Vatandaşlar, alkolmetre cihazı borusunun bulunduğu poşet kendi önlerinde açılmadığı taktirde ‘’Mikrop kaparız’’ diyerek yaptıkları itirazlar da yoğunlaştı.
Tartışmalar üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlülerini uyardı ve alkol muayenesi için sürücünün rızasının gerekli olmadığını savunarak, direniş halinde zor kullanma ve savcılığa sevk yetkisi bulunduğu bildirdi. Yasalarda üst sınırı 2 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda kişiden kan ve benzeri biyolojik örnek alınamayacağı maddesinin bulunduğu ancak ‘’Özel kanunlardaki alkol muayenesi ve kan örneği alınmasına ilişkin hükümler saklıdır'’ ifadesinin muayeneye yasal geçerlilik kazandırdığı belirtildi. Emniyet, alkol cihazına üflemeyen ya da sağlık kuruluşunda kan vermeyen kişi hakkında, Polis Vazife ve Salahiyet yasasının 16’ncı maddesi gereği, ‘’Zor kullanabileceğini’’ de savunuyor.
HANCI ISRARLI
Prof Hancı, bir süre önce yaptığı açıklamada, sürücünün rızası olmadan nefes ve kan yoluyla alkol testi yapılamayacağını savunmuştu. Hancı ‘’Kanuna göre hekim olmayan kişi bu muayeneyi yapamaz. Alkollü sürücü, ‘Üflemem’ derse polis üfletemez. Kan testi de yaptıramaz. CMK’ya göre, yaralamalı ve ölümlü kazalar hariç kişinin rızası olmadan alkol tespiti ve muayenesi yapılması mümkün değildir. Yasa uyarınca, üst sınırı 2 yıldan daha az hapis cezasını gerektiren suçlarda kişi üzerinde iç beden muayenesi yapılamaz, kişiden kan veya benzeri biyolojik örneklerle saç, tükürük, tırnak gibi örnekler alınamaz. Anayasanın 17’nci maddesine göre kişi zorla muayene edilemez’’ demişti. (Gazeteport)