Ülke genelindeki turizm merkezlerinde on binlerce turizm personelinin çalışma koşullarından sorumlu olan ve bu konuda incelemelerde bulunan Emir Hepoğlu, bu tür davranışların ne kadar yaygın olduğunu bilemediklerini belirterk, "Ancak gayet iyi bildiğim olaylar var, yaşayanların anlattıkları ve halen yaşananlar da ortada" dedi.
Turizm sektöründe son dönemde 'kalite erozyonu' görülmeye başladığını öne süren Hepoğlu, "Tecrübesiz ve yerini hak etmeyen yönetici atamaları, ne yazık ki 'mobbing' olarak adlandırdığımız sonucun ortaya çıkmasına neden oluyor" diye konuştu.
Bu sorunla ilgili sürekli şikayetler aldıklarını anlatan Hepoğlu, şöyle devam etti:
"Neredeyse hemen her gün dostlarımızdan dinlediğimiz sıkıntı ve sızlanmaların büyük bölümünü, mobbing olayları oluşturuyor. Sadece sözlü taciz ve yapay stres yaratma vakalarıyla da sınırlı olmayan bu durumların, kimi zaman fiziksel şiddete kadar vardığı duyumlarını da alıyoruz."
Turizm sektörünün çok özel bir konumu olduğunu vurgulayan Emir Hepoğlu, mobbing uygulaması yapan bazı sektör yöneticilerine yönelik ağır eleştirisini şöyle sürdürdü:
"Yeni ve mevkisini hazmedememiş kişilerin işi mi dersiniz, yoksa koltuk, makam korkusu sarmış zayıfların davranışı mı, ya da psikolojik rahatsızlığı olanların bir şekilde rahatlama yolu mu, bilemem. Ama mobbing, turizm sektörünün bir realitesi olarak karşımıza çıkmaktadır."
Uluslararası Housekeeping Derneği Türkiye Başkanı Emir Hepoğlu, özellikle hiyerarşik bir yapılanma olan gruplarda, güçlünün altta kalanlara psikolojik yollardan baskı yapması olarak görülen mobbingle mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti. Hepoğlu, TBMM'de kabul edilen yasalarda 'Mobbing' kavramının ve buna karşı alınacak tedbirlerin açıkça ifade edildiğini de belirterek, çalışanların 'kişiliğinin korunması'na yönelik yaptırımların artık Türkiye'de de bulunduğunu hatırlattı. Hepoğlu, "Şimdi asıl önemli olan soruları soruyoruz; turizm ve otelcilik sektöründe mobbing var mıdır? Varsa hangi seviyelerde seyretmektedir, şikayetler ne orandadır? Çözümü için tesisler, işletmeler, yöneticiler ne türde çalışmalar yapmaktadırlar?" dedi.
Uluslararası Housekeeping Derneği Türkiye Başkanı Emir Hepoğlu, 'mobbing' tanımının kapsamının, kimi yorumlarda çok daha genişletildiğini, personele karşı imalı sözler, alaycı davranışlar ve itibarını düşürmeye yönelik girişimlerin de bu çerçevede değerlendirildiğini sözlerine ekledi. (Aybike KARAKULLUKÇU/DHA)