1980'li yıllarda Perge Antik Kenti'nden yurt dışına kaçırılan Yorgun Herakles heykelinin üst kısmı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti sonrası geçen yıl eylül ayında Türkiye'ye getirilmiş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları tarafından alt kaidesiyle birleştirilmişti. 9 Ekim 2011 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı bir törenle ziyarete açılan Yorgun Herakles heykelini 7 ayda 62 bin kişi ziyaret etti.
NİSAN'DA 13 BİN KİŞİ GELDİ
Antalya Müzesi'ni 2011 yılında 139 bin 640 kişi ziyaret ederken, Yorgun Herakles'in ziyarete açıldığı ekim ayından aralık ayına kadar olan dönemde toplam 34 bin 227 kişi müzeyi ziyaret etti ve Yorgun Herakles heykelini görme fırsatı buldu. 2012 yılının ilk 4 ayındaki ziyaretçi sayısı ise 28 bin kişiye ulaştı. Antalya Müzesi'nden alınan istatistiklere göre müzeyi bu yılın ocak ayında 4 bin 927, şubatta 5 bin 903, martta 4 bin 468, nisanda ise 13 bin 468 kişi ziyaret etti.
MÜZE PAZARTESİ DE AÇIK
Yorgun Herakles Heykeli'nin de etkisiyle ziyaretçi sayısının artması üzerine Antalya Müzesi'nin pazartesi günleri de açık tutulmasına karar verildi. Müze, ekim ayına kadar pazartesi günleri de ziyaret edilebilecek.
HERAKLES'İN YURDA DÖNÜŞ SERÜVENİ
Perge Antik Kenti'nde Güney Hamamda, Klaudios Peison olarak adlandırılan galeride İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel kazılarda 1980 yılında alt yarısı bulunan ve Antalya Müzesi'nde sergilenen Herakles Heykeli'nin üst yarısının ABD'de, Boston Museum of Fine Arts ve Shelby White-Leon Levy adlı koleksiyonerlerin mülkiyetinde olduğu Glories of the Past adlı katalogda yayınlanması üzerine öğrenildi.
Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı avukatları 1990 yılından itibaren, heykelin üst kısmının iadesi için hukuki girişimler başlattı. Heykelin alt bölümü üzerinden alınan mulaj, Perge'de bilimsel kazılar yapan Prof. Dr. Jale İnan'ın ve Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu'nun raporları ve diğer belgeler 1991 yılında New York Başkonsolosluğu'na gönderildi.
Alçı kopya ile yapılan ilk denemede, eserin oturtulduğu yapay destek nedeniyle Boston Güzel Sanatlar Müzesi ve Levy-White çifti önce parçaların birbirine ait olmadığını öne sürdüler, ancak heykelin üst bölümüyle alt bölümü üzerinden yeniden alınan alçı mulajlar, Prof. Dr. Jale İnan'ın da yardımıyla 1992 yılında karşılaştırıldı ve parçaların birbirine ait olduğu kanıtlandı. Yapılan girişimlerin sonuç vermesi üzerine Boston Güzel Sanatlar Müzesi'ndeki Herakles Heykeli'nin üst yarısı 25 Eylül 2011'de Başbakanlık uçağıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye'ye getirildi ve Antalya Müzesi'ne konuldu.
Heykelin Antalya Müzesi'nde yer alan alt kısmıyla ABD'den getirilen üst kısmı, yapılan restorasyon çalışmasıyla birleştirilerek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı bir törenle ziyarete açıldı.
Özgür ÖZTÜRK/ ANTALYA, (DHA)