Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle ATSO tarafından yürütülen Avrupa İşletmeler Ağı Projesi koordinatörlüğünde ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Venezula Büyükelçisi Raúl José Betancourt Seeland, Meksika Büyükelçiliği’nden Hector Rodriguez, Arjantin Büyükelçiliği’nden Analía Verónica Carreras, Promexico adına Erwin Feldhaus, Brezilya Büyükelçiliği Ticaret Ofisi Nur Hasçelik ile Türk-Brezilya İş Konseyi Başkanı Aykut Eken, Türk-Meksika İş Konseyi Başkanı Varol Dereli, Türk-Brezilya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Namık Kemal Ekinci, Türk-Brezilya İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Cüneyt Akdemir, Türk-Brezilya İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Silvyo Benbassat, Dominik Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Lalia Gonzales Koç, Paraguay Fahri Konsolosu Sibel Sabah Miramontes, Şili Fahri Konsolosu Kerem Muradi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nden Selma Bardakçı katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Vucudi Özen, Latin Amerika ülkeleri ve Türkiye’nin, dünyada değişen ticari pazarlar bakımından oldukça cazip fırsatları barındıran ülkeler olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye, coğrafi açıdan birçok ülkeye kara, hava ve deniz yoluyla geçişlerde adeta merkez konumdadır. Bu avantajımız bizleri diğer ülkelerden daha kolay bir şekilde değişik pazarlarda yer almamızı sağlamaktadır. Ülkemizin hemen her alanda barındırdığı bu zengin coğrafyası ve istikrarlı ticari hayatı ile diğer ülke ekonomilerindeki payı geliştikçe, Latin Amerika gibi ülkelerle ciddi işbirliği yapmamızı olanaklı hale getirmektedir. Özellikle son yıllarda Latin Amerika Ülkelerinde yaşanan olumlu ekonomik gelişmeleri büyük bir memnuniyetle takip ediyoruz. DEİK’in başlattığı etkinlikler, bu adımların atılmasına son derece yarar getirecektir” dedi.
Konuşmasında Antalya ekonomisi hakkında bilgi veren Özen, şunları kaydetti;
“Latin Amerika ülkeleri arasında Brezilya ile olan dış ticaret hacmimiz diğerlerine oranla biraz daha ön plandadır. Dış ticaretimizde ithalatımız ihracatımızdan daha fazladır. Antalya açısından detaya inecek olursak, 2008 yılı toplam ihracatımız 725 milyon dolardır. 2009’da bu rakam 655 milyon dolar, 2010’da ise henüz kesin olmayan rakamlara göre ihracatımız 1 milyar doları aşmış bulunmaktadır.
Antalya iline bağlı firmalardan, Latin Amerika ülkeleri arasında en fazla ihracatımız Brezilya’ya olmuş ve 2009 yılında 500 bin dolar ile gerçekleşmiştir. Şili’ye 2008’de 230 bin dolar, Meksika’ya 100 bin dolar civarında ihracatımız bulunmaktadır. 2009’da Meksika’ya olan ihracatımızda ciddi bir düşüş gözlemlenmiş ve yaklaşık 13 bin dolarda kalmıştır. Arjantin’e 15 bin dolara yakın ihracatımız gerçekleşmiş, diğer Latin Amerika ülkelerine ise maalesef daha düşük düzeyde seyretmiştir.
Kentimizin ithalatında ise Şili, 2009 yılı verilerine göre 3 milyon doların üzerinde rakamla ilk sırada yer almaktadır. Onu 1,4 milyon dolarla Brezilya, 400 bin dolarla Meksika takip etmektedir. Antalya’nın 2009 yılı toplam ithalatı 460 milyon dolardır. Dolayısıyla bu veriler sanıyorum hiç birimizi memnun edecek düzeyde değildir. Sayıları 30’un üzerinde olan Latin Amerika ülkeleri ile Türkiye’nin karşılıklı olarak güçlü yönlerini ortaya çıkarak maksimum değerlerde birleşmek, işbirliği yapmak kaçınılmazdır.
Latin Amerikalı turist sayısı 3 bin
Latin Amerika ülkeleri arasında kentimize gelen turist sayısında 1500 kişi ile Brezilya ilk sırada yer almaktadır. Ardından 300’e yakın turist sayısı ile Şili ve Arjantin gelmektedir. Meksika, Kolombiya, Venezuella, Ekvator ve Küba 100 ile 200 civarındadır. Genel anlamda söz konusu 30’a yakın Latin Amerika Ülkelerinden Antalya’ya gelen turist sayısı maalesef 3 binin biraz üzerindedir.”
Antalya’nın her ne kadar Türkiye’nin turizmde başkenti olarak kabul edilse de, artık modern tarım ve sanayi yatırımlarıyla da adından övgüyle söz ettirdiğini vurgulayan Özen, Organize Sanayi Bölgesi, Serbest Bölge ve Teknokent’te yatırım olanakları ve çeşitleri bakımından her geçen gün geliştiğini, Antalya Limanı’nın modernizasyon çalışmalarıyla önemli bir uluslararası liman olmaya aday haline geldiğini söyledi. Konuşmasında, son günlerde Ortadoğu ve Arap ülkelerinde yaşanan olaylara da değinen Özen, “En kısa zamanda ve demokratik yollardan çözüme kavuşturulması en büyük temennimizdir” dedi.
Daha sonra kürsüye gelen konuk ülke temsilcileri, ülkelerini tanıtarak, yatırım olanakları ve Antalya ile gerçekleştirilebilecek ortak projelerin neler olabileceği konusunda bilgi verdiler. DEİK/Türk-Amerika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Güney Amerika Sorumlusu Aykut Eken, Latin Amerika ile Antalya arasında turizm, tarım ve yat sektöründe ortak projelerin geliştirilebileceğini ifade etti.
Venezuela Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Raúl José Betancourt Seeland da, ülkesinde özellikle inşaat alanında yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirtirken, bu amaçla TOKİ ile yapılacak anlaşma neticesinde inşaat firmalarının TOKİ’nin önderliğinde bu projelerde yer alabileceklerini ifade etti. Konuk ülke temsilcileri daha sonra Antalyalı firmaların yöneticileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
ATSO Başkan Yardımcısı Özen, toplantıya katılan ülke temsilcilerine, günün anısına birer plaket verdi.