Frenk incirinin Türk ekonomisine kazandırılması konulu projeyi gündeme getiren Agrotalya Tarım firması yetkilileri, projeyle ilgili The Marmara Otel'de basın toplantısı düzenledi. Firma Müdürü Nuri Erdem Şirin, Proje Koordinatörü Sakıp Altunlu ve Firma Danışmanı Hasan Şirin, frenk inciri ile Türk ekonomisine ne gibi katkıda bulunacaklarını anlattı. Firma olarak taze sebze, meyve ve gıda sektöründe gerek tüketici gerekse üreticilere farklı deneyim ve ürünler sunmak hedefiyle yola çıktıklarını belirten Nuri Erdem Şirin, anavatanı Meksika olan frenk incirini Türk ekonomisine kazandırdıklarını ve Temmuz ayından itibaren piyasaya sürdüklerini söyledi.
HENÜZ TARIMSAL ÜRETİMİ YOK
Frenk incirini Türk ekonomisine kazandırma projesinin kendileri açısından prestij ve sosyal sorumluluk anlamı taşıdığına dikkati çeken Şirin, şöyle konuştu:
"Yeni dünyanın keşfinden sonra gemiciler tarafından Avrupa'ya getirilen, ülkemiz haricinde pek çok Akdeniz ülkesi ve Güney Afrika'da ticari olarak yetiştirilip değerlendirilen frenk incirinin, yalnızca İtalya'daki yıllık tüketimi 160 bin tondur. Avrupa'nın frenk inciri ithalatı ise 300 bin ton dolaylarındadır. Halk dilinde 'Hint İnciri', 'Dikenli İncir', 'Babutsa', 'Kaynana Dili' gibi adlarla da anılan incir, ülkemizde doğal ortamlarda, verimsiz, çorak, ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişmektedir. Sınırlı da olsa köylüler tarafından çit bitkisi olarak kullanılan frenk incirinin, ülkemizde henüz tarımsal ve ticari amaçlı üretimi bulunmamaktadır."
SAĞLIK İÇİN ÇOK FAYDALI
İnsan sağlığı açısından perhiz takviyesi, yağ tutucu, antioksidan, C vitamini ve sindirim sistemini düzenleyici özelliğe sahip frenk incirinin Türkiye'de üretimine öncülük etmek istediklerini vurgulayan Nuri Erdem Şirin, bu bitkinin dikimi konusunda üniversiteler, araştırma enstitüleri, yurt içi ve yurt dışı uzmanlar ile işbirliği halinde olduklarını kaydetti. Temmuz ayından itibaren raflarda yerini alan frenk incirinin 15 günlük raf ömrü bulunduğunu söyleyen Şirin, bunu 2- 2.5 aya uzatmak için çalıştıklarını dile getirdi.
HEDEF 10 YILDA 10 BİN TON
İlk aşamada çiftçileri bu ürünü yetiştirmeye yönlendirmeyi hedeflediklerini kaydeden Agrotalya Tarım Müdürü Nuri Erdem Şirin, "Frenk incirini Türk ekonomisine kazandırma projesi ile suyu az olan verimsiz toprakları değerlendirmek istiyoruz. Bu yıl yerinde toplanması karşılığında üreticilere kilo başına 1 lira önerdik. Bu da üretici tarafından ciddi takdir gördü. Yeni kurulacak plantasyonlarla 6 yıl içinde bin ton, 10'uncu yılın sonunda ise 10 bin ton ürün pazarlamayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)