Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen 'Ulusal Öğretmen Stratejisi Çalıştayı' için Antalya'da bulunan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, 23 Ekim'de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki Van depreminde Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne bağlı bir meslek yüksekokulu ve işletme fakültesinin bulunduğu Erciş'te 240 kişilik kız öğrenci yurdunun büyük hasar gördüğünü ve 107 kişilik erkek öğrenci yurdunun tamamıyla yıkıldığını söyledi.
Depremin ardından toplanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Senatosu'nun gerek öğrencilerin mağdur edilmemesi gerekse akademik takvimin sıkıntıya düşmemesi için Şubat ayı sonuna kadar Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin tatil edildiğini kaydeden Prof. Dr. Şimşek, bu süreçten tıp fakültesi son sınıf öğrencilerninin muaf tutulduğunu kaydetti. Prof. Dr. Şimşek, "Bir kere bölgede büyük bir hasar var. Hastaneler de hasar görmüş. Bölgedeki insanlarını gerek diş gerek diğer sağlık konusunda ciddi tedaviye ihtiyaçları var. Orada tıpta uzmanlık yapan asistanları ya da internleri tatil edersek bu hizmet aksayabilirdi" diye konuştu.
Van 100. Yıl Üniversitesi'nin 548'i öğretim üyesi olmak üzere 1394 akademik, 1012 idari personel ve 21 bin öğrenciye sahip olduğunu kaydeden YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şimşek, "14 fakültesi, 4 yüksek okulu ve 7 meslek yüksekokulu olan 100. Yıl üniversitemizde de Van'da olduğu gibi hayat durmuş durumda. Farklı olan bir şey var, bütün öğretim üyelerimiz ve idari personelimiz üniversiteyi terk etmedi" dedi.
'BAŞBAKAN BİZİ RAHATLATTI'
Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde hiçbir personelin 'ben buradan kaçayım, başka yere gideyim' talebinde bulunmadığını kaydeden Prof. Dr. Şimşek, bu şekilde talebi olan sadece bir kaç öğretim üyesi olduğunu söyledi. Onların da çocuklarının durumu dolayısıyla başka bölgelere gitmek istediklerini ifade ettiğini belirten Prof. Dr. Şimşek, "Sayın Başbakanımız da söylediler ki, 'Van'dan kimsenin ayrılmasını arzu etmiyoruz.' Bu bizi çok rahatlattı. Bu sıkıntılar geçecek, bitecek. Ama bu sıkıntılar bittiği zaman tekrar Van'ın inşası eğer Van'daki insanlar ayrılmış olsalar biraz zor olacak" şeklinde konuşmasına devam etti.
YÖK'ün yaşanan süreçlerin ardından artık Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin ayağa kalması için neler yapılabilir noktasında tartışmalara başladığını belirten Prof. Dr. Muhittin Şimşek, bu amaçla 5 üniversitenin rektörünün başkanlığında bir komisyon kurulduğunu söyledi. Prof. Dr. Muhittin Şimşek, şunları söyledi:
"Ola ki, böyle bir durum gelecekte de olduğunda üniversite camiası olarak ne yapabilirizi şimdiden tartışmaya ve bunun için de bir komisyon kurmaya karar verdik. Afet Koordinasyon Kurulu, Sakarya Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal, Van 100. Yıl Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi rektörlerinden oluştu. Bu hocalarımız, üniversitelerimizden 100. Yıl Üniversitemize neler yapılacağına ilişkin verileri topluyor."
EK DERS ÜCRETİ İÇİN FORMÜL
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde şu anda ders yapılamadığını ve bu nedenle ek ders ücretlerinin ödenmediğini kaydeden Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şimşek, bu konuda yapılan eleştirilerin haklılık payının da yüksek olduğunu söyledi. Bölgedeki öğretim üyelerinin 1-2 senelik bir süre için maaş artışı talep ettiğini aktaran Prof. Dr. Şimşek, "Tabii bu talebi karşılamak YÖK'ün 'hallederiz' demesiyle olmaz. Devletin bir işleyişi var. Devletin işleyişi çerçevesinde mevzuat uyarınca başkanlığımız böyle bir çalışmayı yapıyor. Sayın Başkan'a arz edilecek. Maliye Bakanlığı ile de görüşülerek bu sıkıntının giderilmesi yoluna gidilecek" diye konuştu. YÖK ya da üniversitelerin direkt olarak böyle bir artışı yapmaya muktedir olmadığının altını çizen Prof. Dr. Şimşek, fakat bu konuda dün yaşanan bir gelişmeye göre üniversitelerin 2011 yılı bütçesinde kalan fazla paraların Maliye Bakanlığı'na aktarılması ve yine aynı kanalla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne aktarılmasının tartışıldığını söyledi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin öğrenci profilinin yüzde 70'inin bölge illerden ve sadece yüzde 30'unun bölge dışından gelen öğrencilerden oluştuğunu kaydeden Prof. Dr. Şimşek, Van'da mevcut öğrencinin yüzde 20'si yurtlarda kalırken şimdi bu sayının yüzde 100'e çıkacağını dile getirdi. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şimşek, "Van'da yaşayan da, dışarıdan gelen öğrenci de yurtta kalma arzusunda olacaktır. Ev yok. Annesi ve babasıyla Van'da yaşasa dahi ev yok" dedi. Kredi Yurtlar Kurumu'nun çok ciddi çalışmalar yaptığını ama yurt binalarının tamamlanmasının çok ciddi zaman alacağını kaydeden Prof. Dr.Şimşek, kalıcı yurtlar için 1 yıllık bir zamanının öngörüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Şubat ayının sonunda açılması planlanan Van 100. Yıl Üniversitesi'nde konteynerlardan sonra prefabrik konutların öğrencilerin barınmasında kullanılacağını belirterek, "Bu senemiz çok sıkıntılı olacak. Ne kadar sıkıntı olursa olsun kararlılığımız öğretimi aksatmamak yolundadır" dedi.
'GİDEN GERİ GELMEYECEKTİR'
Van'da yaz dönemini devreye sokarak 14 haftalık akademik takvimim tamamlamayı hedeflediklerini belirten YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şimşek, "Üniversiteyi Şubat'a kadar yetiştiremezsek o bizi sıkıntıya sokacaktır" dedi. Öğrencilerin başka üniversiteleri gönderilmesi halinde giden kimsenin geri gelmeyeceğini savunan Prof. Dr. Şimşek, "Van'ı kendi elimizle boşaltmış olacağız. Sıkıntılı dönem geçecektir. Van'ın 100 Yıl Üniversitesi'nin tekrar yeşerebilmesi için şu anda gerekli olan üniversiteye sahip çıkılmasıdır. Bir boşaldı mı geri dönüşü olmaz. 21 bin öğrenciyi 5 bin öğrenciye düşürürsünüz. Hiçbirisi geri dönmeyecektir" diye konuştu.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)