse Antalya kamuoyu için aydınlatıcı ve ufuk açıcı olur.
YARIN: MURATPAŞA