2 yıl boyunca her gün kamyon kamyon çöp çıkartılarak temizlenen alanda, eylül ayından itibaren doğal aktiviteler başlatılacak. Alan, 15 milyon TL'lik Zeytinpark projesiyle Avrupa'nın en büyük botanik parkı olacak.
Antalya'nın akciğeri konumundaki Vakıf Zeytinliği'nde ATB öncülüğünde kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin ortaklığında oluşturulan Zeytinpark A.Ş.'nin, yaklaşık 4 yıldır devam eden budama, ağaçları gençleştirme ve temizlik çalışmalarında sona yaklaşıldı. Etrafındaki 7 kilometrelik duvarı yap- işlet- devret modeliyle tamamen yenilenen 2 bin 630 dönüm büyüklüğündeki Vakıf Zeytinliği'nde yaklaşık 23 bin zeytin ağacı var.
Antalya'da yaşayanların yanı sıra, turistlerin, engellilerin yaşam alanı olacak alanın bölgeye nefes aldıracağını ifade eden ATB Başkanı Ali Çandır, Vakıf Zeytinliği'nin 1 yılda 2 bin 600 ton toz emmesi, 610 milyon metreküp karbondioksit emip oksijen salmasıyla 'kentin akciğeri' olma özelliğini gösterdiğini söyledi. Alandaki tüm ağaçların rölöve çalışmalarının tamamlandığını ve tamamının numaralandırıldığını belirten Çandır, zeytin ağaçları dışındaki diğer ağaç türlerinden endemik ve bitki örtüsüne, sürüngenlerden kuş türlerine envanter çalışmalarının başlatıldığını açıkladı.
16 BİN AĞAÇ GENÇLEŞTİRİLDİ
Zeytin ağaçlarının yanı sıra, çok sayıda ağaç, bitki ve canlı türüne de ev sahipliği yapan Vakıf Zeytinliği, eylül ayından itibaren özellikle çocuklara yönelik doğal aktivitelere ev sahipliği yapacak. Yaklaşık 4 yılda 16 bini aşkın zeytin ağacının budandığı ve gençleştirme çalışmalarının sürdüğünü belirten ATB Başkanı Çandır, atıl durumdaki alanda tonlarca çöp çıkartıldığını ve temizlendiğini de anlattı. Çandır, alanda bitki örtüsü ve diğer canlı türlerine ilişkin envanter çalışmaları başlatıldığını ve eylül ayından itibaren de özellikle yeni nesillerin doğayla buluşmasını sağlayacak aktivitelerin başlatılacağını kaydetti.
ORTAK AKIL
Vakıf Zeytinliği'nin Antalya'ya kazandırılacak en önemli proje olacağını belirten Çandır, alanın kente kazandırılması için 25 kurum, kuruluş ve şirketin katılımıyla Zeytinpark A.Ş. kurulduğunu söyledi. Bu işbirliğinin kent tarihinde nadiren görülen bir adım olduğunu kaydeden Çandır, "Alanın kente kazandırılmasıyla ilgili proje ortak akılla tamamlanmış, proje Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'na sunulmuştur. Bu arada Zeytinpark alanının çevresi duvarla çevrilerek koruma altına alındı. Zeytinpark koruma altındadır, yeşil alan olarak kentin en büyük kazanımıdır. Bölgenin SİT alanı olması nedeniyle yapılan çalışmaları titizlikle yürütüyoruz" dedi.
YENİDEN DEĞERLENDİRME SONUCU BEKLENİYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, geçen yıl Temmuz ayında SİT alanlarının yeniden değerlendirmesini öngören bir çalışma başlattığını hatırlatan Çandır, "Bakanlık, bütün SİT alanlarında dört mevsim kuralına göre bir değerlendirme yapıyor. Bize gelen yazıda, bölgede yapılacak projenin 'Antalya-Burdur-Isparta İlleri Doğal SİT Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi' nedeniyle doğal SİT statüsü belirlenme sürecinin tamamlanmasının ardından değerlendirilmesine karar verildiği belirtildi. Şu anda Antalya bölgesinde üç ayrı ekip çalışıyor. Ekiplerin çıkaracağı raporla alanların yeniden değerlendirilmesi yapılacak. Temmuz ayı gibi raporun tamamlanması bekleniyor. Zeytinpark'ta çalışma yapabilmek için bunun tamamlanmasını bekliyoruz" dedi.
AVRUPA'NIN EN BÜYÜK BOTANİK PARKI OLACAK
Zeytinpark'ı Avrupa'nın en büyük botanik parkı yapmayı hedeflediklerini anlatan ATB Başkanı Çandır, "Kentle bütünleşen, Antalyalıların nefes alacağı alan haline gelecek Zeytinpark'ta isteyen herkesin bir ağacı olacak. Mevcut yapısını zedelemeyecek şekilde projelendirilen çalışmada, kuş tünelinden gözetleme kulesine, zeytin müzesinden gençlik merkezine, kır kahvesinden engelli yaşam alanlarına, zeytin marketten kentsel değerler sergi alanına kadar Antalyalılara nefes aldıracak birçok proje hayata geçirilecek" diye konuştu. Antalya'nın son kalan yeşil alanlarından biri olan zeytinliği korumanın herkesin boynunun borcu olduğuna dikkat çeken Çandır, yaklaşık 15 milyon TL maliyetli projeyi 2 yıl içinde tamamlayacaklarını açıkladı.
PROJEDE NELER VAR
ATB Başkanı Ali Çandır, projede kuş tüneli, gözetleme kulesi, zeytin müzesi, gençlik merkezi, kır kahvesi, at çiftliği, zeytin market, kentsel değerler sergi alanı, bitki türleri eğitim merkezi, sergi alanı, doğada engelsiz yaşam merkezi, doğada öğren merkezi, çok amaçlı spor sahası, çim tepeleri, çocuk oyun alanı, koku tepeleri, seyir terası, Zeytinpark meydanı, yapay gölet, Akdeniz bölgesi süs bitkileri alanı, tıbbi aromatik bitkiler alanı, Akdeniz bölgesi endemik türler alanı, Akdeniz bölgesi meyveleri alanı ve bunlara ait üretim alanlarının yer alacağını bildirdi. Çandır, Vakıf Zeytinliği'nin Antalya'nın marka değerini artıracağını vurguladı.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -