Yazar Buket Uzuner'le kitabı 'Su'da geçen bıçakla yaralanan bir 'yunus' ve 'Defne Kaman' karakterlerini okuduktan sonra tesadüf eseri tanışan Şima Kavacık, Buket Uzuner'in başlattığı 'Yunuslara Özgürlük' kampanyasına destek için 'Yunuslara Özgürlük Sergisi'ni oluşturdu.
Arkadaşlarının 'Su' kitabında geçen 'Defne' karakterine çok benzettiği Şima Kavacık'ın, 11 Ocak'ta başladığı çizimleri üç hafta sürdü ve ilk sergisini de Kaş Kültürevi'nde açtı. Ardından Alakır Sanat Şenliği kapsamında Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) ikinci kez 'Yunuslara Özgürlük Sergisi'ni açan Şima Kavacık, Kaş'ta kapatılan ancak halen Kemer'de farklı bir merkezde gösteri amaçlı kullanılacak olan yunuslara özgürlük için bu kez Kalkan Kültürevi'nde açılan sergi 15 Mayıs 2013'e dek açık kalacak.
YUNUSLARA ÖZGÜRLÜK İÇİN SANAT
Doğal ortamlarından koparılan yunusların ticari amaçla kullanılmasını, yaşam haklarının elinden alınması olarak değerlendiren Şima Kavacık, şunları söyledi: "Bir yunusun yüzündeki gülümseme doğadaki en aldatıcı yanılgıdır. Bu durum tamamen onların fiziksel görüntülerinin yarattığı bir yanılsamadır ama izleyen insanlara yunusun hep mutlu olduğu duygusunu verir. Yunuslar bizler gibi istem dışı nefes alan canlılar değildir. Nefes almak onlarda bilinçli bir hareketin sonucudur ve eğer hayat katlanılamaz hale gelmişse, bir sonraki nefesi almayarak buna bir son verebilirler."
TAM DESTEK
Bu tutsaklığın özgürlüğe dönüşmesi için verilen mücadelede, sanatın değişimdeki gücüne inandığını belirten Şima Kavacık, şöyle devam etti: "Özgür ve mutlu yunusları görselleştirip dillendirmek istedim ve aynı fikirde buluştuğum sanatçılara ulaşıp bu projede yer almaları için öneride bulundum. İlk etapta, yakın zamanda Kaş'taki yunus parkının kapatılması için Change.org sitesinde imza kampanyası açan ve kitapları nedeniyle benim için özel bir yere sahip olan yazar Buket Uzuner'le irtibata geçtim. Serginin gerçekleşmesi sürecinde, Buket Uzuner motivasyonuyla, Hande Ünver kaligrafi sanatıyla, Yeni Türkü grubu 'Vira Vira' parçasıyla, Hasan Orak Ekinci de enstrümanıyla bu projeyi destekledi."
Serginin, 'Vira Vira' parçasının sözlerinin suluboya ve kaligrafi sanatıyla yorumlanması üzerine 17 parçadan oluştuğuna işaret eden Kavacık, 'Vira Vira' deyiminin yola çıkmak için denizcilerin kullandığı bir komut olduğuna işaret etti. Kavacık, "Vura vira, kazasız, belasız niyetiyle durmadan, aralıksız, ara vermeden yola devam anlamına gelir. Parçanın sözleri inandığımız değişimi anlatıyor" diye konuştu.
Hayvanlar konusundaki hassasiyetini dile getiren Hande Ünver ise, "Hayvan hakları her bir ihlalde daha sıkı sarıldığım gönüllü projelerimde hep ön planda oldu. Bu kez Şima, yunuslarla ilgili bir sergi projesinden bahsettiğinde, en doğru kişiyle ortak bir amaç için bir araya geldiğimizden emin oldum" dedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)