Antalya Ticaret Borsası ve Zeytin Dostu Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü 10'uncu Ortak Akıl ve Güçbirliği Toplantısı, Antalya Kültür Merkezi'nde yapıldı. Toplantıya katılan TİM Başkan Yardımcısı Ali Nedim Güreli, Antalya'daki bazı otellerde hakiki olmayan zeytinyağı tüketildiğini belirtti. Antalya'ya tatile gelen bazı yerli turistlerin kendilerine bu yönde şikayette bulunduğunu dile getiren Güreli, "Her otelde böyledir demiyoruz, ama Antalya'da genellikle zeytinyağı yediklerini, aldıklarını zanneden ciddi oteller var. İçindeki zeytinyağı değil. Başka yağlar, mesela kanola yağı var. Zeytinyağı 6 TL, kanola yağı 1.5 TL. Bitkisel yağlar tabi, öldüren bir şey değil. Ama farklı bir şey. Zeytinyağı değil" diye konuştu.
AYDIN'DA YAKALANANLAR VAR
Özellikle Aydın'da zeytinyağı üretimi yapıp da Antalya'ya ciddi sevkiyat yapan üreticiler olduğunu anlatan TİM Başkan Yardımcısı Güreli, şöyle dedi:
"Aydın'da yapım esnasında yakalananlar var. Antalya'da özellikle fakir pazarlarda bu iş yapılıyor. Sağlıklı yaşamak için zeytinyağının bire bir ilişkisi olduğu söyleniyor. Bütün modern kadınlar Akdeniz diyeti yapıyor. Zeytinyağı kullanmak bir nevi sınıfsal statü oldu. Zeytinyağı bütün dünyada en pahalı yağ. Bunu bu kadar özendirdiğinizde, bunu almaya gücü yetmeyen bile bile kötü yağ da alıyor. Sırf 'ben de zeytinyağı yiyorum' demek için. Ama oteller ucuz olduğu için mi alıyor bilmiyorum. Tüketicinin gerçek zeytinyağı yediğini zannetmesi ve yemesi için önce markalı yağ alması lazım. Beyaz teneke ile üzerinde marka yazmayan yağ olmaması lazım. Zaten köylü 6 liraya satıyor. 5 kiloluk tenekenin maliyeti 30 lira, burada markette 27 liraya yağ satılıyorsa o zeytinyağı değildir."
KİŞİ BAŞI TÜKETİM 1.5 KİLO
Türkiye'deki zeytinyağı üretim ve tüketim pazarı hakkında da bilgi veren Ali Nedim Güreli, Türkiye'de zeytinyağı tüketiminin kişi başı yıllık 1.5 kilo iken, diğer üretici ülkelerden Tunus'ta 4 kilo, Yunanistan'da 18 kilo, İspanya'da 16 kilo olduğunu vurguladı. Türkiye'nin küresel ısınmadan dolayı 4 yıl üretiminin çok kötü gittiğini dile getiren Güreli, şunları söyledi:
"Bu sene yağ üretimi 220 bin ton, bunun 105- 110 bin tonunu Türkiye yiyor. Ama yağ bollaştıkça tüketim de artar. Muhtemelen 120- 130 bin tona çıkar, 70- 80 bin ton da ihracat olur. Türkiye'nin üretimi 2015 yılında devletin yaptığı planlamaya göre 600 bin tona çıkacak. 600 bin tona çıktığında, Türkiye muhtemelen 350 bin ton tüketir halde olacak, kişi başına 5 kiloyu bulacağız. Dünyada ihracat anlamında büyüklük olarak İspanya'dan sonra üretimde ikinci ülke olacak."
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)