ANKA’nın edindiği bilgiye göre, TOBB Türkiye Gıda Sanayi Meclisi Toplantısı, TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda, Meclis Başkanı Necdet Buzbaş’ın başkanlığında yapıldı. Toplantının gündem maddelerini; Gıda Sektör Raporu’nun hazırlanması, Türkiye Sanayi Strateji Belgesi ile kırmızı et konusunda üyelerin bilgilendirilmesi ve genetiği değiştirilmiş organizma ile bulaşıklık konuları oluşturdu.
Kırmızı et konusunda yapılan değerlendirmede, maliyet hususunda en önemli unsurlardan birini besiye alınan hayvanın oluşturduğu belirtildi. Yem ve enerji fiyatlarının yüksekliğinin rekabeti zorlaştırdığı konusunda görüş birliğine varılırken, küçükbaş hayvan konusunda ise Avrupa ile rekabet edebilecek seviyede olunduğu dile getirildi.
Konuyla ilgili yapılan sunumda, Avrupa'dakilere yakın bir fiyat oturtulabildiği takdirde, et sektöründe ithalat ve ihracatın dengeye kavuşacağı ve rekabet edilecek bir duruma gelineceği ifade edildi. Meclis üyeleri kırmızı ette yaşanan sorunları ele alırken, sektörün "ihtiyaç kadar et üretememek" ve "yüksek maliyetle karşı karşıya kalmak" gibi sorunlar yaşadığını vurguladı.
GIDA SEKTÖR RAPORU
Toplantıda ele alınan bir başka konu da Gıda Sektör Raporu’nun hazırlanması oldu. Meclis üyeleri, sektör raporu hazırlanırken, TÜİK’in ilan ettiği rakamların baz alınabileceğini ifade ettiler. TOBB Türkiye Gıda Sanayi Meclisi Başkanı Necdet Buzbaş ise, Türkiye’de birçok bilgi kaynağı olduğunu, bunların bilimsel olarak toplanıp bir arada değerlendirilmesi ve mukayese edilmesi gerektiğini anlattı. Meclis toplantısında yapılan fikir alışverişleri sonucunda rapor hazırlanması için bir komite oluşturuldu.
TÜRKİYE SANAYİ STRATEJİ BELGESİ VE GIDA SANAYİ
Türkiye Sanayi Strateji Belgesi ve Gıda Sanayi konu başlığı altında yapılan değerlendirmelerde söz alan Buzbaş, yayımlanan Sanayi Strateji Belgesi’nde gıda sanayinden çok az bahsedildiğinden yakındı. Sektörün, Belge’de sadece üç maddeyle yer aldığını, strateji belgesi içinde Gıda Sanayi’nin daha kapsamlı ve etkin rol almasının gerektiğini vurgulayan Necdet Buzbaş, bu konuda meclis üyeleri ile değerlendirmelerde bulundu. Buzbaş, gıda sanayinin geleceğinin ne olacağına dair planlamaları ve stratejilerini içeren bir proje ihtiyacına dikkat çekti.
GDO VE BULAŞIKLIK KONUSUNDA TÜGİDER TEMSİLCİSİNİN SUNUMU
Toplantıdaki bir diğer gündem maddesi de Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) ve bulaşıklık konusu oldu. Tüm Gıda İthalatçıları Derneği (TÜGİDER) temsilcisi Melahat Özkan konu ile ilgili olarak meclis üyelerine bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda şu anda Türkiye’de bulaşıklığı ifade eden bir kriter olmadığını, analizlerin ise “var-yok” üzerine yapıldığını anlattı.
Özkan, ithal edilen ürünün içinde hiçbir gen kullanılmadığı halde, dünyadaki bulaşıklıktan veya taşıma koşullarından binde 1 civarında bir genin çıkabildiğini ve Bakanlık laboratuarlarındaki koşullar sebebiyle de GDO bulaştırılmasının söz konusu olabileceğini belirtti. Ayrıca, TOBB bünyesinde ilgili tüm temsilcilerle GDO konusunun bilimsel olarak tartışılmasını talep ederken, Türkiye’nin GDO bulaşıklığı konusundaki politikasının belirlenmesi gerektiğine değindi.(ANKA)