Antalya, Uşak, Kütahya, Erzurum- Oltu, Mardin- Midyat, Denizli- Bozkurt, Ankara- Ayaş, Alanya, Bilecik- Bozüyük, Diyarbakır ve Nevşehir açık ve kapalı ceza infaz kurumlarının işyurtlarında faaliyet gösteren hükümlü ve tutuklularca hazırlanan eserlerin satışa sunulduğu sergi, Aydın Kanza Parkı içerisindeki Sergi Salonu'nda açıldı. Açılış dolayısıyla düzenlenen törene Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş, Muratpaşa Belediye Başkanı CHP'li Süleyman Evcilmen, Konyaaltı Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Böcek, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile davetliler katıldı.
CEZAEVİNDEN ÇIKIP SUÇ İŞLEYENLER FAZLA
Törende konuşan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, bir zamanlar masum birer çocuk olan hükümlülerin suça yönelmelerinde kendileri başta olmak üzere ailesi, çevresi, toplum ve devletin ayrı ayrı payı olduğunu söyledi. Altıparmak, "Türkiye'de cezaevinden çıktıktan sonra suçu tekrar işleyenlerin oranının çok yüksek olduğunu biliyorum. İşte bu eğitim her şeyden önce onlara özgüven sağlayacak, o suçu işlemeden de hayatlarını idame ettireceklerini görmüş olacaklar. Özgüven içinde cezaevinden çıkacak olmaları çok büyük bir kazanç olacaktır" dedi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri 1- 7 Mart tarihleri arasında açık kalacak olan Ceza İnfaz Kurumları İşyurtları Ürün ve El Sanatları Sergisi'nin açılış kurdelesini kesti. Sergiyi gezen Vali Ahmet Altıparmak, Mardin- Midyat M Tipi Ceza İnfaz Kurumu standından eşi için 50 lira değerinde işlemeli yüzük satın aldı. Stant görevlileri ise Altıparmak'a Atatürk ve Türk Bayrağı'nın yer aldığı bir rozet hediye etti.
100'DEN FAZLA ALANDA ÜRETİM
Açılıştan sonra işyurtlarındaki faaliyetler ve sergi hakkında bilgiler veren İşyurtları Kurumu Ar-ge Tanıtım ve Pazarlama Şube Müdürü Menderes Çelebi, Türkiye genelinde 227 ceza infaz kurumunda işyurtlarının bulunduğunu ve buralarda 20 bine yakın tutuklu ve hükümlünün faaliyet gösterdiğini söyledi. Çelebi, buradaki atölyelerde hükümlü ve tutukluların belli bir ücret karşılığında, sigortalı olarak çalıştığını dile getirdi. Çelebi, "Burada ürettikleri bir katma değer var. Bunları da bu sergilerle kamuoyuyla paylaşıyoruz. Antalya'da ilk kez böyle bir organizasyon yapıyoruz. Şu anda 12 infaz kurumu burada stand açtı. 100'den fazla alanda üretim yapıyoruz ama hepsini burada sergilemek mümkün değil. Aralarından seçtiğimiz, tekstil, gümüş ve çini işlemeciliği gibi yoğun emek isteyen eserleri sergiliyoruz" diye konuştu.
BOZÜYÜKLÜ MAHKUMLAR RESSAM OLDU
Tekstil ve el sanatları eserlerinin yoğunlukta olduğu sergide Bilecik-Bozüyük Ceza İnfaz Kurumu'ndaki hükümlü ve tutukluların yaptığı resimler ile Mardin-Midyat Ceza İnfaz Kurumu'ndaki hükümlü ve tutukluların yaptığı gümüş takı ve tasarım ürünleri ilgi gördü. Bozüyük Ceza İnfaz Kurumu İnfaz Koruma Memuru Serap Akgün, cezaevindeki atölyede resme ilgi duyan hükümlü ve tutukluların bir ressam eşliğinde hazırladığı 100'den fazla eseri sergilediklerini anlattı.
Midyat Ceza İnfaz Kurumu standında görevli İnfaz Koruma Memuru Abidin Savcı ise yüzük ve bilekliğin birleşmesinden oluşan Midyat'a has Kişniş Şahmeran adlı takının yapımını anlattı. Savcı, bir kişinin 3- 4 gün süren çalışması sonucu ortaya çıkan Şahmeran'ın kadınlar tarafından büyük rağbet gördüğünü dile getirdi.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)