CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e, Danıştay ve Yargıtay’ın yapısını değiştiren tasarıyı Adalet Komisyonu’na geri çekmesi konusunda çağrıda bulundu. Gerekirse Anayasa Mahkemesi’ne gidebileceklerine dikkat çeken Hamzaçebi, “Anayasa Mahkemesi’ne de başvurma yolumuz açıktır. Tabii ki onu kullanacağız” dedi.
ANKARA (ANKA)- TBMM’de basın mensupları ile sohbet eden CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen Yargıtay ve Danıştay’a yeni daire kurulmasını öngören tasarıyı ve CHP’li milletvekillerinin istifasını değerlendirdi. TBMM tarihinde cumartesi günü bir ilk yaşandığına dikkat çeken Hamzaçebi, antidemokratik bir uygulama karşısında CHP’li üyelerin istifa ettiğini söyledi. Demokrat Parti döneminin tahkikat komisyonlarından daha ağır bir uygulama yaşandığına dikkat çeken Hamzaçebi, “Böylesine antidemokratik bir uygulama karşısında CHP Grubu komisyondan çekilmek durumunda kalmıştır. Konuşma hakkının olmadığı bir ortamda arkadaşlarımız demokratik haklarını kullanmıştır” dedi.
-“TBMM BAŞKANI’NA YAZI YAZDIK”-
CHP Grubu olarak TBMM Başkanı’na yazdıkları yazıyı hatırlatan Hamzaçebi, “Anayasa’nın 95. maddesi uyarınca şu anda Adalet Komisyonu’nda CHP grubu temsil edilmemektedir belirlemesi yaptıktan sonra yeni üyelerin seçimi sonrasında yeni üyeler Başkanlığınıza bildirilecektir” şeklinde bir belirleme yapıldığını ifade etti.
-“KOMİSYONU TÜMÜYLE BOŞALTMADIK, YENİ ÜYELERİ BİLDİRECEĞİZ”-
Komisyonu tümüyle boşaltmadıklarına dikkat çeken Hamzaçebi, “Yeni üyeleri bildireceğiz. Meclis Başkanı’nın yazımıza vereceği cevabı bekliyoruz” dedi.
-TBMM BAŞKANI’NA ÇAĞRIDA BULUNDU-
Hamzaçebi, TBMM Başkanı, Adalet Komisyonu Başkanı ve AKP’ye şu çağrıyı yaptı:
“Bu tasarı Adalet Komisyonu’na geri çekilmelidir. Tarafların görüşlerini özgürce ifade edebileceği bir ortam sağlandıktan sonra görüşülmelidir. O görüşmeler sonucunda tasarılar Genel Kurul’a getirilmelidir. Yangından mal kaçırır gibi ‘biz bu tasarıyı mutlaka bu gece bitireceğiz’ şeklinde bir anlayış Türkiye’de demokrasinin nereye gittiği açısından bir örnek olmuştur. Türkiye otoriter bir rejime götürülmek istenmektedir.”
-BAŞBAKAN’A EŞKIYA YANITI-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “eşkıya” sözüne de CHP’li Hamzaçebi, “Eşkıya Cumartesi günü Adalet Komisyonu’ndaydı. Adalet Komisyonu’nda eşkıyalık yaşanmıştır” diyerek karşılık verdi.
Başbakan’ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan açıklama beklediğini ifade ettiğini hatırlatan Hamzaçebi, “Açıklama yapması gereken Başbakan’dır. Cumartesi günü Adalet Komisyonu’nda yaşanan eşkıyalığın hiç mi açıklaması olmayacaktır. Türkiye otoriter bir rejime, faşizme doğru götürülmek isteniyor. Bu konuda hiçbir açıklaması yok” dedi.
-BAŞKANLIK SİSTEMİ-
CHP’li Hamzaçebi, başkanlık sistemi ve iki partili sistem konusundaki tartışmaları da şöyle değerlendirdi:
“Sayın Başbakan’ın aklında olan başkanlık sistemi Türkiye’de tek parti, tek adam yönetimini hakim kılmaktır. Sayın Başbakan diyebilse ebedi AKP iktidarı diyecektir. Onu diyemediği için iki partili parlamento demektedir.”
-“BİZE GÖRE TASARI ANAYASAL AÇIDAN PROBLEMLİ”-
Bir basın mensubunun, “Tasarının kabul edilip edilmediğine kim karar verecek?” sorusuna CHP Grup Başkanvekili, “Bize göre tasarı Anayasal açıdan problemlidir. CHP’nin komisyonda temsil edilmediği tasarı Anayasal açıdan tartışmalıdır” dedi.
“Hâlâ önümüzde bir fırsat var” diyen Hamzaçebi, “Tasarıyı Adalet Komisyonu’na geri çekip burada tartışma imkanımız vardır. Bu yanlışta ısrar edilirse bunun kararını hukuk verecektir” dedi.
-“ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİDERİZ”-
“Anayasa Mahkemesi’ne mi gideceksiniz?” sorusuna Hamzaçebi, “Gerekirse tabii ki Anayasa Mahkemesi’ne de başvurma yolumuz açıktır. Tabii ki onu kullanacağız. Ama buralara götürmeden Türkiye’yi bir hukuk tartışmasının, yüksek yargı organları üzerindeki tartışmanın ötesine geçirmek lazım. Komisyona tasarı çekilir. Tasarıyı orada görüşürüz” dedi.
Bir basın mensubunun, “Tasarılar komisyonda görüşmeden Genel Kurul’da görüşülebilir deniliyor” hatırlatması üzerine Hamzaçebi, “İkisi ilişkili değil. Genel Kurul kararıyla, burada o yol denenmemiştir. Komisyonda 45 gün işlem görmezse bu tasarı Genel Kurul’da doğrudan görüşme imkanı olabilir. Ama bu Genel Kurul’un kararına bağlıdır” dedi.
-MECLİS BAŞKANI’NIN YANITI BEKLENİYOR”-
“Yeni üyeleri ne zaman bildireceksiniz?” sorusuna Hamzaçebi, “Meclis Başkanı bizim yazımıza cevaben yazısını yazsın. Bize ulaşsın. Konuyu değerlendiririz, ona göre gerekli seçimleri yaparız. Sayın Meclis Başkanı konuyu Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğüne inceleteceğini söylemişti. Sonucu bekliyoruz” dedi.
Komisyondaki istifaların bireysel istifalarla karıştırıldığına dikkat çeken CHP’li Hamzaçebi, “CHP Grubu olarak biz Adalet Komisyonu’nda temsil edilmiyoruz. Yeni üyeleri seçtiğimiz de bildireceğiz diyoruz. İçtüzük’teki hükümler bireysel istifalar içindir. Biz Anayasa’daki 95. maddeyi hatırlatıyoruz. Amacımız üzüm yemektir bağcıyı dövmek değil. Amacımız tartışmaktır” dedi.
Söz konusu tasarı ile ilgili tarafların görüşlerin alınmadığını da ifade eden Hamzaçebi, “İdam edilen mahkuma bile son isteği nedir diye sorulur” dedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |