HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş, partisinin Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde bugün başlayan ve iki gün devam edecek 'Gündem Türkiye' toplantısı için kente geldi. Partililerle birlikte kahvaltı yapan Kurtulmuş, cuma namazı için Meltem Mahallesi'nde bulunan Osmangazi Camii'ne geçti. Parti otobüsüyle camiye gelen Numan Kurtulmuş, avluda çocuklarla şakalaştı, vatandaşları selamladı. Namazın ardından parti otobüsüyle şehir turu yapan Kurtulmuş, Cumhuriyet Meydanı'nda otobüsten inerek tarihi Kaleiçi'ne yüksekten bakan bir noktadan hatıra fotoğrafı çektirdi. Numan Kurtulmuş, yağmura rağmen Atatürk Caddesi'ndeki esnafla selamlaştı, turistlerle sohbet etti.
Şehir turunun ardından Talya Otel'de basın toplantısı düzenleyen HAS Parti lideri Numan Kurtulmuş, dün Ankara'da İvedik Organize Sanayi'nde meydana gelen patlamaların ardından bu olayların arkasındaki eksiklerin, yanlışlıkların ortaya çıkarılmasını tememni ettiklerini söyledi. Patlamaların 'torba yasa' adı altında çalışma hayatını da düzenleyen bir takım yasalarının gündeme geldiği bir dönemde gerçekleştirilmiş olmasını "Kaderin cilvesi, garip bir tesadüf" sözleriyle nitelendiren Numan Kurtulmuş, şunları söyledi:
"Ne gariptir ki, dün öğreniyoruz bu patlamaların olduğu organize sanayi bölgelerinin yasal düzenlemeleri de henüz yapılabilmiş değildir. Türkiye'de özellikle 8 yıldır iktidarda olan iktidardan, hele tek başına mutlak bir iktidarı sürdüren iktidardan, gönül arzu ederdi ki çalışma hayatının daha sıhhatli bir şekilde yürüyebilmesi için gerekli bütün yasal düzenlemeleri yapmış olsun. Ne yazık ki bunların yapılamamış olduğu anlaşılıyor. Türkiye'nin demokratikleşmesinde mesele eksik bulunan alanlarda torbaya ne bulursa o yasal düzenlemeyi atarak bir karışılık içerisinde Türkiye'nin eksiklerini gidermek değil, Türkiye'de gerçekten ileri seviyede demokratik standartları yükseltece hukuki ve siyasi reformların yapılmasıdır. Türkiye'nin ilacı, Türkiye'nin derdi torba yasası değil, gerçek bir demokrasidir."
Ankara'da torba yasasıyla ilgili gösteri yapan işçi ve memur sendikalarının gösterilerde polisin sert müdahalesini çok ciddi bir yanlışlık olarak değerlendiren Kurtulmuş, bir ülkede demokrasinin yükselmesinin sadece yasalarla mümkün olacak bir şey olmadığını söyledi. Numan Kurtulmuş, demokratik kültürün en temel özelliklerinden birinin kitlesel örgütlerin eksik bulduğu alanlarda sesini çıkarmasına imkan sağlaması olduğunu kaydetti.
İKTİDAR 12 EYLÜL REJİMİNDEN YANA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, iki partili siyasi sistem ve başkanlık sistemi konularındaki açıklamarı nedeniyle eleştiren HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin mevcut siyasi yapısının 12 Eylül 1980 askeri darbesinin getirmiş olduğu yapıdan ibaret olduğunu söyledi. Bu siyasi yapı içinde 12 Eylül'de gerçekleştirilen referandumda iktidarın, "12 Eylül Askeri İhtilali'yle hesaplaşacağız" söylemiyle yüzde 58'lik 'Evet' oyuna ulaştığını kaydeden Numan Kurtulmuş, "Eylül ayının üzerinden 5 ay geçmiş olmasına rağmen '12 Eylül'le hesaplaşacağız' diye milletten oy alan iktidar, referandumda oy toplayan siyasi irade, bu konunun açılması için kılını dahi kıpırdatmamıştır" dedi.
