Türkiye'nin 51 il ve ilçesinden her yıl 325 gezginci arıcının yaklaşık 45 bin arı kolonisini kışlattığı Alanya'da, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) 58 bin 400 liralık bütçe desteği ile 4 Ocak'ta başlayan proje, 4 Nisan'da sona erecek. Alanya Meziyet Köseoğlu Mesleki Eğitim Merkezi'nin (MESEM) koordinatörlüğünde, Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği, Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Alanya Kent Konseyi ortaklığında sürdürülen proje kapsamında 80 saat arıcılık eğitimi alan 55 kadın, projenin tamamlanmasının ardından sertifikalandırılacak.
Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Arıcılık Uzmanı İsmail Baç, kadın kursiyerlerin ilgi göstermesinden dolayı projenin amacına ulaştığını söyledi. Eğitim çalışmalarının 10 kolonilik uygulama biriminde gerçekleştirildiğini belirten İsmail Baç, "Çalışmalar kapsamında bitkilerin flora durumlarını kamera kaydına alıyoruz. Bunlar daha sonra kitap ve CD ortamında okullara dağıtılacak. Kadın kursiyerlerimizin arıcılığa önem vermeleri bizi sevindiriyor. Aile bütçesine katkıda bulunan kadın arıcılarımızın yanında bu mesleği yeni öğrenen kadın kursiyerlerimiz de var. Kadınların kurslarda verdiği emeğin boşa gitmediğini görüyoruz. Arıcılık diğer mesleklerden farklı olarak belli mevsimlerde yoğun çalışmayı gerektiriyor" diye konuştu.
AİLE BÜTÇESİNE KATKI SAĞLIYORLAR
Baba mesleği olan arıcılığa bir süre ara verdikten sonra katıldığı kursla birlikte yeniden başlayan 2 çocuk sahibi 40 yaşındaki Ümmühani Topçu, "Arıcılık üzerine işyerim de var. İlerletmeyi düşünüyorum. Kadınların yapamayacağı hiçbir iş yoktur. Onlara tavsiye ediyorum" dedi.
İspatlı Köyü'nde yaşayan 3 çocuk sahibi 39 yaşındaki Cemile Gülşen ise, "12 yıldır arıcılık yapıyorum. Hasta olsam da arılarımın yanına giderim. Polen ve bal üzerine çalışıyorum. Geçen yıl 20 koloni arı sattım. Hedefim 100 koloniye çıkarmak. Arıcılık mesleği ile 3 çocuğumu okutuyorum" diye konuştu.
Kursta öğrendikleriyle arıcılığı sevdiğini belirten Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1'inci sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Ayşe Mine Karaçomak da, "Kovanlarımı aldım. Önümüzdeki günlerde arılarımı da alacağım. Daha da iyi öğrenerek bu işi yapmaya başlamayı düşünüyorum" dedi.
Dededen kalma arıcılık mesleğini severek yaptığını dile getiren Kestel Beldesi Merkez Mahallesi'nde yaşayan 53 yaşındaki Emine Karaçomak ise mesleki deneyimini katıldığı kursta öğrendikleriyle geliştirdiğini söyledi.
Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), (DHA)