Değişiklik öncesi Türkiye genelinde yüzde 95 olan başarı oranı yüzde 60'a, Antalya'da ise yüzde 52'ye düştü.
Bu yılın Mayıs ayında değişiklik yapılan Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursları Direksiyon Sınav Yönergesi sonrasında direksiyon sınavlarında başarı oranı neredeyse yarı yarıya düştü. Yönerge öncesi dönemdeki direksiyon sınavlarında başarı oranı Türkiye genelinde yüzde 95 iken, değişiklik sonrası bu oran yüzde 60'lara düştü. Antalya'da ise başarı oranı yüzde 95'lerden yüzde 52'ye geriledi.
Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, direksiyon sınavlarındaki uygulamalar ve en çok hata yapılan alanları açıkladı. Direksiyon sınavlarında ilk önce adayın araca binmeden önce ve bindiği andaki kontroller, emniyet kemerini takması, aynaları ayarlaması gibi kurallara dikkat edildiğini belirten yetkililer, kalkış sırasında sinyal, seyir hız limitlerine riayet, geçiş üstünlüğü ve ışık kurallarına uyumun dikkate alındığını dile getirdi. Yeni yönergeye göre seyir halindeyken şerit değiştirmeden 25 metre geri geri aracın götürülmesi gerektiğini belirten yetkililer, en az yüzde 7 eğim olan bir rampada el freni kullanmadan ve geri kaçırmadan aracın hareket ettirilmesi gerektiğini söyledi.
2 araç arasına park edilmesi sırasında ise sürücü adayının araç boyunun 1.5 katı, yaklaşık 6 metre geri geri bir defada girmesi gerektiğine işaret eden Milli Eğitim yetkilileri, içeride ise 2 kez manevra hakkı tanındığını, kaldırımla araç arasında en fazla 50 santimetre olacağını söyledi. Bu sınavın toplamda 30 dakika sürdüğü ve içeriğinde 10 kilometre civarında ışıklı-ışıksız kavşakları da içerdiği belirtildi.
EN ÇOK HATA NERELERDE YAPILIYOR
Değişiklik öncesi direksiyon sınavlarında başarı oranı yüzde 95'lerde olan Antalya'da, değişiklik sonrası bu oranın yüzde 52'ye kadar düşmesindeki en büyük sınav hataları da açıklandı. En büyük sorun olarak bazı sürücü kurslarının 800 TL'nin altında kursiyer yazması olarak gösterildi. Daha ucuza kurs veren kursların direksiyon eğitimi süresini kısalttığı veya hiç vermediği, maliyeti de bu şekilde düşürdüğü ve adayın yeterince direksiyon eğitimi alamadığı kaydedildi.
Yeni sınav sistemine göre, en çok hata yapılan alanın ise aracın geri geri parkı sırasında yaşandığına dikkat çeken Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, geri park sırasında birçok adayın başarısız olduğunu dile getirdi. En çok hata yapılan diğer alanlar ise sinyalsiz hareket veya şerit değiştirme, rampada el freni kullanmadan ve geri kaçırmadan hareket ettirme olarak açıklandı.
Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, bu sınavlar sonrasında ehliyet alanların kaza yapma riskinin diğerlerine göre yüzde 50 daha düşük olduğunu kaydetti. Antalya'da AB normlarında sınav yapıldığını belirten Müdür Gülay, ehliyet sınavlarında hiçbir şekilde taviz verilmediğini belirterek, olası kazada bir tek kişinin dahi can kaybına neden olmak istemediklerini söyledi. Gülay, trafik canavarına bir kurban dahi vermemek için direksiyon sınavlarında adaletli ve çok titiz davranıldığını kaydetti.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -