Darcan, 1 Ocak tarihine kadar yumurta paketleyen işyerlerinin Bakanlıktan almış oldukları izinlerinin yenilenmesi gerektiğini ve belge alırken gıda güvenilirliği sistemini kurmuş ve uygulamakta olduğunun onaylatılmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Oktay Darcan 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek tebliğ uyarınca bakkal ve marketlerde yumurta satılamayacağına ilişkin söylentilerin gerçeği yansıtmadığına dikkati çekti.
Bakkallar gibi perakende satış yerlerinde yumurtanın tüketiciye 5-12 derecelik sıcaklıklarda satışa sunulması gerektiğine işaret eden Darcan, "Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yumurtanın çiftlikten çıktığından itibaren paketleme tesisi de dahil olmak üzere satış noktalarına sevkiyat boyunca 5-12 derece arasındaki sıcaklığının korunmasıdır. Bu nedenle yumurta taşıyıcı araçların frigofrik araçlar olması zorunlu hale getirildi" diye konuştu.
Darcan yumurta tebliğinin 2008'den beri yürürlükte olduğunu, bakkal market gibi satış yerlerinde yumurtanın soğukta muhafaza edilerek satışına izin verildiğini anımsattı. Bu konuda yeni bir uygulamanın söz konusu olmadığını anlatan Darcan, yumurta paketlemesi yapan firmaların özel hijyen kuralları standardının yükseltildiğini belirtti. Darcan "1 Ocak'a kadar yumurta paketleyen işyerlerinin Bakanlıktan aldıkları izinlerinin yenilenmesi ve yeni belge alırken de işyerinin bina, altyapı, ekipman açısından uygunluğunun teyit edilmesi gerekiyor" dedi.
Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)