Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Antalya'da elektrikli ısıtıcı ve soba kullanımı uyarısı
Antalya'da elektrikli ısıtıcı ve soba kullanımı uyarısı
Öldürülen köpeğin bir yavrusu daha sağ bulundu
Öldürülen köpeğin bir yavrusu daha sağ bulundu
25 Eylül 2024 Çarşamba - 12:39

Yabancı Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

Yabancılar hakkında konulan tahdit kodları; idareye başvuru ve iptal davası yolu ile kaldırılabilmektedir.

Yabancı Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ayrıca, meşruhatlı vize yolu ile, yabancı şahsın ülkeye girişinin önü açılmaktadır. Bunların yanı sıra, tahdit kodu ile birlikte deport kararının da verildiği hallerde, deport kararının kaldırılması davasında kodun da kaldırılması talep edilebilmektedir.

Tahdit kodlarının; çalışma veya ikamet izni iptali, vize iptali, sınır dışı edilme, ülkeye giriş yasağı uygulanması gibi birden fazla olumsuz sonucu vardır. Tahdit koduna itiraz yollarında yapılacak esasa yahut usule ilişkin hatalar, yabancının izinlerinin geri alınmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle, sürecin yabancılar avukatı ile yürütülmesinde fayda vardır.

Tahdit Kodunun Kaldırılması İdari Başvuru

Yabancı hakkında tahdit kodunun kaldırılması için başvurulabilecek ilk yol, idari başvuru yoludur. İdareye itiraz, gerekçeli bir dilekçe ile, tahdit kodunun konulmasını takip eden günden itibaren 60 gün içinde yapılmaktadır. Başvurunun yapılacağı makam, Göç İdaresi Başkanlığıdır.

Başkanlık, 30 gün içinde talebe yanıt vermelidir. Eğer bu süre içinde herhangi bir yanıt vermezse, talebi reddettiği kabul edilir. Başvuru, dava açma süresini durdurur, cevaptan sonra süre yeniden işlemeye başlar. Yani talebin reddi veya reddedilmiş sayılması durumlarında, 60 günlük idari dava açma süresinden kalan zamanda, iptal davası açılabilir.

Örnek vermek gerekirse, 60 günlük dava açma süresinin 25. gününde idareye başvuruda bulunan yabancı şahıs, cevabı takip eden günden itibaren 35 gün içinde iptal davası açmalıdır. Aksi halde dava açma hakkı düşer. 

Tahdit Kodunun Kaldırılması Ve Giriş Yasağının İptali İçin İdari Dava

Tahdit kodunun ve buna bağlı olarak konulan giriş yasağının kaldırılmasında bir diğer yol iptal davasıdır. Bu dava, idareye başvurmadan veya başvurduktan sonra açılabilir. Dava açma süresi ise, kararın tebliğinden itibaren 60 gündür. İlk derece mahkemesinden alınacak karara karşı tebliğden sonraki günden itibaren 30 gün içinde istinaf kanun yoluna başvurulabilir.

Tahdit kodunun kaldırılması için açılan iptal davaları, yürütmeyi kendiliğinden durdurmaz. Yürütmenin durabilmesi için, kodun uygulanmasının devam edilmesi halinde, telafisi güç veya imkansız olan zararların doğmasının muhtemel olması gerekmektedir. Bunun ispatı ve yürütmenin durdurulmasının mahkemeden talep edilmesi halinde, mahkeme yürütmeyi durdurur. 

Tahdit Kodunun Kaldırılması İçin Meşruhatlı Vize

Yabancıların ülkeye giriş yapabilmelerine imkan tanıyan bir başka yol meşruhatlı vizedir. Bu yol ile, hakkında giriş yasağı kararı verilmiş olan yabancı şahsın ülkeye girmesine olanak tanınmaktadır. Ancak meşruhatlı vize her durumda verilmemektedir. Özellikle milli güvenlik ve kamu düzeni açısından sakınca oluşturan yabancılara, meşruhatlı vize imkanı sağlanmamaktadır.

Meşruhatlı vize; aile birleşim vizesi, öğrenci vizesi, ticaret vizesi, tedavi vizesi gibi çeşitli vizeler şeklinde verilmektedir. Ancak bunların verilebilmesi için, verilecek vize türü için öngörülmüş şartların mevcut olması gerekir. Her bir vize için şartlar ayrı ayrı düzenlenmiştir. Konu hakkında detaylı bilgi, “meşruhatlı vize nedir? nasıl alınır? ” başlıklı yazıda yer almaktadır.

Sınır Dışı Etme Kararına Karşı İptal Davası

Yabancı kişi, hakkında verilen sınır dışı etme kararına karşı, tebliğden itibaren 7 gün içinde iptal davası açabilir. Ancak, bu 7 günlük süre içinde yabancının her an sınır dışı edilmesi mümkündür. Bunun için, en kısa sürede dava açılmalıdır.

Mahkeme, açılan bu davayı yaklaşık 3-4 ay içinde karara bağlamaktadır. Ayrıca ilk derece mahkemesinin verdiği bu karar kesindir. Yani karara karşı istinaf ve temyiz yoluna başvurulamaz.

Sınır dışı etme kararına karşı iptal davasında, mahkemeden talep etmiş olmak şartıyla, tahdit kodunun da kaldırılması mümkün olmaktadır. Böylece, deport kararının ve tahdit kodunun aynı davada karara bağlanması sağlanmış olmaktadır. Böyle bir talep bulunmazsa, deport kararının kaldırılması durumunda tahdit kodu kendiliğinden kaldırılmaz. Konu hakkındaki detaylar, “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır” yazısında yer almaktadır.

Deport kararının iptali davalarında, davanın açılmasıyla sınır dışı işlemleri durmaktadır. Davadan çıkacak karara göre yabancı şahsın sınır dışı işlemleri tamamlanarak ülkesine gönderilir veya deport kararı kaldırılır. Ancak, geri gönderme merkezinde tutulan yabancı, yürütmenin durdurulmasına dayanarak salıverilmez. Bunun için ayrıca idari gözetim kararına itiraz etmek gerekmektedir.

İdari Gözetim Kararına İtiraz

Sınır dışı edilmek üzere, geri gönderme merkezlerinde tutulan yabancılar, deport kararının iptali davası süresince salıverilmek için idari gözetim kararına itirazda bulunabilir. İdari gözetim kararına itiraz, deport kararını veren Sulh ceza hakimliğine yapılmaktadır. Yabancı, idari gözetim altında tutulduğu müddetçe karara itiraz edebilir. Sulh ceza hakimliğinin konu hakkında verdiği karar kesindir.

İdari gözetim kararına itiraz prosedürü, başvuru şartları, başvuru süresi ve konu hakkındaki detaylı bilgi “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz” başlıklı makalede yer almaktadır

Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

Tahdit kodunun kaldırılması, yaklaşık olarak 1 yıl sürer. Yetkili makama itirazda bulunulması, mahkemenin iş yükü, istinaf yoluna başvuru gibi sebeplerle, bu sürenin uzaması gündeme gelmektedir.

Tahdit Kodu Kaldırma Dava Harç ve Masrafları

Tahdit kodu kaldırma dava harç ve masrafları yaklaşık olarak 4.000 TL’dir. Bu masraf tutarları yetkili makamlar tarafından yeniden yayınlanmaktadır. 

Kaynak: https://www.harbiyehukuk.com/yabancilar-hukuku-avukati/

 
İsrail, Lübnan’ın güneyini vurdu: 3 ölü, 13 yaralı
 
Kiracıya kadın kıyafeti giydirip, işkence yapan aile üyelerine hapis cezası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yasal miras payı nasıl hesaplanır?
Mirasçılar, miras bırakanın ölümü ile kanun gereği mirasa hak kazanırlar. ...
Boşanma davalarında erkeğin kusurlu bulunduğu durumlar
Zaman içerisinde bireyler çeşitli sebeplerden dolayı evlilik birliğini ...
IT Nedir? IT Ne Iş Yapar?
IT, İngilizce "Information Technology" (Bilgi Teknolojileri) ifadesinin ...
 
Beylikdüzü En İyi Güzellik Merkezi : Zeynep Çelebioğlu
Beylikdüzü'nde güzellik ve kuaförlük hizmetlerini bir arada sunan Zeynep ...
Göcek’te Huzurlu ve Konforlu Tatil İçin Kiralık Villa Seçenekleri
Göcek, Türkiye’nin en gözde tatil destinasyonlarından biri olarak hem ...
Instagram İstatistiklerinizi Instatakipci ile Arttırın
Instagram, günümüzde bireylerin ve markaların geniş kitlelere ulaşabileceği ...
 
Dubai Vizesi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Dubai, dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerinden biri olarak her yıl milyonlarca ...
Erdal Can Alkoçlar: Becker Mining ve alwaysAI madencilik için profesyonel AI çözümleri geliştirecek
Madencilik altyapısı için bir sistem tedarikçisi olan Becker Mining Systems, ...
Boşanma Sürecinizi Kolaylaştıracak Tecrübeli Boşanma Avukatı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Boşanma süreci, birçok birey için duygusal ve hukuksal açıdan zorlu bir ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva