Dr. Uzkut, mobbing mağduru olduğunu belirterek derneğe 16 bin kişinin başvurduğunu kadınlara uygulanan mobbingin erkeklerin iki katı olduğunu söyledi.
Ankara'da 2010 yılında kurulan Türkiye Mobbing Derneği'nin çalışmaları sonucu mobbing mağdurlarının genelde kadınlar olduğu ortaya çıktı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle mobbing rakamlarını açıklayan MOB- DER Antalya Şube Başkanı Dr. Mehmet Ozan Uzkut, Türkiye genelinde 16 bin kişinin kendisine mobbing uygulandığını belirterek derneklerine başvurduğunu söyledi. Derneğin Ankara'daki genel merkezi ile İzmir ve Antalya'daki temsilciliklerine büyük bölümü internet üzerinden gelen şikayetlerin yüzde 66'sının kadınlar, yüzde 34'ünün ise erkeklerden oluştuğuna dikkati çeken Dr. Uzkut, kadınların rakamsal karşılığının 10 binden fazla ve erkeklerin 2 katına yakın olduğunu kaydetti.
ŞİKAYETSİZ TEK İL SİNOP
Genellikle tek başına yaşayan, 25-45 yaşlarındaki eşinden boşanmış kadınların mobbinge maruz kaldığını belirten Dr. Uzkut, şikayetlerin daha çok sanayi bölgelerinden geldiğine dikkati çekti. Mobbing başvurularını elektronik ortamda da alabildiklerini kaydeden Dr. Uzkut, en çok başvuru olan illeri şöyle sıraladı:
"İstanbul 2 bin 500, Ankara 2 bin, İzmir 1500, Konya 1000, Bursa 1000, Adana 450, Gaziantep 300, Elazığ 200, Zonguldak 200, Van 100, Antalya 100."
Türkiye'nin diğer illerinden de çok sayıda başvuru yapıldığını belirten Dr. Mehmet Ozan Uzkut, mobbing başvurusu olmayan tek ilin ise Sinop olduğunu açıkladı.
CİNSEL OBJE GÖRMEK MOBBİNG
Derneğin İstanbul ve Adana temsilciliklerin de kurulduğunu ve açılışa hazırlandığını belirten Dr. Mehmet Ozan Uzkut, "Kadınlara uygulanan mobbing erkeklerin iki katı. Taciz, yıldırma, asılsız suçlama gibi. Cinsellikle ilgili hareketler zaten ayrı bir suç. Ancak cinsel obje olarak görmek mobbing'e giriyor" dedi. Dr. Uzkut, Türkiye'deki çalışanların yüzde 30'unun mobbing mağduru olduğunu düşündüklerini fakat mağdurların bunu açığa vurmadığını veya derneklerine başvurmadığını söyledi.
Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde kurulan derneğin Antalya'daki şubesinin geçen yıl Aralık ayında açıldığını belirten Şube Başkanı Dr. Mehmet Ozan Uzkut, dernekte psikiyatri uzmanı, patolog, öğretmen ve avukat ile birlikte 5 kişilik ekip oluşturduklarını, mobbing ile ilgili başvuruları da yazılı olarak aldıklarını söyledi.
Mobbing'in sözlük anlamının, 'işyerinde psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme, bezdiri veya sıkıntı vermek' olduğunu kaydeden Dr. Mehmet Ozan Uzkut, Antalya'da kendilerine 100 başvuru olduğunu, ilk etapta 16'sını mobbing olarak değerlendirdiklerini ve bu yönde çalışma yaptıklarını açıkladı.
HUKUKİ DESTEK VERİLİYOR
Dr. Uzkut, "Derneğimiz, mobinge uğrayanlara psikolojik destekte bulunuyor. Bazı çalışanların psikolojik tedavileri üstlenildi. Hukuki süreçte de avukat desteğinde bulunuldu. Mobbing özellikle hiyerarşik bir yapılaşmanın olduğu gruplarda, zayıf bir kontrolün olduğu örgütlerde güçlünün altta kalanlara psikolojik yollardan baskı yapmasıdır. Son dönemde sosyoloji ve hukuk başta olmak üzere çeşitli alanlarda disiplinlerararası çalışılan bir konu haline gelmiştir" diye konuştu.
MOBBİNGİN 3 ÇEŞİDİ VAR
Dr. Mehmet Ozan Uzkut, 'İletişimin önce tek taraflı, sonra çift taraflı kesilmesi' olarak açıkladığı mobbingin, dikey, yatay ve düşey olmak üzere 3 türe ayrıldığını söyledi. Dr. Uzkut, "Düşey; üstün asta uyguladığı, yatay; iş arkadaşlarının birbirine uyguladığı, dikey ise astın üste uyguladığı mobbing türüdür. Bunlardan en fazla şikayet konusu olan düşey mobbingdir" dedi.