Yarıyılda eğlencenin adresi Teneffüs Park
Yarıyılda eğlencenin adresi Teneffüs Park
Ünlü oyuncu Deniz Işın ifade verdi
Ünlü oyuncu Deniz Işın ifade verdi
3 uluslararası yarışmada birinci oldu
3 uluslararası yarışmada birinci oldu
Survivor'da ilk eleme adayı belli oldu
Survivor'da ilk eleme adayı belli oldu

İsa Altun

Sanal zorbalara dikkat
27 Temmuz 2012 Cuma

Neredeyse adliye binasına gelen 10 kişiden 3’ü bilişim suçu mağduru. Failler er ya da geç mutlaka tespit ediliyor ama. Ailelerde yaşanan acılar da yürek burkuyor. Ve daha acısı da çoğu mağdur 18 yaşın altında.
Nedense yazılı ya da görsel medyanın gündeme getirmediği ve görmek istemediği toplumsal bir yarayı gündeme getirmek ve bu konuda ailelerin ve gençlerin ne yapması gerektiğini belirtmek ve bilhassa gençler ve lise öğrencileri arasında artış gösteren bir suç unsurundan söz etmemek olmaz. Görev alanım olan adliye. Bu alanda çalışma sürdürdüğüm için yaklaşan tehlikenin farkına varılmasını çok istiyorum. Neticede bu çalışma kamu yararı içeriyor.
 Gelişen bilişim dünyasında başkalarına zarar vermeyi amaç edinen kişiler, bu sayede çok fazla zaman harcamadan, kısa zamanda yüzlerce insana ulaşabiliyor. Aynı anda pek çok kişi ile iletişime geçilen sanal âlemde gönderilen metinler, ölüm tehdidi, küfür, hakaret de barındırabiliyor. Ayrıca, başkalarının e-postalarını okuma, kişisel şifre ve resimlerini kullanma, bunları alıp başkalarına gönderme, web-cam’lardan mahrem resimler çekme ve bunları yayma, şifre kırarak güvenlik bilgilerini ele geçirme eylemlerini kapsıyor.
Siber zorbaların bu kötü fiillere başvurma sebepleri ise oldukça farklı. 'Kimliği bilinmeyen daha güçlü olur' psikolojisiyle insanlara daha kolay zarar verme, gizemli, güçlü ve popüler olma isteği, özgüvensizlik ya da daha önceden siber şiddete maruz kalma diğer sebepler arasında yer alıyor. İş sadece bununla sınırlı kalmıyor elbette. Yaşanan olayların sayısı arttıkça internet kullanıcılarını bir şüphe sarıyor. Öyle ki bu endişe, takip ediliyor hissiyle sürekli tetikte beklemeye yol açıyor, hatta paranoyaklığa ya da hezeyan bozukluğuna kadar varıyor. Siber tehdide maruz kalma korkusundan, insanlar internet kullanamaz hale geliyor. Ayrıca bir kez tehditle karşılaşan, tekrar karşılaşmaktan korktuğu için siber zorbanın her dediğini de yapabiliyor. Hal böyle olunca, bu sanal tehdit karşısında birey, aile, hukukçu, eğitimci ve işin uzmanlarına büyük görevler düşüyor.
Siber ya da diğer adıyla sanal zorbalık (Cyber bullying), özellikle Batı’da kullanılan bir kavram. Bir kişinin, bir başka kişiyi internette sürekli taciz etmesi, baskı altına alması anlamına geliyor. Bilhassa öğrenciler, okulda iyi anlaşamadıkları başka çocuklara hayatı internette zehir ediyor. Zorbalık günümüzde okul bahçelerinden sanal aleme taşınıyor. Örneğin, geçtiğimiz aylarda sanal zorbalar yüzünden yaşanan intiharların ardından “sanal zorbalığı” mercek altına alan Avustralya ve İngiltere basını, aileleri sürekli uyarıyor. Avustralya Başbakanı bu olumsuz durumdan dolayı çocuk yaştaki gençler başta olmak üzere, ebeveynlere, “Daha dikkatli olun ve hemen polise bildirin” çağrısı yapmıştı.
Yaygın basını takip edenler hatırlayacaklardır. Avustralya’nın Melbourne kentinde yaşayan 14 yaşındaki Türk kızı Şeniz Erkan, kendisine ait sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarına girerek tehdit ve saldırılarda bulunan “sanal zorbaların” baskısına dayamayıp, intihar etmişti. Avustralya’da yaşayan Kıbrıslı Türk Erkan ailesi için, küçük kızları Şeniz’in intiharı beklenmedik bir anda gelmişti. Evlerinin yakınındaki demiryolunda trenin önüne atlayarak intihar eden Şeniz’in babası Şenol Aykut, “Hiçbir şeyden şüphelenmedik. Çok canlı, neşeli ve normal bir yaşamı vardı. Anneler, babalar evlatlarınıza dikkat edin. Sanal zorbaları, kızım intihar edene kadar duymamıştım. Bize anlatmadı” diyerek bu konudaki deneyimlerini paylaşmıştı.
