Bununla beraber tüp bebek tedavisi planlayan çiftlerin tedavi süreciyle ilgili olarak merak ettikleri en önemli ve en sık sorulan soruların cevabını Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç.Dr.Selçuk Selçuk sizler için cevapladı.
Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir?
Tüp bebek tedavi aşamalarını; ilaç tedavisiyle yumurta büyütme ve takibi, ideal boyutlara ulaşan yumurtaların çatlatılıp toplanması ve embriyo transferi olarak tanımlayabiliriz. Tüp bebek tedavi aşamalarını biraz daha detaylandırarak hastalarımızın aklındaki soruları daha net cevaplar vermiş olacağımızı düşünüyorum.
Tüp bebek tedavisine adetin kaçıncı günü başlanır?
Tüp bebek tedavisine, adetinizin ikinci veya üçüncü gününde, ultrasonla yumurta sayınız belirlendikten sonra, yumurta sayınıza uygun ilaç tipleri ve protokolü belirlenerek başlanmaktadır.
Tüp Bebek tedavisinde yumurtalar kaç mm olunca çatlatılmalı ve sonrasında toplanmalıdır?
Yumurta boyutlarınız ultrasonla belirli aralıklarla ölçülür, büyümeleri takip edilir ve 18-19 mm boyutlarına ulaştığında çatlatma iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesi yapıldıktan 35-36 saat sonra kısa süreli bir anestezi verilerek yumurtalar toplanır.
Tüp bebek tedavisinde yumurta sayısı kaç olmalı?
Hastalarımızın en sık sorduğu ve merak ettikleri sorulardan biri de hamilelik şansının yüksek olması için kaç yumurta gerektiğidir. Bu sorunun net bir cevabı olmamakla beraber, ne kadar çok yumurta gelişirse ve toplanırsa, hamilelik şansı o kadar artmaktadır.
Ancak bazen 1 yumurta ile bile gebelik elde edilebilmektedir, bunu da unutmamak gerekir.
Embriyo transferi nasıl yapılır?
Embriyo transferi ultrason eşliğinde anestezisiz olarak yapılmaktadır. İnce bir kateter rahim ağzından rahim içine doğru ilerletilir ve embriyo bu kateter yardımıyla rahim iç zarına bırakılır.
Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp bebek tedavisinde ilaçla yumurta büyütme süresi yaklaşık olarak 8-10 gün arasında değişmektedir, embriyo transferi de dahil olmak üzere toplamda 17-18 gün sürmektedir.
Tüp Bebek Merkezi Nasıl Seçilmeli?
Tüp bebek tedavisine başlamaya karar veren çiftler hangi tüp bebek merkezini seçecekleri konusunda doğal olarak zorlanıyorlar. En iyi tüp bebek merkezi hangisi? Hangi merkezin tüp bebek fiyatları daha uygun? Hangi merkezin laboratuvarı daha iyi? gibi bir çok soru akıllarına geliyor. Başta İstanbul ve büyük şehirler olmak üzere ülkemizde çok sayıda tüp bebek merkezi bulunmaktadır. Merkez sayısı arttıkça çiftler için merkez seçimi de zorlaşmaktadır.
Tüp bebek merkezi seçerken en önemli kriter merkezin laboratuvarının yüksek teknolojiye sahip olması, farklı tedavilerin uygulanabileceği donanımlı bir laboratuvar olması ve hamilelik başarı oranlarıdır.
Tüp bebek tedavi sürecinde başarıyı belirleyen en önemli unsurlar; kişiye ve çiftlere özel tüp bebek tedavisinin uygulanmasıdır. Her çiftin özellikleri birbirinden farklı olduğu için uygulanacak tedaviler de çiftlere özel ve farklı olmalıdır. Kadın yaşına ve yumurta sayısına göre ilaç protokolleri, ilaç tipleri, dozları özel olarak belirlenmeli; rahim filmi veya sperm testinde ki sonuçlara göre kadına ve/veya erkeğe gerekli görülürse ek tedaviler uygulanmalıdır. Tüp bebek tedavisi ile hamilelik şansı çok detaylı değerlendirme ve çiftlere özel tedavi protokolleri uygulanarak maksimum düzeye çıkarılabilir.
Tüp Bebek Tedavi Fiyatları Ne Kadardır?
Tüp bebek tedavi fiyatları tüp bebek merkezlerine göre ve tüp bebek tedavisinde uygulanacak ek işlemlere göre değişmektedir. Embriyo dondurma, embriyo genetik analizi, spermin testisten biyopsi yöntemiyle alınması gibi bazı ek uygulamalar tüp bebek tedavi fiyatlarında değişikliklere neden olmaktadır.
Tüp bebek fiyatları belirli zaman aralıklarıyla güncellendiği için, çiftlerin bu duruma dikkat etmeleri gerektiğini ve tüp bebek tedavisine başlamadan önce mutlaka güncel fiyatları öğrenmeleri gerektiğini belirtmek isterim.
Tüp Bebek Tedavisisinin Başarı Şansı Nedir?
Tüp bebek tedavisinde hamilelik şansını belirleyen en önemli faktör kadın yaşı ve yumurtalık rezervidir. Kadın yaşı arttıkça yumurta sayısı ve kalitesi azaldığı için elde edilen embriyo sayısı ve kalitesi azalmaktadır. 35 yaşından sonra yumurtalık rezervi ve yumurta kalitesi giderek azalmaktadır. Yumurta kalitesinin azalması elde edilen embriyolarda genetik problem görülme ihtimalini arttırmaktadır, embriyolarda olası genetik problemler hamilelik şansını azaltmak ile beraber gebelik elde edilse bile düşükle sonuçlanma riski artmaktadır.
Bunların dışında, endometriozis (çikolata kisti hastalığı), tüplerde sıvı birikimi, rahimde ki problemlerin varlığı da tüp bebek tedavisi sonrası hamilelik şansını azaltabilmektedir. Bu nedenle tüp bebek tedavisine başlamadan önce tüplerde sıvı birikimi, rahimde ki problemler mutlaka düzeltilmeli sonrasında tüp bebek tedavisine başlanmalıdır, böylece hamilelik şansı ciddi şekilde artmış olacaktır.
Kartal 24 Haber Ajansı
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |