Sempozyumda, 40'ı aşkın üniversiteden 150'ye yakın akademisyen yörelerinin ürünlerine ilişkin araştırma ve çalışmalarını anlatacak. Üreticilerle de buluşacak akademisyenler 100 metrelik ebru yaparak bir de dünya rekoru kırmayı deneyecek. Akdeniz Üniversitesi'nin öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Akdeniz Üniversitesi Kültür Sanat Merkezi ve Ziraat Ajansı işbirliği ile bu yıl Türkiye'de ilk defa yöresel ürünler sempozyumu yapılacak.
AÜ ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Akdeniz Üniversitesi Kültür Sanat Merkezi ve Ziraat Ajansı işbirliğiyle bu yıl Türkiye'de ilk defa yöresel ürünler sempozyumu yapılacak.
AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nin (GSF) 15-18 Kasım 2012 tarihleri arasında Cam Piramit'te, Yöresel Ürünler Tanıtım Günleri etkinliği ile bütün olarak gerçekleştirilecek sempozyuma yaklaşık 40 üniversiteden 150'ye yakın akademisyen katılacak. 1'inci Yöresel Ürünler Sempozyumu ve Kültür Sanat Etkinlikleri içerisinde Türkiye'nin kültür, sanat, tekstil, gıda, turizm ve mimarlık alanlarındaki değerleri ele alınacak.
AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin onursal başkanı olduğu sempozyum ve kültür-sanat etkinliklerine ilişkin bilgi veren AÜ GSF Dekanı Prof. Sadettin Sarı, yöresel ürünlere ilişkin Türkiye'nin hemen her yöresinde çalışmalar olmasına rağmen akademik boyutlarının eksik kaldığına dikkati çekti. Sempozyumla bu eksikliğin giderilerek, üreticilerle akademisyenlerin bir araya geleceği bir organizasyon olacağına değinen Prof. Sadettin Sarı, fuarlarda üreticilerin yöresel ürünlerini tanıtıp, ayrıldıklarını, bu nedenle yöresel ürünler fuarına akademik boyut kazandırmayı amaçladıklarını anlattı.
Sempozyum sayesinde akademisyenlerin üreticilerle bir araya gelip, kaynaşacaklarına işaret eden Prof. Dr. Sarı,
"Bunun yanı sıra kültürel ve sanat etkinleri ile bir sergi düzenleyeceğiz. Ayrıca, uygulamalı sanatların icra edileceği workshoplar yapılacak. Etkinliğe Akdeniz Üniversitesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi olarak tam destek veriyoruz. Üretici ile akademisyenlerin tanışmaları, işbirliği ortamı bulmaları çok önemli" dedi. Sarı, sempozyumda, Türkiye'nin çeşitli yörelerine özgü gıda, kültür, sanat, tekstil, turizm ve mimarlık gibi alanlarda akademisyenlerin araştırma ve çalışmalarını paylaşacaklarını sözlerine ekledi.
EBRU'DA DÜNYA REKORU HEDEFİ
Yöresel Ürünler Tanıtım Günleri ve 1'inci Yöresel Ürünler Sempozyumu ve Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında, çeşitli üniversitelerinden öğrenci ve akademisyenlerden oluşan 100 kişilik bir ekip, AÜ GSF Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü öğretim görevlisi Mehmet Ali Eroğlu'nun koordinatörlüğünde, geleneksel 100 metre uzunluğunda ebru yapacak. Böylece, Eylül ayında İstanbul'da 61 metre ile kırılan dünya rekoru Akdeniz Üniversitesi'ne geçecek.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)