Antalya Valiliği Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu, 42 yıl önce kentin dışında kurulan ve şu an gecekondu yerleşiminin en yoğun olduğu bölgede kalan genelev için geçen yıl 10 Mayıs'ta 'taşınması' kararı aldı. Komisyon, genelevin resmi daire, ibadet, eğitim yerleri, spor sahaları ve genel toplanma, eğlence ve bayram yeri yakınında olamayacağını belirtti. Taşınma kararı 20 Temmuz'da işletmeci S.S.'ye tebliğ edilirken, 15 gün içinde genelevin başka bir adrese nakli istendi ve ikinci bir adres gösterilmedi. Antalya Genelevi, geçen 12 Ağustos'ta polis gözetiminde kapatıldı.
İşletmeci S.S., Antalya Genelevi'ni yeniden açmak için Antalya Valiliği ve Kepez Belediyesi aleyhine Antalya 1'inci İdare Mahkemesi'nde davada açtı. Mahkeme, 'işyeri' tanımlaması yaptığı genelevin bulunduğu imar parselinin konut alanı olarak belirlenen yerde kaldığını ve hemen yanına cami yapıldığını belirterek reddetti. Mahkeme kararında, "İlk yapım tarihi itibarıyla mevzuata uygun olarak yapıldığı anlaşılan işyerinin mevzuata aykırı hale geldiği anlaşıldığından sonuç olarak davalı idarelerce tesis edilen işlemlerde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır" denildi.
UYGUN YER İSTEDİ AMA YANIT ALAMADI
İşletmeci S.S.'nin Antalya Valiliği'ne genelev açmaya uygun yerlerin bildirilmesi yönündeki başvurusuna ise 7 ay geçmesine rağmen cevap verilmedi.
Antalya Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu, genelev açmaya müsait yerlerin belirlenmesi için Aksu, Döşemealtı, Muratpaşa, Konyaaltı ve Kepez kaymakamlıklarına yazı yazdıklarını, ancak, bu yazıya yanıt gelmediğini söyledi.
KADINLAR NE OLDU SORUSU
Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi sözcüsü Kamile Yılmaz, devletin sosyal sorumluluğunun tam da genelevi kapattığı noktada başladığını söyledi.
Yılmaz, şu an nerede oldukları ne yaptıkları bilinmeyen Antalya Genelevi'nde çalışan ve resmi tanımla 20 'Genel Kadın' için "Devlet genelevi kapatırken çalışan kadınlar için iş güvencesi sağladı mı, onların kimliklerini değiştirip yeni bir yaşamın kapılarının aralayabildi mi? Esas sorun noktaları bunlar. Yoksa genelevin bir yerdeki varlığı değil" dedi.
'KIBLEYE DURAN GENELEVİ GÖRÜR'
Antalya'da genelevin kapatılmasında, 2009 yılında hemen genelevin yanı başında temeli atılan Hz. İsa Camii'nin yapımı etkili oldu.. Cami inşaatı hızla yükselirken genelevin bulunduğu bölgeden "Caminin yanında genelev olmaz" sesleri yükseldi.
Buna karşılık genelevin bulunduğu Kuzeyyaka Mahallesi'nin muhtarı Binali Güney, "Burasının şehir dışına çıkarılmasını istiyoruz. Genelevden dolayı yakın çevredeki binalarda oturanlar tedirgin. Umarız bu cami yapıldıktan sonra genelev de buradan taşınır. Aksi takdirde namazda kıbleye dururken genelevi göreceğiz. Burası bizim için utanç abidesi oldu" dedi. Bu tartışma sürerken genelevin çevresi, işletmecileri tarafından 2 metre yüksekliğindeki demir paravanlarla kapatıldı, 2010 yılında da cami ibadete açıldı.