Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM’de gerçekleştirilen “Uluslararası Orman Yılı Sergisi”nin açılışından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
-HÜKÜMET 2B ÇALIŞMASINI TAMAMLADI-
2B arazilerinin satışına ilişkin yasa tasarısı ile ilgili hazırlıkların yapıldığını belirten Bakan Eroğlu, şöyle dedi:
“Bakanlar Kurulu’na inşallah önümüzdeki günlerde gelir. Ama şu anda ne gün geleceğini bilemiyorum. Biz üç bakanlık olarak; Maliye, Çevre ve Orman Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı olarak hazırlıklarımızı yaptık. Hükümete, Bakanlar Kurulu’na arz edeceğiz. Daha sonra Meclisimize intikal edecek. Teknik çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı.”
-2B’NİN AYRINTILARI-
“Hangi illerde yoğunlaşıyor?” sorusuna Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, şöyle dedi:
“Geçmişte 500 bin hektar diye konuşuluyordu ama o kadar olmadığı 235 bin ile 250 bin hektar arasında olduğu anlaşıldı. Biz daha ziyade; İstanbul, Antalya, Aydın, İzmir gibi kıymetli arazilerin olduğu yerleri öncelikle ele aldık. Birtakım İç Anadolu’da belki para etmeyecek alanlar daha sonraya bıraktık. Bu tamamen 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman vasfını tamamen kaybetmiş, üzerine organize sanayi bölgeleri, şehirler, kasabalar, köyler kurulmuş olan yerler için geçerlidir. Bizim hükümetimizin herhangi bir dahli yoktur. Yıllarca önce bunlar tamamen işgal edilmiş, vatandaşlar oturuyor, bir bedel ödemeden oturuyor, dolayısıyla bu ihtilafın çözülmesi maksadıyla yapılıyor. Anayasa'nın 169. ve 170. maddeleri buna amir. Bunların değerlendirilmesi hükmünü getirmiş. Şimdiye kadar niye yapılamamış? Defalarca sevk edilmiş, sebebi teknik çalışmalar, köklü bir şekilde yapılamadığı için biz hükümet olarak bunu köklü bir şekilde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünü devreye sokarak orman kadastrosu, tapu kadastro ile birlikte teknik çalışmayı tamamladılar. Maliye Hazinesi adına Milli Emlak adına tapu ve tescil işlemleri bu bölgelerde hemen hemen bitti.”
-NE KADAR GELİR GETİRECEĞİ BELLİ DEĞİL-
“Ne kadar bir gelir bekleniyor?” sorusuna Çevre ve Orman Bakanı, “Şu anda gelir için bir şey söylemek mümkün değil. Söylenen rakamlar hayal rakamlar. Şu anda kıymet takdiri yapılıyor. Herhalde ilk kanun çıktıktan sonra müracaatlardan sonra ne kadar gelir ortaya çıkacağı o zaman belli olacak. Şu anda bir tahmin yapmak doğru değil. Parayla ilgilenmiyoruz” dedi.
Araya giren TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, “Veysel Hocam herhalde siz bu düzenlemeyi vatandaşların mülkiyet sorununu çözmek için yapıyorsunuz. Birinci derecedeki amacınız vatandaştan para toplamak değil, vatandaşın sorunun çözmektir” dedi.
-“SAPANCA GÖLÜ’NE HAFRİYAT DÖKÜLDÜĞÜ İDDİASINI ARAŞTIRIYORUZ”-
Bir basın mensubunun, “Marmaray Projesi'nin kazı çalışması sırasında çıkartılan yaklaşık 4 bin kamyon dolusu hafriyatın Sapanca Gölü'ne döküldüğü iddialarına ne diyorsunuz?” sorusuna Bakan Eroğlu, “Sapanca Gölü’ne dökülmesi söz konusu değil. Sapanca Gölü hafriyat topraklarının döküleceği bir alan değil. O bakımdan bu nereden çıktı, ilk defa duyuyorum. Öyle bir şey olamaz” dedi.
Araya giren TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’de, “Basın bazı şeyleri bizden önce öğrenir” dedi.
“İddialar konusunda bir araştırma yapıldı mı?” sorusuna da Eroğlu, "Arkadaşlarımız inceliyor. Bizden izin almaları gerekir. Müracaat edilmesi lazım. İçme suyu gölüne böyle bir şey dökülemez. Burada bir yanlışlık var” karşılığını verdi.