Pakistan'da fabrikalarda işlenerek seri üretimle Türkiye pazarına giren ucuz oniks taşı, yerli üretimi bitirme noktasına getirdi. Oniks Sanat Galerisi sahibi ve taş ustası Ali Rıza Aktaş, yıllar önce mesleğe başladığında oldukça yaygın olan taş atölyelerinin, ucuz Pakistan taşının Türkiye'ye girmesiyle birlikte kapanmaya başladığını söyledi. Bugüne kadar Türkiye'de 40 atölyenin Pakistan taşı ile rekabet edemediği için kapandığını belirten Aktaş, "Pakistan'da işçilik ve hammadde çok ucuz olduğu için Türkiye pazarına giren bu taş, sektörü bitirme noktasına getirdi. Meslek hayatıma atıldığım zaman sadece Kırşehir'de 45'e yakın atölye vardı. Şu anda bu atölyelerin çoğu kapanmış durumda. Ülkemize yarı mamul veya hammadde gibi sokulan bu taşın tamamen işlenmiş olarak getirildiğini görüyoruz. Pakistan'da çalışan bir işçinin maaşı ortalama 60 dolar. Türkiye'de nasıl rekabet yapabiliriz? Ama ben inatla bu mesleğimi devam ettiriyorum" diye konuştu.
400 MODEL ÇIKARDI
Kendisine ait 400'den fazla modeli olduğunu kaydeden Ali Rıza Aktaş, "Benim ayakta durmamı ise doğada gördüğüm her nesneyi modele çevirebilmem sağlıyor. Eğer sadece eski modelleri yapıp satmaya çalışsam, benim atölyem de kapanırdı. Doğadan aldığım her modeli mesleğime aktarabiliyorum" dedi.
Türkiye'de 11, Alanya'da ise 3 bilinen taş çeşidi olduğunu dile getiren Aktaş, şöyle konuştu:
"Ana maddesi kireç taşı olan oniks yarı değerli taşlar sınıfına girer. Yer altındaki termal sular bu taşın sıcak renklerini, içmece suları dediğimiz mineralli sular ise soğuk renklerini oluşturur. Aslında taş çeşidi 100'den fazladır ama tanınmıyor. Yabancılar ise bu mesleği çok iyi tanıyor. Alanya'da müşterilerimin yüzde 95'i yabancılardır. Ülkemize döviz getiren bir meslek. Ancak yeni ustalar yetişmiyor, yetkililerden bu konuda duyarlı olmalarını istiyorum."
ONİKS TAŞININ ÖZELLİKLERİ
Oniks taşı, 'şifalı taşlar' arasında siyah renk skalasında yer alır. Pozitif düşünce, mutluluk, kendine güven, stres ve depresyon üzerinde etkili olduğu iddia ediliyor. Geçmişten günümüze 'şans taşı' olarak biliniyor. Bunların yanında cinsel istek ve konsantrasyonu artırıcı özellikleri olduğu da ileri sürülüyor. Kadın erkek ilişkilerini düzenlediği, kaygı duygusunu ortadan kaldırdığı, nazara karşı çok etkili olduğu da diğer özellikleri arasında sayılıyor.
Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), (DHA)