Avustralya televizyonlarının gündemde tuttuğu olayla ilgili konuşan Şeniz’in ağabeyi Aykut Erkan, “Facebook dahil tüm hesaplarına girmişler. Onun adıyla herkese iğrenç mesajlar atmışlar. Cep telefonuna da tehdit, baskı mesajları gelmiş” diye konuşmuştu. Şeniz’in okulu Taylors Lakes Müdürü Geoff Pell de, polisin geniş bir soruşturma yürüttüğünü belirtmişti. Bu bağlamda, Şeniz’in bir süredir bazı öğrencilerin “kabadayılıklarıyla” baskı altında olduğu iddiası da incelenmişti. Avustralya Başbakanı Julia Gillard, Şeniz’in intiharı üzerine hükümetin kamu sistemleri için kurduğu siber-savunma sistemini ‘sanal zorbalığa’ karşı savaşla görevlendirmişti. 125 milyon dolarlık yatırımla kurulan sistemin uzmanları, Facebook, Google, MSN ve Yahoo başta, önde gelen sosyal paylaşım sitelerini takibe alarak çalışma sürdürecek.
Siber zorbalık günümüz koşulları içinde kaçınılmaz görünse de, hukukî olarak bu tehdide maruz kalmadan önce ve sonrasında yapılabilecek şeyler yok değil. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü üyesi Av. Mehmet Bedii Kaya'nın verdiği bilgilere göre, sosyal mühendislik ve hack taktikleri ile teknolojik araçları kullanan saldırganlara ülkemizde ve dünyada hukukî olarak müdahale edilebiliyor. Anayasa'nın 20. maddesine göre açıkça herkes, özel ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahip ve kimsenin gizliliğine dokunulamaz. Ayrıca Medenî Kanun da kişilik haklarının korunmasını düzenliyor. Hal böyle olunca, kişilik ihlalinin önlenmesine, sürmekte olan saldırıya son verilmesine, sona ermiş olsa bile etkileri devam eden saldırının hukuka aykırılığının tespitinin istenmesine izin veriliyor. Dolayısıyla eğer kanunlarda yer alan bir istisna ya da rıza yoksa yapılan her türlü kişisel veri kullanımı veya paylaşımı hukuka aykırı oluyor.
Kaya, siber zorbalığa maruz kalan birinin hukukî yollardan hakkını arama şekillerini şu şekilde özetliyor: "İlk olarak Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunup, yasal sürece paralel öncelikler varsa ilgili sitesinin geliştirmiş olduğu kötüye kullanımı bildirme sistemi işletilmeli. Kişilik haklarını ihlal eden içeriğin yabancı bir web sitesinde yer alması kullanıcıları caydırmamalı. İnternet ortamındaki içerik sebebiyle eğer bir ihlal varsa, öncelikle bu içeriği paylaşan içerik sağlayıcısına, eğer buna ulaşılamıyorsa söz konusu içeriğin yer aldığı siteyi barındıran yer sağlayıcısına başvurmalı." Aileler çocuklarını takip etmeli ve yaşanan zorbalıklarda mutlaka yargıya güvenmeli. Failleri sahte isimle hesap açsa da mutlaka ele geçiyor çünkü.
 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Battal Gazi 28 Temmuz 2012 Cumartesi  08:22

İsa bey, her zaman olduğu gibi yine çok önemli bir olaya parmak basmışsınız tebrikler, sizin gün haber aracılığı ile köşenizde yapmış olduğunuz tespitler sayesinde kim bilir kaç aile bilişim mağduru olmaktan kurtulacak, emeğinize kaleminize sağlık...

Yorumu oyla      8      3  
DECCAL 28 Temmuz 2012 Cumartesi  00:31

DECCAL DECCAL DEDİKLERİ SANIRIM İNTERNET OLMALI.ŞAKA ŞAKA.AMA ŞUNU BELİRTMEDEN GEÇEMEYECEĞİM.HER TÜRLÜ GÜZELLİĞİ OLMASINA KARŞIN İNTERNET HALA İÇİNDE KÖTÜLÜĞÜ DE BARINDIRMAKTA.ÇOCUKLARA DİKKAT ETMEK GEREK.FİLTRE PROGRAMI KONULSA ÇOK İYİ OLUR

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta heybede turp
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva