Gazeteci Hrant Dink, 19 Ocak 2007 tarihinde saat 15.00 sıralarında, genel yayın yönetmeni olduğu Agos Gazetesi’nin Şişli Halaskârgazi Caddesi üzerindeki binası önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Hrant Dink’in öldürülmesinin üzerinden 4 yıl geçti. “Hrant’ın Arkadaşları” her yıl olduğu gibi bu sene de gazetecinin öldürüldüğü yer ve saatte arkadaşlarını anacaklar. Grup “vicdan için, hukuk için, adalet için, Hrant için” herkesi yarın saat 15.00’da AGOS Gazetesi önünde Hrant Dink'i anmaya çağırdı.
-DAVA SÜRECİ-
Dink’in öldürülmesinin ardından yapılan soruşturma sonucu, Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Ogün Samast’ın da aralarında bulunduğu 18 sanık hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Hrant Dink cinayetini azmettirdikleri iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Dava sürecinde dosyanın asıl faillerinden Ogün Samast’ın, dosyasının yaşı nedeniyle ana dosyadan ayrılarak İstanbul nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi kararlaştırıldı.
Davanın son duruşmasında, ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in kaçma şüphelerinin ve kuvvetli suç şüphesini gösteren olgu kriterlerinin devam etmesi ile koruma tedbirlerinin yeterli olmayacağı gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Dava 7 Şubat 2011 tarihine ertelendi.
Davanın oturumlarında dikkat çekici gelişmeler ortaya çıktı. Özellikle, suikasttan aylar önce istihbarat birimlerinin uyarıldığı iddiası gündeme bomba gibi düştü. Ancak jandarma ve polis istihbaratının neden harekete geçmediği sorusunun cevabı bulunamadı.
Bu arada, Hrant Dink’in Agos Gazetesi’nde yazmış olduğu bir yazı nedeni ile “Türklüğe Hakaret” suçundan hakkında verilen mahkumiyet kararı ve “cinayetten sonra ortaya çıkan sorumlu polis ve jandarma görevlileri hakkında etkili soruşturma yapılmaması” nedeniyle Dink ailesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde dava açtı. AİHM, açılan davayı inceleyerek Türkiye’yi tazminata mahkum etti.
Hrant Dink’in ailesinin avukatları, Dink cinayetindeki ihmaller nedeniyle AİHM verdiği kararın işleme konulması ve cinayette ihmali olan kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yaptı. Öte yandan, HSYK, Hrant Dink cinayeti davasının görüldüğü 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak’ı geçici yetkiyle Gebze ve Sakarya'da görevlendirdi. HSYK’nın verdiği bu karar yargı kulislerinde çok tartışıldı.