AK Parti iktidarının 12 Eylül rejiminin devamından yana olan bir iktidar olduğunu savunan Kurtulmuş, eleştirilerine şöyle devam etti:
"Sayın Başbakan, geçtiğimiz günlerde 'Ben iki partili bir sistem istiyorum' dedi. Bu sözün aynısını Sayın Kenan Evren'in söylemesi dün gibi kulaklarımdadır. 12 Eylül Askeri İhtilali'nden sonra 'İstiyorum ki, bir sağdan bir de soldan iki parti olsun' demişti. Sayın Evren'in kulağına bunu sufle veren güç de Amerika Birleşik Devletleri'ydi. Türkiye'de Amerikan sistemi gibi iki partili bir siyasi sistem kurmak, bütün partileri elemek, Türkiye'de özellikle genç nesilleri de siyasete bulaştırmamak, depolitize etmek, siyasetten uzaklaştırmak... Bırakın bu sözü 12 Eylül askeri komutanı söylesin. Türkiye'de milletin oyuyla iktidara gelmiş bir partinin başkanı 'Ben iki partili bir siyasi sistem istiyorum' diyemez. O zaman biz de deriz ki Sayın Başbakan emrin olur, bütün partileri kapatalım tek parti olarak Türkiye'yi idare et."
HACİVAT VE KARAGÖZ OYUNU
Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarına başka bir taraftan bakıldığında, 'Bize oy vermezseniz gidin mutlaka CHP'ye oy verin' söyleminin ortaya çıktığını dile getiren Numan Kurtulmuş, bunun soğuk savaşın siyaset dilli olduğunu savundu. İki partili sistem taleplerinin iktidar ve muhalefetin sürekli gerginlik siyasetinin nedeni olduğunu kaydeden Kurtulmuş, "Recep Bey- Kemal Efendi tartışmaları, bütün bunlar senaryonun parçasıdır. Başbakan bunu ağzından kaçırmıştır. Biz zaten bu işte Karagöz- Hacivat oyunu olduğunu biliyorduk" diye konuştu.
BU SİSTEMDEN KRALLIK ÇIKAR
Numan Kurtulmuş, iki partili siyasi sistem tartışmalarına eşlik eden 'başkanlık sistemi' tartışmalarına şartlı destek verdi. Türkiye'nin sahip olduğu demokrasi standartlarının ileri demokrasi normlarıyla kıyaslandığında ne kadar geri bir demokrasiye işaret ettiğinin görüleceğini belirten HAS Parti lideri Numan Kurtulmuş, "Anayasa, siyasi partiler kanunu, seçim yasası gibi antidemokratik engeller milletin önünden kaldırılmadan kurulacak olan başkanlık sistemi demokrasiyi falan getirmez, Türkiye'de seçimle işbaşına gelen krallıkları gündeme getirir. Bugünkü yapı devam ettiği sürece beni başkan olarak koyun, seçin, bu sistemden krallık çıkar" dedi.
SES EN YÜKSEK PERDEDEN ÇIKMALIDIR
Mısır, Tunus, Cezayir ve Yemen'de yaşanan gelişmeleri değerlendiren Numan Kurtulmuş, bölgede işbirlikçi rejimler, firavunlar ve karunlar döneminin sona ermekte olduğunu savundu. Bölgede başlayan olaylarının küresel medeniyet krizinin yansımaları olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Artık dünyanın hiçbir yerinde, Müslüman ülkelerde firavunlar ve karunlar işbaşında kalmayacaktır. Bu olaylar bunu gösteriyor" dedi. HAS Parti olarak Mısır halkının yanında olduklarını ilan eden Numan Kurtulmuş, Başbakan Erdoğan'ı Mısır konusunda daha net açıklamalar yapmaya çağırdı. Kurtulmuş, "Sadece Sayın Mübarek'e tavsiyede bulunmak yetmez. Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti devleti, Mısır halkının demokratik taleplerinin yanında olduğunu, cümle aleme en yüksek perdeden Türkiye söylemek zorundadır" dedi.
8 YILDA ALKOL KULLANIMI ARTTI
Numan Kurtulmuş, Tütün ve Alkol Piyasası Denetleme Kurumu'nun alkol satışını düzenleyen yeni düzenlemesine ilişkin soruya ise rakamlarla cevap verdi. Türkiye'de 2002 yılında içki tüketimi 583 milyon litre iken bu rakamın 2010 yılında 2 milyar litreye ulaştığını belirten Kurtulmuş, "Esas mesele Türkiye içkiye başlama yaşı 11'e düşmüştür. Esas toplumsal mesele bunun önlenmesidir" dedi. Numan Kurtulmuş, alkol ve ardından Kars'taki heykel tartışmalarının basit siyaset örnekleri olduğunu savundu.