Antalya Limanı'na demirleyen sismik araştırma gemisini, TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal ve personeli karşıladı. Norveç gemisinin 40 gün boyunca 1100 kilometrelik alanda, Kıbrıs'ın batısında, Alanya'nın açıklarında üç boyutlu sismik arama yapacağı açıklandı. Oceanic Challenger ile Türkiye'nin Akdeniz'de sismik arama yapan gemi sayısı, Piri Reis ve CGG-Veritas firmasının Bergen adlı diğer gemisi ile üçe çıktı.
Bugünden itibaren saha çalışmalarına başlayacak olan gemiye ilişkin açıklamada bulunan TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, denizlerimizdeki potansiyeli ortaya çıkarmak üzere TPAO olarak 2000'li yıllardan beri yoğun bir şekilde çalışıldığını söyledi. İlk Karadeniz'de başlanılan bu çalışmalara 2002'den itibaren de Akdeniz'de devam ettiklerini belirten Mehmet Uysal, şunları söyledi:
"2011'de daha önce sismik boyutlu çalışmaları yapan gemimiz Antalya açıklarında çalışmalarına devam ediyor. Üç boyutlu sismik çalışmalara başlamak üzere bu gemiyi limanda karşıladık. Antalya açıklarında 1100 kilometrekarelik alanda üç boyutlu sismik çalışma gerçekleştirilecek. Çalışmaların değerlendirilmesinden sonra da Antalya açıklarında sondaj noktalarının tespit edilmesi ve nihayet sondaja başlanması kararlaştırılacak. Bu bakımdan bu çalışmalar son derece önemli. Herhangi bir sorun çıkmadan geminin başarılı bir çalışma yapmasını temenni ediyorum."
Üç boyutlu sismik araştırma gemisinin araştırma çalışmalarının 45 günde tamamlanmasının planlandığını açıklayan Uysal, sismik çalışmaları röntgen çekmeye, üç boyutlu sismik çalışmaları da tomografiye benzetti. Tomografide daha sağlıklı sonuca ulaşıldığını kaydeden TPAO Genel Müdürü Uysal, "Bizim de üç boyutlu sismik amacımız, daha sağlıklı olarak sondaj noktalarını tespit etmektir. Çünkü bir sondajın maliyeti 200-300 milyon dolardır. Bu çalışmaların maliyeti ise 10-15 milyon dolar civarındadır. Biz bu çalışmalarla en emniyetli sondaj noktalarını tespit etmeye çalışacağız ki yanlış sondaj yaparak daha fazla para harcamayalım" diye konuştu.
38 BİN KM SİSMİK ARAMA YAPILDI
Akdeniz'de şu ana kadar toplam 38 bin kilometre sismik arama yapıldı ve veriler toplandı. Sismik aramalar, sadece Türkiye'nin karasularında değil, KKTC'nin TPAO'ya ruhsatlandırdığı alanlarda da gerçekleşecek. Akdeniz'de aramalara katılan Piri Reis ise Kıbrıs'ın güneydoğusunda çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar 2100 kilometre yol kat ettiği belirtilen Piri Reis'in, toplamda da 4 bin kilometre yapacağı açıklandı. En az üç hafta daha çalışmalarını sürdürecek Piri Reis'ten verilerin gelmeye başladığı ve bu veriler üzerindeki çalışmaların da üç ay gibi bir süre çalışma gerektirdiği dile getirildi.
CGG-Veritas firmasının Norveç bandıralı Bergen adlı gemisinin ise 40 gün boyunca, 4100 kilometre yol yaptığı ve Kıbrıs adasının batısında Rum tarafına yakın yerlerde iki boyutlu sismik çalışmalar yürüttüğü ifade edildi.