Yavru ayı, bulunduğu yerden alınarak bölgedeki jandarma görevlilerine teslim edildi. Jandarmanın Ağrı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne durumu bildirmesi üzerine şube müdürlüğü, Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi ile irtibata geçti. Merkez de KuzeyDoğa Derneği'nin sorumlu hekimi ve rehabilitasyon uzmanı Ayşegül Karaahmetoğlu'na ulaştı. Uzman Karaahmetoğlu'nun yavrunun hemen bulunduğu yere bırakılması gerektiğini bildirmesi üzerine hızlı bir operasyonla yavru ayıyı bulan vatandaşla temasa geçildi ve yer tespitinin ardından yavru ayı bulunduğu yere geri bırakıldı.
İLKBAHARDA SIK RASTLANILABİLİR
Yavru ayının bulunması ve doğaya geri döndürülmesine ilişkin bilgi veren KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, özellikle ilkbahar aylarında, vatandaşların doğadan birçok yavru yaban hayvanı alıp yetkililere teslim ettiklerini belirterek, şu uyarıda bulundu:
"Bu çok yanlış bir davranıştır. Bu yavruların çoğunun anne ve babası yakındadır. Birçok canlı, yavrularını yuvada bırakıp beslenmeye gider ama sonra geri gelir. Doğadan bu yavruların alınması tehlikeli ve yasaktır. Bunların yanından hemen uzaklaşılmalıdır. Özellikle ayı ve kurtlarda bu durum insan için de tehlike arz eder. Yavrusu alınan bir ayı, ülkemizdeki en tehlikeli canlıdır. Annelik içgüdüsüyle gördüğü anda saldıracaktır."
YAVRULARI DOĞADAN KESİNLİKLE ALMAYIN
Doç. Dr. Şekercioğlu, insan eli değen hayvanları anne/babalarının bir daha kabul etmediği düşüncesinin yanlış olduğuna da vurgu yaptı. Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, "Hemen her canlı türünün anne/babalık içgüdüsü çok kuvvetlidir ve yavrusunu tekrar kabul edecektir. Yavrular bulunduğu yere bırakıldığında, ailesi onu tekrar bulacaktır. Özellikle koku duyusu çok güçlü olan ve büyük mesafeler katedebilen ayılar da uzak mesafelerden gelerek yavrusunu tekrar bulabilir. Koku içgüdüleri çok güçlü olduğundan ve insanlardan çekindiklerinden, yavrunun etrafında insan varlığı olması, bazı durumlarda annenin gelmesini engelleyebilir. O yüzden yavrular doğadan kesinlikle alınmamalı, kazara alınırlarsa da bu yavru da olduğu gibi 24 saat içinde bulundukları yere geri bırakılmalıdır" diye konuştu.
80 YABAN HAYVANI DOĞAYA DÖNDÜRÜLDÜ
Doç. Dr. Şekercioğlu, Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin kurulduğu 29 Eylül 2011 tarihinden bu yana memeli, sürüngen ve kuş türlerinden 80 yaban hayvanını doğaya kazandırdığını ve merkezin Türkiye'nin dört bir yanından yaralı, hasta, öksüz yaban hayvanlarının tedavi, bakım, büyütme, rehabilitasyon ve doğaya salınmasını gerçekleştirdiğini dile getirdi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)