Türkiye'nin koordinatörlüğünde 2011 yılının Kasım ayında başlatılan projeye Portekiz'den iki, Polonya, Romanya ve İspanya'dan da birer okul dahil edildi. 850 öğrenci ve 40 öğretmen tarafından başarıyla yürütülen proje kapsamında okul bahçesine 15 metrekarelik bir sera kuruldu.
ÖĞRENCİLER ÇİÇEĞİ ÖĞRENDİ
Serada, Türkiye'ye özgü çiçekleri yetiştiren öğrenciler iki yıl boyunca projenin ortağı okullara giderek oradaki yaşıtlarına bu işin nasıl yapıldığını anlattı. Çiçeğin Türk kültüründeki anlamı ve kullanım yerlerini inceleyen öğrenciler, diğer kültürlerdeki çiçek isimlerini de öğrendi. Türk kültüründe çiçek figürünün kullanıldığı el sanatları çalışması yapan, edebiyatta ve şarkılarda çiçek üzerine koro, drama ve şiir etkinlikleri düzenleyen öğrenciler, çiçekçilik ve çiçeklerin sembolik anlamlarıyla ilgili bir kısa film hazırladı. Ayrıca, kültürlere has çiçekler ve sembolik anlamlarını içeren çok dilli resimli bir 'Çiçek Sözlüğü' oluşturan öğrencilere, okul yönetimi, öğretmenleri ve aileleri destek verdi.
İLK EXPO'YU ONLAR YAPTI
Eğitimlerinden geriye kalan vakitlerinde okul bahçesindeki serada kendi diktikleri çiçeklerle ilgilenen öğrenciler, burada edindikleri bilgileri Avrupa'daki yaşıtlarına anlatırken, 2016 yılında Antalya'da yapılacak 'Çiçek ve Çocuk' temalı Botanik EXPO'nun tanıtımına da katkı sağladı. Bölgede çok sayıda sera bulunması ve okuldaki öğrencilerin çoğunluğunun da serada çalışan işçilerin çocukları olmasından hareketle 'Çiçeğimi Sula' adlı projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Proje Koordinatörü İngilizce Öğretmeni Belgin Bozkurt, proje kapsamında çeşitli komisyonlar kurarak çalışmalar yaptıklarını anlattı.
ÇOCUKLAR BİZDEN İYİ BİLİYOR
Projenin yurt dışı ortağı okulları öğrencilerle birlikte ziyaret ettiklerini ve çalışmaları paylaştıklarını aktaran Bozkurt, "İki sene boyunca çalıştık. Okulumuzun duvarlarına çiçek resimleri yaptık. Sınıf kapılarımıza çiçek isimleri verdik. Müzik komisyonu kurarak beste yaptık" dedi. Okul bahçesinde velilerin de desteğiyle bir sera oluşturduklarını vurgulayan Bozkurt, "Öğrenciler okuldan sonra sürekli ailelerine yardım ettikleri için bu işi aslında bizden daha iyi biliyorlar. Proje çocukları değişik şeylere yönlendirdi. Yetenekleri konusunda çalışma fırsatı buldular. Çocukların eğitimi açısından büyük katkısı oldu. Projeyi başlatmamızın ardından Çiçek ve Çocuk temalı EXPO gündeme geldi. Bu da bizi sevindirdi" diye konuştu.
EĞİTİM SADECE DÖRT DUVAR ARASINDA YAPILMAZ
Projenin öğrencilerin eğitimi konusunda büyük katkısı olduğunu kaydeden Okul Müdürü Kenan Durmuş ise "Bu fikir çevredeki velilerin seracılıkla uğraşması sonucu ortaya çıktı. Bütün velilerimiz her türlü yardımı yaptı ve yapmaya devam ediyorlar. Yaptığımız işin eğitime de çok büyük katkısı var. Eğitim sadece dört duvar arasında yapılan bir şey değil. Bahçede, parkta her yerde yapılıyor" ifadelerini kullandı. Serada çiçeklerin bakımını üstlenen öğrenciler de hem aileleri hem okuldaki serada çiçekçiliği öğrendiklerini belirterek, bu işi çok sevdiklerini anlattı. Diğer yandan, mayıs ayında tamamlanacak projenin sonunda çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Yurt dışındaki proje ortağı okullardan 25 öğrenci ve 21 öğretmen Antalya'ya gelerek Ahmet Leman Baydar İlk ve Ortaokulu'nu ziyaret edecek.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)