Bugün açıklanan listenin ilk sırasında yer alan Hong Kong'u Singapur, Avustralya, Yeni Zelanda, İsviçre, Kanada, İrlanda, Danimarka ve Amerika izledi. Amerika'nın Sesi Radyosu'nda ayrıntıları yayınlanan listeye göre, Türkiye ekonomik özgürlük alanında son bir yıl içinde binde 4 puan kazanmasına rağmen "yarı özgür ülkeler" arasından çıkamadı.
Türkiye’ye verilen 64,2 puanın, ekonomik özgürlükle ilgili 8 ayrı alanda aldığı notun ortalaması sonucu elde edildiği belirtildi. Türkiye’nin bu kriterlerde aldığı notlar şöyle: sıralandı:
* İş kurma kolaylığı 68,7 * Ticaret özgürlüğü; 85,4* Mali politika; 78,2, * Devlet harcamaları 83,6 * Parasal politika; 72,7 * Yatırım 70,0 * Mali reformlar; 50,0 * Mülkiyet; 50,0* Yolsuzluk; 44,0, * İşçi hakları; 39,6.
Değerlendirmede, devletin faaliyet alanının genişliği, mülkiyet hakları, paranın değeri, enflasyon oranı, serbest ticaret, kredi kolaylığı, işgücü ve ticari faaliyetlerle ilgili yasal düzenlemeler de dikkate alındı.Türkiye’nin en düşük not aldığı alanlar, işçi haklarıyla rüşvet ve yolsuzluk oldu. Türkiye'nin, Uluslararası Saydamlık Enstitüsü’nün küresel yolsuzluk listesinde de 180 ülke arasında 61'nci sırada yer aldığı hatırlatıldı.
Amerikan Heritage Vakfı ve Wall Street Journal gazetesi tarafından hazırlanan ekonomik özgürlük listesinin Avrupa bölümünde ise Türkiye 43 ülke arasında 30'ncu sırada bulunduğu hatırlatıldı. Listede Sudan, Irak ve Afganistan gibi veri alınamayan ülkeler yer almadı.