Turizm, tarım, sanayi, çevre gibi alanlarda 55 ana başlık altında oluşturulan onlarca projeyle Antalya ekonomisi 20 milyardan 40 milyar dolara yükselerek, 'insanlığın huzur bulduğu' kente dönüşecek.
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) öncülüğünde 2023 Antalya vizyonunun ortaya konulması amacıyla Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları ile meslek oda ve birliklerinin içinde yer aldığı 'Antalya 2023 Vizyonu Arama Konferansı' kararları kitap haline getirildi.
Turizm 9, tarım 7, sanayi ve teknoloji 4, tarım- turizm- ticaret- sanayi entegrasyonu ve kümelenme 6, şehir merkezi ve ulaşım 4, planlama ve ulaşım 5, çevre- yenilenebilirlik- yerli enerji ve verimlilik 3, eğitim ve kaliteli yaşam 17 olmak üzere toplam 8 alanda 55 proje ana başlığı ortaya konuldu. Bu 55 proje ile Cumhuriyetimizin 100'üncü yılının kutlanacağı 2023'ün Antalyası'nın yol haritasına ilişkin proje başlıkları altında kurum ve kuruluşların görevleri de tespit edildi.
HER DÜNYALI GÖRMEK İSTEYECEK
2023'ün Antalyası için ekolojiden gelen potansiyeli, doğal kaynakları koruyacak şekilde geliştirmek ve marka bir Antalya imajı yaratmak vizyonlarının yer aldığı gelecek tasarımında, Antalya'nın her dünyalının en az bir kez görmeyi hayal edeceği, insanlığın huzur bulduğu bir yere dönüştürülmesi hedeflendi. Tüm bu projelerin uygulanması ile 20 milyar dolarlık Antalya ekonomisinin de önümüzdeki 10 yıllık süreçte 40 milyar dolara yükseltilmesi planlanıyor.
ANA HEDEFLER
Antalya'nın sanayi, tarım, ulaşım, turizm, enerji, eğitim, çevre ve şehir planlaması- altyapı ile kent kimliği alanlarında belirlenen yüzlerce projeyle 2023 ana hedefleri şöyle; "3 milyar dolar sanayi geliri. 4 milyar dolar tarımsal ihracat, 5 milyar dolar tarım ürünü ihracatı geliri. 10 milyar dolar tarımsal potansiyel. Arazi toplulaştırılmalarının yangınlaştırılması. Tarımsal üretimin 10 milyon tona yükseltilmesi. Alanya dahil yaygın tercihli toplu ulaşım."
"Doğu Akdeniz sahil yolunun tamamlanması. Antalya-İstanbul ve Antalya-Konya hızlı treni. Yılda 20 milyon turist ve 20 milyar dolar gelir. Yılda en az 2 milyon yaşlı kış turisti ve 1000 sağlık turisti. Kruvaziyer iskelesi kurulması. Aksu yat ve çekek limanı inşası. Enerji kullanımının yüzde 5'inin yenilenebilir enerjiden sağlanması ve bina yalıtımları."
"En az bir tanesi tarihi kent merkezinde olacak şekilde dört üniversite kurulması. Görüntü kirliliğinin giderilmesi. Kalekapısı ve Hanlar bölgesi bina dış cephelerinin tarihi dokuya göre düzenlenmesi. 1/25 bin, 1/5 bin ve 1/1000 ölçeklerinde bütün il planlanmalı ve revize edilmeli. Kentteki ticaret tematik olarak dengeli ve adil sayıda planlanıp ruhsatlandırılmalı. Kent kimliğine yönelik Antalya sembolü yapılmalı."
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)