Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından organize edilen Uluslararası Mimarlık Bienali'nin (IABA 2011) açılışı, Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. 'Kesişmeler/Intersections' temalı bienalin açılışına Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) Genel Sekreteri Michael Barmaki, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Beşiktaş Belediye Başkanı CHP'li İsmail Ünal ve çok sayıda davetli katıldı.
ESERLER KENTİ ZENGİNLEŞTİRECEK
Bienalin açılışında konuşan Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, Türkiye'nin ilk mimarlık bienalini düzenlemekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, daha sonraki yıllarda bienali daha geniş kapsamlı yapmayı amaçladıklarını söyledi. Bienal Başkanı Prof.Dr. Zekai Görgülü ise Antalya'daki bienalin dünyada yapılan bienallerin 129'uncusu olduğunu dile getirerek, "Bu bienalin kentsel mekanla buluşuyor olması, altı kalınca çizilmesi gereken bir önemdir. Kentte izleyeceğiniz eserler bu ilk olmanın anlamını zenginleştirecek" dedi.
MİMARLAK İÇİN BİR FIRSAT
UIA Genel Sekreteri ve Akdeniz Mimarlar Birliği (UMAR) 2'nci Başkanı Michael Barmaki de Antalya'daki Mimarlık Bienali'nin bütün mimarlık topluluklarının yer aldığı ve işbirliği yapabileceği bir fırsat olduğunu söyledi. Akdeniz ülkelerinde Uluslararası Mimarlık Bienali yapılması fikrini daha önceki UMAR toplantılarında da tartıştıklarını vurgulayan Michael Barmaki, "Bunun gerçekleşmesinden mutluluk duyuyorum. Bu hedefin daha büyük bölgesel ve uluslararası topluluklara ulaşması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
ANTALYA'YA BÜYÜK KATKI KOYACAK
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise Uluslararası Mimarlık Bienali'nin Antalya'ya çok büyük katkı koyacağını aktardı. Bundan sonraki etkinliklerin genişletilmesi gerektiğini kaydeden Mustafa Akaydın, "Size tarihine ve kültürüne ihanet etmemiş bir kentin belediye başkanı olarak seslenmek isterdim, ama bu mümkün değil. Sizlere yapıları depreme dayanıklı olan bir kentin belediye başkanı olarak hitap etmek isterdim, ama bu da mümkün değil" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal'ın moderatörlüğünde heykeltıraş Prof.Dr. Rahmi Aksungur, yüksek mimar-fotoğraf sanatçısı Prof.Dr. Reha Günay, gazeteci-yazar Oktay Ekinci, heykeltıraş Mehmet Aksoy, avukat Turgut Kazan ve yönetmen-yazar Hasan Özgen'in katıldığı 'Mimarlıkla Kesişmeler' konulu açılış oturumuna geçildi.
HEYKELLER PUTLAŞTIRILIYOR
Oturumda 'Heykel ve Mimarlık' konusunda konuşan heykeltıraş Mehmet Aksoy, Kars'ta yıkılan 'İnsanlık Anıtı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de heykele karşı bir düşmanlık oluştuğunu, heykelin putla eşleştirilip, ucube olarak görülmeye başladığını vurgulayan Mehmet Aksoy, "Bu iktidarın ideolojik üst yapısının bir görünümü haline geldi. Bu çok kötü bir şey. İnsanlık Anıtı'nın da yıkılması bunun sonucudur. Kamusal alanda iktidarın görüşü önemli değildir, önemli olamaz, bu özgür düşünce ve çeşitli fikirlerin aynı anda gelişmesine ket vurur" diye konuştu.
UCUBELER İNATLA KORUNUYOR
Avukat Turgut Kazan ise 'Hukuk ve Mimarlık' konusunu işlediği konuşmasında, Türkiye'de mimarlık ve hukukun kesişmesi konusunda olması gerekenlerin olamadığını, olmaması gerekenlerin ise pekala olduğunu kaydetti. Yıkılan İnsanlık Anıtı'nı işaret ederek, heykelin ucube sayılarak yıkıldığına dikkati çeken Turgut Kazan, "Yıkılması gereken ucubeler inatla korunuyor" dedi.
Özgür ÖZTÜRK/ ANTALYA, (DHA) -
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |