Antalya'da 1 Mart'ta yapılacak organ bağışı konusundaki rekor denemesinin hazırlıkları sürüyor. Antalya Sağlık Müdürü Dr. Adem Bilgin, 4 ay önce başlayan hazırlıkların son aşamaya geldiğini, 1 Mart günü Kepez Arena Spor Salonu'nda '1 saatte en fazla katılımcı ile organ bağışı' kategorisinde Guinness rekorunu kırmak için hazır olduklarını, 2011'de Londra'da 321 kişi, 2012 tarihinde de Çin'de 474 kişiyle kırılan rekoru kıracaklarını belirten Bilgin, hedefin 2 binin üzeri olduğunu kaydetti. Dr. Bilgin, "Geri dönüşümler çok iyi. Sivil toplum kuruluşları da destek veriyor" dedi.
'CANA CAN KATALIM DİYORUZ'
Türkiye'nin, dünyada kadavradan nakilde çok geride olduğunun altını çizen Antalya Sağlık Müdürü Dr. Adem Bilgin şöyle konuştu:
"Avrupa'da kadavradan organ nakli yüzde 80, bizde yüzde 30'lar seviyesinde. Özellikle beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların ailelerini ikna etmekte zorlanıyoruz. Bu duyarlılığı artırmak için çaba sarfediyoruz. Türkiye'de yılda 400 bin kişi ölüyor. Ve bir çoğu hastanelerde ölüyor. Beyin ölümleri tespit edilenler var. 2011'de 1477 kişiden 345 kişiYİ ikna edebilmişiz. Öldükten sonra organlarımız çürümesin, hayat versin. 'Bir can bir candır', 'Cana can katalım' diyoruz."
KAMU SPOTU'NDA ROL ALDILAR
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Antalya Müftülüğü'nün de organ bağışına destek verdiğinin altını çizen Adem Bilgin, bunun için televizyonlarda yayınlanmak üzere hazırlattıkları 4 dakika 36 saniyelik 'Kamu Spotu'nda Antalya Müftüsü Dr. Ahmet Çelik'in de rol aldığını söyledi.
Yüz ve rahim nakliyle adını duyuran Prof. Dr. Ömer Özkan'ın içinde organların bulunduğu özel çantayla uçaktan inmesiyle başlayan filmde 16 tanınmış isim organ bağışı çağrısı yapıyor.
Aralarında Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, türkücü Sümer Ezgü, Antalyaspor Teknik Direktörü Mehmet Özdilek, yüz nakli olan Uğur Acar ile Turan Çolak'ın da yer aldığı isimlerden Müftü Çelik, "İnsanlığa örnek olacak bir vasiyet yapın organlarınızı bağışlayın" diyor. Film, Antalyaspor taraftarının organ bağışı tezahüratıyla son buluyor.
ORGAN NAKLİ BİR İHTİYAÇ
Rekor denemesine en büyük desteği veren, 2011'de Derya Sert'e kadavradan yaptığı rahim nakli ile dünyada, Uğur Acar'a yaptığı yüz nakli ile Türkiye'de adını duyuran Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan da organ bağışında gerekli bilincin oluşması gerektiğini söyledi. Sağlık Müdürlüğü'nün hazırladığı 'Kamu Spotu' filminde de rol alan Prof. Dr. Özkan, "Organ nakli bir ihtiyaç. Yaptığımız nakiller kadavradan bağışlarda ciddi bir sıçrama yarattı. Bağışların sürekli yukarılarda olması lazım" dedi.
ÇİN'İN REKORU GEÇİLECEK
Hastanede yaşamını yitiren bir yabancı hasta yakınının, "Organlarını ne zaman alacaksınız?" diye sorduğunun altını çizen Prof. Dr. Özkan, "Kadavradan nakilleri çoğaltırsak devletin üstlendiği bütçe azalacak. Gereksiz operasyonlar da azalacak. Şuan organ bağışı ve başarılı nakillerimiz ile 10 yıl öncesinde olmamız gerekiyordu. Dünya bunu çözmüşken biz hala kadavradan organ bağışından bahsediyoruz" diye konuştu.
Özkan, 1 Mart günü Çin'in 474 kişi ile organ bağışı rekorunu kolaylıkla geçebileceklerini, önemli olan organ bağışı bilincinin topluma yerleşmesi olduğunu kaydetti.
Ahmet İSTEK/ANTALYA, (DHA)