Türkiye'nin mantar ihtiyacının yüzde 50'sini Antalya'nın Korkuteli İlçesi karşılıyor. İlçenin en önemli geçim kaynağı olan mantarcılık sektöründe yaklaşık 4 bin kişi istihdam ediliyor. İlçede yer alan 2 bin mantar üretim deposunda yılda 25 bin ton kültür mantarı, 1000 ton da yaprak mantar üretimi yapılıyor. Korkuteli, mantarın ham maddesi olan kompost üretimde de Türkiye'de ilk sırada yer alıyor. İlçede yer alan 7 tesiste yılda 80 bin ton kompost üretilerek Türkiye'deki toplam üretimin yüzde 70'i karşılanıyor.
4 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR
Korkuteli'nde mantarcılık danışmanlığı yapan yetiştiricilik eğitmeni Cabir Aydın, Türkiye'de mantar üretim miktarının 55 bin ton olduğunu söyledi. Türkiye'nin mantar üretiminin yüzde 50'sini, kompos üretiminin de yüzde 70'ini Korkuteli'nin karşıladığını belirten Cabir Aydın, "Korkuteli'nde kültür mantarı ağırlıklı üretim var. Yılda 25 bin ton kültür mantarı üretiliyor. Yaprak mantar üretimi ise yaklaşık 1000 ton. Tedarikçilerle birlikte sektörde yaklaşık 4 bin kişi istihdam ediliyor" dedi.
TAZE MANTAR GÖNDERİLİYOR
Aydın, Türkiye'nin mantar üssü konumundaki Korkuteli'nden iç pazarın yanı sıra Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne konserve ve salamura mantar ihraç edildiğini kaydetti. Aydın, "İhraç edilen ürün miktarı istatistik oluşturmayacak kadar az. Bunun dışında az miktarda Kuzey Irak ve Gürcistan'a taze mantar gönderiliyor. İç pazarda özellikle Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir, Adana, Kayseri, Trabzon, Kapadokya ve Muğla bölgesindeki otellere mantar gönderiliyor. Korkuteli'ye yıllık kültür mantarı üretiminden 85 milyon lira girdi sağlanıyor" diye konuştu.
TESİSLER 10 YILLIK İHTİYACI KARŞILAR
Korkuteli'nde 4 kompost üretim tesisi bulunduğunu kaydeden Aydın, şunları söyledi:
"Mantarın ham maddesinin yetiştirildiği bu tesisler, önümüzdeki 5-10 yılda Türkiye'nin kompost ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip. Türkiye'de kişi başına mantar tüketimi ise kişi başına yaklaşık 800 gram. Gelişmiş dünya ülkelerinde bu tüketim yılda 2.5 kilograma çıkıyor. Tüketim alışkanlığını artırdığımız takdirde Türkiye'deki mantar üretimi 3 kat daha artırılabilir."
KOMPOST KALİTESİNİ MİKROORGANİZMALAR BELİRLER
SMS Ersanlar Kompast üretim Sorumlusu Ziraat Mühendisi Veli Akdeniz ise kaliteli üretilen kompostta yararlı mikroorganizmaların zengin bir şekilde yer alması gerektiğini söyledi. Üretimi tamamlanan kompostun üreticiye ulaştığında aynı ısı ve nem değerlerine sahip bir depoya konulması gerektiğini vurgulayan Akdeniz, "Kompostun konulduğu depolarda gerekli tüm dezenfektasyonun yapılması konusu da çok önemli. Üretici teslim aldığı kompostun gelişim safhalarında belirli gün ve süre anlayışı ile hareket etmemeli. Gelişim safhalarında esnek davranmalıdır. Gerekli şartların sağlandığı bir mantar deposunda belirlenen miktarlarda ürün almak mümkün olacaktır. Nem çok önemli bir durum olup, mantarın büyümesi ve kompost minerallerinin tam alınmasında önemli bir yere sahiptir" diye konuştu.
Korkuteli'nde üretilen mantarın kilosu pazarda 5 - 6 liradan alıcı buluyor.
Teoman ERİŞ/KORKUTELİ (Antalya), (DHA)