Ön jüri, başvuran filmler arasından 10 yarışma filmini ise 2- 6 Eylül tarihleri arasında açıklayacak.
Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 50'nci yıl yönetmelikleri açıklandı. Yönetmeliklerle birlikte sinemacılar için heyecan da başladı. Yönetmeliklerde, Altın Portakal Film Festivali'nin yönetimi ve organizasyonunun Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından gerçekleştirileceği açık ifadelerle belirtildi.
Altın Portakal Film Festivali'nin ulusal uzun metrajlı film yarışmasına 6 Ağustos 2012 tarihinden sonra tamamlanmış Türkiye yapımı filmler başvurabilecek. Yurtiçinde yapılan ulusal veya uluslararası herhangi bir yarışmada 'yarışma filmi' olarak yer alan, herhangi bir ulusal TV kanalında gösterilen ve DVD/VCD baskıları satışa sunulan hiçbir film yarışmaya başvuramayacak.
Festivalin bu yılki yönetmeliğinden 49'uncu festivalde en iyi film, en erkek oyuncu ve en iyi senaryo dahil ödülleri toplayan 'Güzelliğin On Par' Etmez' filminin yaşadığı yabancı yapımcı tartışmasının tekrar etmemesi için 'Ortak Yapım'larla ilgili başvuru esasları daha da detaylandırıldı.
Yapılan düzenleme 'Sinematografik Ortak Yapımlar ve Türkiye'de Ticari Amaçlı Film Çekmek İsteyen Yerli Yapımcılar Hakkında Yönetmeliğe' dayandırılırken, buna göre bir filmin Türk filmi olarak kabul edilmesi için ya yerli yapımcının katılım payı yüzde 51 olacak, ya da 22 puanlı 13 kriterden 14 puanı alma zorunluluğu bulunacak.
Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'na katılmak isteyen yapımcılar, resmi başvurularını en geç 5 Ağustos 2013 Pazartesi gününe kadar AKSAV festival ofisine yapacak. AKSAV tarafından oluşturulacak ön jüri, başvurular arasından seçeceği 10 yarışma filmini 2- 6 Eylül tarihleri arasında açıklayacak.
Para ödülleri
Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 50'nci yılında Altın Portakal heykelinin yanı sıra, En İyi Film'e 350 bin TL, En İyi İlk Film'e 100 bin TL, En İyi Yönetmen kategorisinde ödüle sahip olana 55 bin TL, En İyi Senaryo'ya 35 bin TL, En İyi Görüntü Yönetmeni'ne 30 bin TL ve En İyi Müzik kategorisine 30 bin TL para ödülü verilecek. 'En İyi Film Ödülü'nün sahibi olan yapımcının, ödülü aldığı yılı takiben 3 yıl içinde çekeceği yeni filminin bir bölümünü Antalya'da çekmesi halinde teşvik amacıyla verilen Antalya Teşvik Ödülü ise 70 bin TL olarak açıklandı.
Antalya Altın Portakal Film Festivali'yle birlikte 2009 yılından bu yana düzenlenen Halkın Portakalı ise bu yıl 'Ben Antalya' teması etrafında gerçekleşecek. En az 7, en fazla 15 kişiden oluşan 15 grubun eğitime ve yarışmaya hak kazanacağı Halkın Portakalı'nda ekipler, bu tema kapsamında 10'ar dakikalık kısa filmler hazırlayacak. Halkın Portakalı'na katılmak isteyen adaylar, 26 Temmuz 2013 Cuma gününe kadar başvuru yapabilecek.
Yarışma sonunda birinci olan ekip 15 bin, ikinci 10 bin ve üçüncü 5 bin TL nakit para ödülünün sahibi olacak. Diğer yandan 50'nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan organizasyon ihalesi ise ANSET adına onaylandı. ANSET, 4 firmanın teklif verdiği ihalede 2 milyon 600 bin TL'lik teklifiyle en düşük telif veren ikinci firma olmuştu.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)