Belek'te, Gloria Golf Otel'deki etkinliğin açılışına telekonferansla katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilişimin çok hızlı gelişen ve hayatın tüm katmanlarını etkileyen bir yaşam tarzına dönüştüğünü söyledi.
'Zamanın paranın da önüne geçtiğini' kaydeden Bakan Yıldırım, Türkiye'deki altyapı birçok gelişmiş ülkeden çok daha iyi olmasına rağmen, bilgi iletişim trafiğinde istenilen doygunluğa ulaşılamadığını belirtti. Bakan Yıldırım, bu nedenle sabit ve mobil iletişimde altyapı yatırımlarının hız kesmeden devam etmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Yıldırım, yurt dışına gidenlerin Türkiye'nin iletişimde geldiği noktayı çok daha rahat gördüklerini belirtti. Bakan Yıldırım, "Bu tamamen Türkiye'de sektörün serbestleşmesinin olgusudur, Hedeflerimiz 2023 hedefidir. Ara hedefler olan 2013, 2016, 2019'u yeniden revize etmeye ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Biz, 2013 için 12 milyon genişbant abonesi öngörürken, 16 milyonun üzerine çıktı. 30 milyon kullanıcı öngörürken 45 milyonu aştık" diye konuştu.
'DÜNYANIN EN BÜYÜK 16'NCI EKONOMİSİYİZ, REFAH DÜZEYİMİZ DÜŞÜK'
TBD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turhan Menteş ise toplantıda bilişim ve Türkiye, bilişimsizlik maliyeti ve güncel sorunlar konusunda değerlendirmelerde bulundu. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre dünya nüfusunun 7 milyara ulaştığını, Türkiye'nin 212 ülke içinde 74 milyonluk nüfusuyla 17'nci sırada yer aldığını aktaran Prof. Dr. Menteş, Türkiye'nin sahip olduğu 17 milyon ilk ve ortaöğretim öğrenci sayısının 155 ülkenin nüfusundan fazla olduğunu söyledi.
Dünya bilgi teknolojileri pazarının 33 milyar dolar, genişbant abone sayısının ise 8 milyon olduğunu kaydeden Prof. Dr. Menteş, 27 kamu kurumunun 223 hizmeti e-Devlet Kapısı ile sunduğunu, 135 milyar dolar ihracat, 240 milyar dolar ithalat (teknoloji ağırlıklı) ile dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi olan Türkiye'nin 'refah düzeyi'nde ise 92'nci sırada olduğuna dikkat çekti.
BİLİŞİM OKUR- YAZARLIĞI BAŞLATILMALI
Prof. Dr. Menteş, Türkiye'de halen nüfusun yarısının bile teknoloji ile tanışmadığını, 'bilişim okur-yazarı' olmadığını belirtti. Prof. Dr. Menteş, "Avrupa ülkelerinde bilişim okur-yazarlığı yüzde 70'ler düzeyindeyken, bizde bilgisayar ve internet erişim oranı hâlâ yüzde 48'lerde. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki okuma-yazma seferberliği gibi şimdi de bilişim okur-yazarlığı seferberliğinin başlatılması gerekiyor" dedi.
TDB Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş'in Bakan Yıldırım'a sanal plaket sunduğu toplantı, 13 Mayıs'ta sona erecek.
Namık Kemal KILINÇ/SERİK (Antalya), (DHA)