Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ndeki(AESOB) seminere Vali Yardımcısı Gülihsan Yiğit, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Tüketici Hakları Daire Başkanı Bayram Uzunoğlan, Ticaret İl Müdürü Mesut İlter, üç ilin hakem heyeti başkanları ve raportör üyeleri katıldı.
TÜKETİCİNİN SAVCISI SİZSİNİZ
Seminer öncesinde bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Gülihsan Yiğit, tüketici konularının gün geçtikçe önem arz eder hale geldiğini belirterek, "Tüketici sorunları hepimizin başına geliyor. İçimizde bankaların tacizinden veya GSM operatörlüğünün dolandırıcılığından dertlenmeye kimse yoktur. Vatandaşlar hak taleplerini size müracaatla ileriye sürüyorlar. Bir nevi siz tüketicinin savcısı durumundasınız. Bunun için de tüketici hukukunu iyi bilmeniz lazım" dedi.
18 YILDA ÖNEMLİ MESAFE ALINDI
Daha sonra kürsüye çıkan Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Tüketici Hakları Daire Başkanı Bayram Uzunoğlan, hakem heyetlerinin uygulamada karşılaştığı sorunlar ile yeni Tüketiciyi Koruma Kanun Taslağı hakkında bilgiler verdi. 1995 yılında kurulan ve 18 yıldır faaliyet gösteren hakem heyetlerinin bugüne kadar önemli mesafe kat ettiğini anlatan Bayram Uzunoğlan, buna rağmen uygulamada farklı kararların ortaya çıktığını aktardı.
AVRUPA BİZİM TAKİP EDİYOR
Tüketici hakem heyetlerinin 2003 yılına kadar tavsiye niteliğinde olan kararlarının yapılan değişiklikle bağlayıcı hale geldiğini ifade eden Bayram Uzunoğlan, "Bizdeki hakem heyetlerinin verdiği kararlar bağlayıcı olduğu için Avrupa'daki benzerlerinden çok farklı. Bu nedenle Avrupa ülkeleri bizim bu konudaki çalışmalarımızı yakından takip ediyor" diye konuştu.
DELİL SAYILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Bakanlığın hazırladığı yeni kanun taslağında mahkemelerin delil olarak kabul etmediği hakem heyeti kararlarına ilişkin düzenlemeler yapıldığını vurgulayan Bayram Uzunoğlan, şöyle devam etti: "Mahkemeler bizim kararlarımızı delil olarak kabul etmiyor, bunun yerine bilirkişi talep ediyorlardı. Yaptığımız yeni düzenlemede mahkemelerin Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin aldığı kararları delil sayması için çalışıyoruz."
450 BİN BAŞVURU YAPILDI
Hakem heyetlerine geçen yıl yapılan başvuru sayısından da bahseden Uzunoğlan, 1995'te yaklaşık bin 500 olan başvuru sayısının 2012'de 446 bin 54'e yükseldiğini söyledi. Başvuruların yüzde 86'sının tüketici lehine, yüzde 14'ünün de tüketici aleyhine sonuçlandığını kaydeden Uzunoğlan, başvuruların yüzde 59'unun bankacılık ve finans sektörü, yüzde 33'ünün ayıplı mal ve hizmet, yüzde 5'inin mesafeli satışlar, yüzde 3'ünün de kapıdan satışlar ile alakalı olduğunu bildirdi.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)