El emeği göz nuru döken Nuri Adar'ın ağaçtan yaptığı mutfak ve süs eşyaları, turistlerden yoğun ilgi görüyor.
İkizce Köyü'nde oturan Nuri Adar, el emeğinin yerini makine üretimine bırakmasına rağmen, halen evinin altındaki küçük atölyesinde, el emeği, göz nuru dökerek ahşaba şekil veriyor. Ahşap oymacılığına 25 yıl önce başlayan 4 çocuk babası Nuri Adar, ağaçtan küçük el aletleri ve süs eşyaları yapıyor. Nuri Adar atölyesinde ahşaptan kaşık, kepçe, oklava, döndüreç, hamur tahtası, ahşap tabak, çekiç, kahve fincanı, tarak, kaşıyıcı, testi, çaydanlık altı, fırın kepçesi, bardak, bıçak, kalp, hayvan figürleri, sofra altı gibi pek çok eşya yapıyor. Yaptığı eşyaların modellerini de kendi çizen Adar, çeşitli programlarda gördüğü eşyaları da atölyesinde Kaş'ın Kalkan Beldesi'nde kurulan pazarda turistlerin beğenisine sunuyor.
HERKESE TARLA KALRI BİZE OYMACILIK KALDI
Müşterilerin tamamına yakınını Avrupalı turistler oluşturuyor. Tahta kaşık ve kepçeler 2 ile 15, senitler (hamur tahtası) 10 ile 60, testi 10 ile 30 oklava ve döndüreçler ise 5 lira arasında alıcı buluyor. Yörenin en iyi ahşap ustası olan Nuri Adar, kayınpederinden öğrendiği mesleği için, "Ele tarla, mal, mülk düşer. Bana da bu meslek düştü. Ölünceye kadar devem ettireceğim. Bizler el işçiliğinin son ustalarıyız. Bizden sonra da el işçili tamamen bitecek ve sadece fabrikasyon ürünleri olacak" dedi.
Yaptığı eşyaları Kalkan'da pazarda satarak yaşamını sürdürdüğünü anlatan Adar, "Turistler yoğun ilgi gösteriyor. Almanya, Fransa, İngiltere ve Hollanda'dan gelen tatilciler yanlarında götürebilecekleri her şeyi alıyor" diye konuştu.
Ahmet ACAR/KAŞ (Antalya), (DHA)