Proje kapsamında 450 öğrenci arasından 150'si mülakatla çağrıldı. Bu öğrencilerden de liderlik kriteri taşıyan 30 öğrenci eğitime alındı. 7 ay sürecek proje başka üniversitelerde de uygulanıyor. SDÜ Liderlik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Orhan Adıgüzel, projenin amacının öğrencilerin içlerindeki liderlik özelliğini ortaya çıkarmak ve bu özelliği geliştirmek olduğuna dikkati çekti.
'TÜRKİYE'NİN ÖNDE GELEN İSİMLERİYLE BULUŞUYORLAR'
Lider adaylarının 6 ay boyunca liderlikle alakalı eğitimler alacağını kaydeden Merkez Müdürü Adıgüzel, öğrencilerin ilk dersi Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'tan, ikinci dersi ise eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan aldıklarını söyledi. Öğrenciler 8-9 Şubat'ta İstanbul Sheraton Otelde Galatasaray Üniversitesi'nde görev yapan İlber Ortaylı ile buluşacakğına değinen Adıgüzel, projeyi bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da takip ettiği belirtti.
'POTANSİYEL EKSİKLİĞİ VAR'
Türkiye'de potansiyel lider eksikliği bulunduğuna işaret eden Yrd. Doç. Dr. Orhan Adıgüzel, "Liderlik, kendi duygu ve düşüncelerini takip eden, destekleyebilen ve desteklemeye de fırsat oluşturabilen birey demektir. Liderler emir vermezler. Ama onların söz, hareket ve üslupları bir emir olarak anlaşılır. Bunları kendilerinin hal ve hareketleriyle oluştururlar. Yaptıkları işleri söyledikleri, söyledikleri işleri de yaparak genelde liderler karşımıza çıkarlar" dedi.
'90'LI KUŞAK DEĞERLENDİRİLMELİ'
Liderde bulunması gereken en önemli özelliğin 'özgüven' olduğunu aktaran Adıgüzel şöyle konuştu: "1990 ve sonrası doğanların özgüvenleri daha fazla. 1970'li yıllar ve sonrası doğanlarla 1990'lı yıllar ve sonrası doğanlar arasında ciddi fark var. Hem eğitimlerine anaokulundan itibaren başlamaları, hem de teknolojiyle çok daha erken tanışmaları ve arkadaşlarını da sadece sokakta değil de internet ortamında sağlayabildikleri için özgüvenleri çok fazla."
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)