Bu yıl 3'üncüsü gerçekleşecek Uluslararası Etnospor Forumu 22-23 Şubat'ta Antalya'da yapılacak. Belek'teki bir otelde gerçekleşecek forumda 55 ülkeden bakan, hükümet yetkilileri, federasyon temsilcileri ve akademisyenlerin de aralarında bulunduğu 200 katılımcı yer alacak. Başkanlığını Bilal Erdoğan'ın yaptığı Dünya Etnospor Konfederasyonu'nun organize ettiği forumda Japonya'dan Kazakistan'a, Fas'tan Brezilya'ya birçok ülke geleneksel sporların ve oyunların geleceği için ortak çalışmalar yapacak.
FARKLI COĞRAFYALARLA FİKİR ALIŞVERİŞİ
Hazırlıkları aylar öncesinden başlayan 3'üncü Uluslararası Etnospor Forumu'nda geleneksel sporların sorunları belirlenerek kişisel ve kurumsal tecrübeler ışığında çözüm önerileri ortaya çıkarılacak. Geleneksel sporlar ve oyunlara dair farklı coğrafyalar arası fikir alışverişini sağlayacak olan forumda yapılacak panel ve oturumlarda geleneksel sporların daha iyi bir konuma taşınması için çalışmalar yapılacak. Uluslararası Etnospor Forumu ile geleneksel spor ve oyunların kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmek için fikirler üretilecek.
İLKİ YİNE TÜRKİYE'DE YAPILMIŞTI
İlki 2018 yılında Antalya'da gerçekleşen Etnospor Forumu'na 56 farklı ülkeden temsilciler katılarak ortak fikirler üretti. 2. Uluslararası Etnospor Forumu ise Nisan 2019'da Kazakistan'ın Almatı şehrinde geniş bir katılımla düzenlendi. 30 farklı ülkeden 200'ün üzerinde alanında uzman katılımcı ile gerçekleşen forum, Dünya Etnospor Konfederasyonu üyelerinden Kazakistan Etnospor Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Forum bu yıl 22- 23 Şubat tarihleri arasında tekrar Türkiye'de turizm kenti Antalya'da düzenlenecek.
GELENEKSEL SPORLAR GELECEĞE TAŞINIYOR
Dünya Etnospor Konfederasyonu yaptığı açıklamada bu yıl 3'üncüsü gerçekleşecek olan forumun dünyada bu alanda yapılan örnek bir çalışma olduğunu vurguladı. Geleneksel sporların ve oyunların yerelden evrensele taşınması noktasında önemli bir organizasyonu gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Dünya Etnospor Konfederasyonu açıklamasında, “Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan geleneksel sporlarımız, öğelerimiz, oyunlarımız, modern dünyanın değişim çarkları içerisinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Temellerini 2015 yılında attığımız Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak, yerelden evrensele değerleri yaşama ve yaşatma arzusu ile geleneksel sporların ve oyunların önemine dikkat çekmeyi amaçlıyoruz" denildi.
KONFEDERASYONUN HEDEFLERİ
Geleneksel spor ve oyunların bilinirliklerinin artması ve yaygınlaşmasına yönelik faaliyetlerde bulunan Dünya Etnospor Konfederasyonu, 2015 yılında Bişkek'te kuruldu. Geleneksel oyun ve sporlara, bu etkinliklerin muhafazası, icrası ve sürdürülebilirliği adına destek olan kurum, 2017 yılında İstanbul'a taşındı. Konfederasyon, Dünya genelindeki geleneksel sporları tek bir kurumsal çatı altında toplamak, üye federasyonlar arasında birlik beraberlik tesis etmek, Etnospor anlayışını yaygınlaştırıp olgunlaştırmak için çalışıyor.
Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |