Tarhan, Yargıtay’da tüm yükün “tetkik hakimlerin” üstünde olduğunu belirtti. Tarhan, “Tabanı desteklemediğiniz takdirde üst yapıyı istediğiniz kadar düzeltin. Üye sayısını çoğaltın. Bunu çözemezsiniz. Aslında tetkik hakiminin sayısının çoğaltsaydınız nispeten sorunu çözebilirdiniz” dedi.
YARSAV Başkanı Tarhan, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, Meclise sunulan yüksek yargıya yeni düzenleme getiren tasarıyı eleştirdi ve tasarının “yargıyı ele geçirme operasyonun en ciddi halkası” olarak yorumladı. Tarhan, “Birde burada sanki neredeyse ismi söylenmeksizin bazı kişilerle ve olaylarla ilgili yasa değişikliği yapılıyor” diye konuştu. Tarhan, tasarıdaki hakim ve savcılara ilişkin açılan tazminat davalarında devletin taraf olmasını sağlayan maddeyi de eleştirerek şöyle dedi:
“Kanunla bir davanın tarafını değiştiriyorlar. Bu dünya tarihinde görülmemiş bir şey. Yani davaların tarafları değiştirilemez. Burada ‘yargıçlara yönelik tazminat davası açılmaması yargı bağımsızlığını güçlendirebilir şeklinde de düşünülebilir’ ama siz sadece bir olayı hedef almadan, bütüncül bir değerlendirme yapmadan düzenlemeye giderseniz olmaz. Kendilerince o an için engellenmesi gereken bir olaya odaklanıyorlar. Bütün sorunumuz o. Bu arada diğer yerlerde ne olmuş ne yanmış hiç umurlarında değil. Neredeyse davaların taraflarının isimleri yazılmamış.Bir davaya özgün ‘ben kanun çıkarıyorum’ diyorlar. Bütün aşamalarını tamamlanmamış olmayan davaları bile kendi lehlerine sonuçlandırmak için geçici bir madde eklemişler. Biten davaları bile kapsıyor. Düzenleme belli bir davaya adeta müdahale niteliğinde.”
Türkiye’de yüksek yargı “vesayet” altında olduğunun ifade edildiğini anımsatan Tarhan, Yargıtay’ın üye sayısının artırılmasının bu “vesayeti” artıracağını savundu. “Şimdi sizce vesayet güçlendirmiş mi? Azaltmış mı oluyorsunuz?” diye soran Tarhan, “Madem bir vesayet vardı, neden sayıyı artırıyorsunuz. Yargıda nitelik sorunun çözümü kesinlikle bu değil” dedi.
-“TETKİK HAKİMİ SAYISI ARTIRILMALI”-
Yargıtay’da yükün tektik hakimlerinde olduğunu belirten Tarhan, Yargıtay’da 550’ye yakın tetkik hakimin görev yaptığını açıkladı ve bu sayının artırılması gerektiği uyarısında bulundu. Tarhan şöyle devam etti:
“Aksine tetkik hakimleri 550’yken bunların 50’sini yüksek yargıç yapacaklar. Yani Yargıtay üyesi yapacaklar. Öyle bir olasılık var. Çünkü bir kişinin Yargıtay üyesi olması için 1. sınıf hakim olması lazım. Kaynak, Yargıtay ve Danıştay. Yüksek yargıya atanacak tetkik hakimlerin sayısını da değerlendirdiğinde tetkik hakimlerinin sayısı da azalacak. Tetkik hakimlerin sayısını artırmadığınız takdirde ne olacak. Şu anda daireler zaten 2 heyet halinde çalışıyor. Tasarıyla bu resmiyete dökülüyor. Tetkik hakimleri zaten iki tane heyetin karşısını çıkıyorlar. Belki de fiili olarak 3 heyet oluşturacak daireler. Dairelerde en az haftada 25-30 dosyayı bitiriyor tetkik hakimleri. İnsan üstü bir çaba bu. Şimdi heyet sayısı artınca, oradaki tetkik hakimine 50 yerine 100 dosya mı vereceksiniz? İnsan gücünü aşan bir ölçüde çalışıyor zaten bu arkadaşlar. Tabanı desteklemediğiniz takdirde üst yapıyı istediğiniz kadar düzeltin. Üye sayısını çoğaltın. Bunu çözemezsiniz. Aslında tetkik hakiminin sayısının çoğaltsaydınız nispeten sorunu çözebilirdiniz.”
-“BAKANLIK ADLİ TIP’IN ÜSTÜNDE KARA BULUT GİBİ OTURDU”-
Tasarıyla Adili Tıp uzmanlarına da döner sermayeden hak verildiğini anımsatan Tarhan, “Başkan yardımcısını da arttırdılar. Adalet Bakanlığı’nın merkez, bağlı ve ilgili kuruluşlar bakanca atanabilmektedir. Bakanın gücü artıkça kurumlardaki sayı da artıyor. Anayasa’da da yapılan değişlikle Adli Tıp Kurumu üzerinde Adalet Bakanlığı kara bulut gibi oturtturuldu” diye konuştu.