Yüzde 90'ı deprem bölgesi olan Türkiye'nin deprem haritasını Prof. Karaman, dördüncü derecede deprem riski olan Antalya’nın yeni yer hareketleri ve yeni teknolojilerin kullanımıyla birinci ve ikinci derece kapsamına alındığını hatırlattı. Demre'deki Myra antik kentinin toprak altında, liman ve liman şehirlerinin ise su altında olmasının batı bölgesinde güçlü yer altı hareketlerinin varlığının kanıtı olduğunu dile getiren Karaman, Antalya merkezini taşıyan falezlerin kalsiyum karbonattan oluştuğunu söyledi.
Karaman, Falezler içinde bazı yerlerin boşluk, bazı yerlerin de kırık olduğunu da açıkladı. Sağlam olan noktaların yük taşıma oranının çok yüksek olduğunu da ifade eden Karaman, “Antalya'nın altı adım adım çok değişiyor. Yapılar, zemininin sağlamlığına göre yapılmalı. Problemli yerlere bakmak lazım. Şimdi ezbere bir şey söylemek doğru değil. Sonuçta kireç taşı. Sistematik olarak, nokta nokta incelemek lazım" diye konuştu.
Yoğun göçe paralel olarak dikey yapılaşmaların da arttığını hatırlatan Karaman, deprem yönetmeliklerine uygun binalar yapılması gerektiğinin altını çizdi. Bina yapım aşamasını da takip etmek gerektiğini belirten Karaman, her yapının deprem standartlarına uygun olmadığının özellikle vurguladı
Antalya’nın 1998 yılından itibaren deprem haritasının tamamen değişerek 4. dereceden 2. dereceye çıktığım belirten İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkam Cem Oğuz, yapıların ancak 2001'den sonra yasal olarak denetlenebildiğini hatırlatarak, olası bir depremde acı gerçeğin su yüzüne çıkacağını söyledi.
Basın toplantısı düzenleyen Oğuz, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 50 bin binanın incelenmesi için girişimde bulunduğunu ancak bütçe ayrılmasının unutulmasından yakındı. Oğuz, 1998 öncesi yapılan yapıların büyük risk taşıdığının altını çizerek, "1975, 1998 ve ardından 2007 uygulanmaya başlanılan deprem yönetmeliğiyle pek çok yanlışın önüne geçilmeye çalışıldı. Bu acı gerçeği göz ardı edemeyiz. Bu bağlamda Antalya her şeye rağmen, 1 Ocak 2001'den sonra 19 pilot ilden biri olarak yasal yapı denetimle tanıştı. Diğer iller ise ancak bu yıl bu uygulamayla tanıştı" dedi.
Cem Oğuz, sadece kamu binalarının denetimden yoksun olduğunu belirterek, "Bütün kamu binaları 'Yapı Denetimi Yasası' kapsamına alınmalıdır" şeklinde konuştu Oğuz, Antalya Valiliği tarafından yapılan küçük çaplı incelemede, 119 kamu binasının analizlerinin tek tek yapılması suretiyle 13'ünün acilen yıkımına karar verildiğini hatırlattı.
Oğuz, 2. derece deprem bölgesi olan Antalya'nın Muratpaşa ilçesinden batıya kadar risk taşıdığını, doğuda ise Manavgat'ın 3. derece, Alanya ile Gazipaşa'nın ise 4. derece olduğunu da sözlerine ekledi.