Yaban hayvanlarını adada her gün kontrol etmeye giden Kickboks eski Dünya Şampiyonu Cemal Çolak, geçen yıllarda 150'yi bulan hayvan sayısının yarı yarıya azaldığını söyledi.
Kekova Koyu'ndaki 145 dekar büyüklüğündeki Aşırlı Adası, üzerinden bulunan tarihi eserler nedeniyle Demre Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 'devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunduğu alan' statüsüyle Hazine'ye devredildi. Yerel mahkemenin 2004 yılında verdiği kararın Yargıtay tarafından onanması ve hukuki sürecin kesin olarak sona ermesi üzerine Demre Mal Müdürlüğü adanın tapusunu aldı. Adanın son sahibi Ahmet Emin Silahyürekli, boşaltılmadan önce adaya 50'ye yakın yaban keçisi, karaca, ceylan bıraktı. Geçen zaman içinde sayıları artan yaban hayvanları, tarihi doku içerisinde yaşamaya başladı. Sayıları artan hayvanlar nedeniyle geçmişi M.S. 6'ncı yüzyıla dayanan ada, doğal parka dönüştü.
Üzerinde hiçbir yapılaşmaya izin verilmeyen ve insan yaşamayan adanın tek sakinleri yaban hayvanları. Ada bu haliyle bir çekim merkezi haline geldi. Ada, Kekova koylarında mavi tura çıkan turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. Adaya gelen turistleri, adanın tek sakinleri olan yaban hayvanları karşılıyor. Doğal ortamında yaşamlarını sürdüren adadaki hayvanların yaşamı kaçak avcılar nedeniyle tehlike altında. Geçen yıllarda sayıları 150'ye ulaşan yaban keçileri ve ceylanlar, kaçak avcıların kurşunlarına hedef oluyor.
Avcılar nedeniyle hayvanların sayısının 60'a kadar düştüğü belirlendi. Su kuyularında ihtiyaçlarını karşılayan yaban keçileri, zaman zaman bu kuyularda mahsur kalıyor. Mahsur kalan hayvanların yardımına ise adaya giden ziyaretçiler koşuyor. Dün adadaki hayvanları her gün kontrole giden Kickboks eski Dünya Şampiyonu Cemal Çolak, adaya gittiğinde avcıların kurşunlarına hedef olan yaban keçisi leşi bulduğunu söyledi.
'KAÇAK AVCILAR VURUYOR'
Su kuyusunda mahsur kalan bir keçiyi de kurtaran Çolak, adaya turistik gezi için gelenlerin dahi hayvanları avlamak istediğini söyledi. Hayvanların yaşamlarını sürdürmesi için gönüllü çalıştığını kaydeden Çolak, "Her gelişimizde yaralı bir hayvanla karşılaşıyoruz. En fazla 2 gün yaşıyor ve ölüyorlar. Yetkililerin önlem alması gerekiyor" dedi.
Adaya geyikleri izlemeye gelen Turgut Selçuk da "Sabahın erken saatlerinde buraya geldik. Çok güzel bir manzarası var. Bu doğayı da bütünleştiren geyikler var. Geyikleri izlemekten büyük zevk duyuyoruz. Yalnız avcılardan, yetkililerden bu doğal güzellikleri, yabani hayvanları korumalarını arzu ediyoruz" diye konuştu.
Ahmet ACAR/DEMRE (Antalya), (DHA)