Antalya'nın Alanya İlçesi'nde dededen kalma çömlekçilik mesleğinin son temsilcileri olan 36 yaşındaki Abdullah Alboğa ile kardeşi 35 yaşındaki Bekir Balboğa turizm sayesinde mesleklerini sürdürmeye çalışıyor. İki kardeş hem geçimlerini sağlıyor hem de dededen kalma mesleklerini sürdürüyor.
Çamuru sanata dönüştürdüklerini belirten Abdullah Alboğa, 25 yıl önce başladığı çömlekçilik mesleğini Elikesik Köyü'nde kurdukları mütevazı atölyede sürdürmeye çalıştıklarını söyledi. Çamuru sanata çevirmenin kendisine mutluluk verdiğini belirten Alboğa, "Bu meslek, kardeşim Bekir Alboğa ve bana dedemizden kaldı. Alanya'da bu mesleği yapan tek zanaatkar ikimiziz. Zevkli ve güzel bir meslek yapıyoruz. Bu mesleği yaptığım için gurur duyuyorum. Değişik objeler ortaya çıkarmak gerçekten güzel bir duygu" dedi.
ÇÖMLEKÇİLİK YOK OLUYOR
Abdullah Alboğa, eski dönemlerde yemek kabı olarak kullanılan çömleklerin günümüzde yerini modern mutfak gereçlerine bırakması nedeniyle birçok çömlekçinin işsiz kaldığını ve mesleğin yok olma noktasına geldiğini ifade etti. Alboğa, şunları söyledi:
"Biz de tencere ve tabak yerine artık inşaatlara baca, hediyelikçilere dekoratif süs eşyası, restoranlara tabak, testi ve otellere büyük çiçek saksıları yaparak ayakta kalmaya çalışıyoruz. Çocukluğumuzdan beri bu mesleği yaptığımız için çömlekçiliğin Alanya'da devam etmesini istiyoruz. Bundan dolayı aramıza son olarak yeğenim Murat Uslu da katıldı. Bizden sonra bu mesleği kendisi devam ettirecek."
ÇÖMLEK NASIL YAPILIYOR
Meslekleri hakkında bilgiler de veren Alboğa, öncelikle dağdan getirilen toprağın bekletme havuzunda birkaç gün ıslatılarak bekletildiğini söyledi. Alboğa, daha sonra, bu toprağın silindirde 3- 4 kez inceltildikten sonra paketlenerek 1 hafta daha bekletildiğini anlattı. Alboğa, "Bir haftalık beklemenin ardından da çamuru işlemeye başlıyoruz. Hava koşullarına göre 1 hafta 10 gün sonra fırınlama işlemine geçiliyor. Günde ortalama 250 ürün üretme kapasitesiyle çalışıyoruz. Malzemelerimizi ise daha çok toptan pazarlıyoruz" diye konuştu.